Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Σχετικά με την απαγόρευση της πολιτικής δράσης των εργαζομένων στην εταιρεία «BETA CAE Systems SA»



  Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με την απαγόρευση της πολιτικής δράσης των εργαζομένων στην εταιρεία «BETA CAE Systems SA».

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Η εταιρεία BETA CAE Systems (Θεσσαλονίκη), στις 23/5/2019, κοινοποίησε ανακοίνωση στους υπαλλήλους της με τίτλο "Απαγόρευση πολιτικής δράσης εντός του χώρου εργασίας".

Στο κείμενο αυτό, απλά και ευθέως ισχυρίζεται πως η πολιτική δράση στο χώρο εργασίας είναι παράνομη και απαγορεύεται.


Την "απαγόρευσή" της αυτή έσπευσε να επιβάλει και με έγγραφη επίπληξη σε εργαζόμενους της εταιρείας που μοίρασαν φυλλάδιο πολιτικού περιεχομένου στους συναδέλφους τους, επικαλούμενη μάλιστα τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και ζητώντας την προφορική τους δέσμευση πως "δεν θα το ξανακάνουν"!

Η εταιρεία με τον τρόπο αυτό αρνείται άμεσα, δημόσια και επιδεικτικά, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όπως αυτό εξειδικεύεται στην πολιτική δράση των εργαζομένων, στο χώρο όπου εργάζονται.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια περίοδο που έχει ήδη γίνει ένα πλήγμα από την κυβέρνηση στο νόμο για τη συνδικαλιστική δράση, με την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο μάλιστα έγινε με το πρόσχημα του "εκδημοκρατισμού" των σωματείων.

Φαίνεται, επίσης, πως συνολικά η κυβέρνηση κάνει "τα στραβά μάτια" σε μια σειρά από διατάξεις που στοχεύουν στον λεγόμενο εκδημοκρατισμό, όπως π.χ. αυτή της απλής αναλογικής κ.ά., τις οποίες θέλει να αξιοποιεί μόνο προεκλογικά.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Ποια είναι η τοποθέτησή της στο ζήτημα της συνταγματικής νομιμότητας των ισχυρισμών της εταιρείας;

  2. Πώς θα προασπιστεί τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου;

  3. Πώς θα εξασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν οι εργοδότες να παρερμηνεύουν στο μέλλον κατά το δοκούν τον νόμο 1264/1982, χρησιμοποιώντας τον ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα;

  4. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση και τις έγγραφες επιπλήξεις;

  5. Τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει η διαδικασία τρομοκράτησης των εργαζομένων, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει κανένας εργαζόμενος καμία δυσμενή μεταχείριση, επειδή εξάσκησε τα δικαιώματά του;

  6. Πώς τοποθετείται για τη νομική ισχύ μιας σειράς σχετικών "απαγορεύσεων" που βρίσκονται διατυπωμένοι στον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, όπως αυτός έχει κατατεθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπ. Απασχόλησης, με αριθμό πρωτοκόλλου 1723 στις 14/9/2007;».

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου