Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η αλήθεια πίσω από τα «νέφη»

 

 

Η ανακοίνωση της δημιουργίας κέντρου δεδομένων (data center) του αμερικανικού μονοπωλίου «Microsoft» στην Ελλάδα, που θα υλοποιηθεί σε τρεις τοποθεσίες στην Αττική, συνοδεύτηκε με πολλά και μεγάλα λόγια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η επένδυση; Τα κέντρα δεδομένων είναι πυκνές εγκαταστάσεις κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, με τη σχετική δικτύωση, οι οποίες, στην περίπτωση της «Microsoft» αλλά και άλλων εταιρειών, συχνά έχουν τη μορφή τυποποιημένων κοντέινερ, που περιέχουν τόσο τον εξοπλισμό όσο και τα συστήματα ψύξης. Η «Microsoft», που διαθέτει υπηρεσίες «υπολογιστικού νέφους» σε 46 περιοχές του κόσμου, έχοντας ήδη 17 κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη (εντός και εκτός ΕΕ), αποφάσισε να καλύψει και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το κέντρο που θα κατασκευάσει στην Ελλάδα, επένδυση αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (και όχι δισεκατομμυρίου, όπως γράφτηκε). Χρήματα που αφορούν κυρίως το κόστος των υπολογιστών και των υποστηρικτικών συστημάτων, τα οποία δεν κατασκευάζονται και δεν θα αγοραστούν βέβαια από την Ελλάδα.

* * *

Γιατί η αμερικανική πολυεθνική επέλεξε τη χώρα μας; Καταρχάς, δεν πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της «Microsoft» με ελληνική κυβέρνηση. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλη και σταθερή προσέγγιση του ελληνικού κράτους και του συγκεκριμένου αμερικανικού μονοπωλίου (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), που κατέληξε μάλιστα το 2008 στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα κριτήρια με τα οποία η «Microsoft» επέλεξε την Ελλάδα: Η γεωγραφική της θέση, η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η διασύνδεση (τεχνική και οικονομική) της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ανάμεσα στα «πλεονεκτήματα» που σπεύδει να αξιοποιήσει η «Microsoft». Σε συνδυασμό πάντα με τις διευκολύνσεις που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση στο αμερικανικό μονοπώλιο, ώστε να είναι πιο «αποδοτική» η επένδυσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη στήριξή του. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιες «διευκολύνσεις» (φορολογικές «αλά ιρλανδικά» ή άλλες, π.χ. ενοικίαση για μεταφορά υπολογιστικού φόρτου του κράτους από κρατικές υπολογιστικές υποδομές) συμφώνησε η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι η «Microsoft» θα βρει στην Ελλάδα έμπειρο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό για τη λειτουργία του κέντρου και μάλιστα σε καλή τιμή πώλησης της εργατικής του δύναμης.

* * *

Τι σημαίνει πραγματικά η νέα «πολύφερνη νύφη» για τον ελληνικό λαό; Σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, τα πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα είναι «ασφάλεια και ανθεκτικότητα», αφού «δεν θα εξαρτόμαστε από άλλες χώρες ή από πιθανή αστάθεια στις συνδέσεις και φυσικά καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την εθνική μας ασφάλεια και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που έχει». Στην πραγματικότητα, όμως, τα αποθηκευμένα δεδομένα παραμένουν στη διάθεση της «Microsoft», είτε το data center βρίσκεται στην Ολλανδία (εκεί λειτουργεί σήμερα ο κόμβος που εξυπηρετεί τους πελάτες της «Microsoft» στη χώρα μας) είτε στην Ελλάδα. Παίρνοντας μάλιστα υπόψη τη σημασία που έχει για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η χώρα μας αναβαθμίζεται σε «κόμβο» συλλογής και αποθήκευσης δισεκατομμυρίων ευαίσθητων δεδομένων από τα κράτη της περιοχής, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και τα προγράμματα της «Microsoft». Οσο λοιπόν κι αν «εγγυάται» η κυβέρνηση ότι η ασφάλειά τους είναι δεδομένη, ποιος μπορεί να την πιστέψει όταν έχουμε το παράδειγμα επιχειρηματικών κολοσσών (π.χ. «Facebook») που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες αιχμής και κάνουν φύλλο και φτερό τα δεδομένα των χρηστών - πελατών τους (ιδιωτών, επιχειρήσεων, ακόμα και κρατών); Που τα αξιοποιούν για εμπορικούς, ακόμα και κατασκοπευτικούς σκοπούς, άμεσα συνδεδεμένους με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει επομένως η εξέλιξη αυτή, πέρα από ενεργότερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς; Σε συνθήκες μάλιστα που η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών είναι βασικό στοιχείο των σύγχρονων πολέμων.

* * *

Και κάτι ακόμα: Πόσο άσχετη είναι η επένδυση αυτή του αμερικανικού μονοπωλίου με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για το ποιος θα κυριαρχήσει στον τομέα της τεχνολογίας και των δικτύων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ΗΠΑ αξιοποιούν όλα τα μέσα για να αποκλείσουν τις κινεζικές πολυεθνικές από την ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά των 5G; Μέχρι και στο ΝΑΤΟ έφτασε η σχετική συζήτηση! Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «τομή ολιστικού εκσυχρονισμού» του κράτους, κρύβοντας ότι μέσα απ' αυτήν την επένδυση παραδίδεται το λογισμικό του δημόσιου τομέα στη συγκεκριμένη εταιρεία για τη δημιουργία ενός data center, που με τα εξασφαλισμένα κέρδη από το κράτος αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα για να κυριαρχήσει στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ταχύτητα στην επικοινωνία «ανοίγει παράθυρο γνώσης για όλους». Δηλαδή, μόλις φτιάξει η «Microsoft» το κέντρο δεδομένων, τέλος τα πάθη για μαθητές και εκπαιδευτικούς! Οι υπολογιστές και τα τάμπλετ που δεν έχουν, οι αργές γραμμές επικοινωνίας με το διαδίκτυο, θα αρχίσουν να δουλεύουν σαν αστραπή! Οχι μόνο δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει «χρυσάφι» τους παρόχους γραμμών internet, που κάνουν δουλειές με φούντες στη χώρα μας.

* * *

Ειπώθηκαν κι άλλα, όπως ότι η «Microsoft» θα δώσει φτηνότερα τις υπηρεσίες «νέφους» σε Ελληνες πελάτες, ότι θα ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι θα δοθεί ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, μέχρι και ότι θα οδηγήσει στην αντιστροφή του «brain drain». Πρόκειται πραγματικά για αερολογίες, που στόχο έχουν να κρύψουν την ουσία: Οτι πρόκειται για μια ακόμα συμφωνία που υποτάσσει τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας στις ανάγκες του αστικού κράτους και των μεγάλων ομίλων, στους σκληρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε βάρος των αναγκών του λαού, τη στιγμή που πράγματι όλα αυτά θα μπορούσαν να λύσουν λαϊκά προβλήματα, σε συνθήκες μιας νέας, ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας.


Σ. Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου