Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

O Πάνος Ζάχαρης, σκιτσάρει, για τον φασισμό και τη δίκη της Χρυσής Αυγής


 
Από σήμερα και μέχρι τις 7 Οκτώβρη θα αναρτώ ένα σκίτσο κάθε μέρα που σχετίζεται με τη δράση, τη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής, τη δολοφονία Φύσσα και τη δίκη που ολοκληρώνεται. Θα προσπαθήσω να διηγηθώ την ιστορία αυτή,όπως την είδα, τη βίωσα προσωπικά και την απέδωσα μέσα από τα σκίτσα μου στο Ποντίκι όλα αυτά τα χρόνια.Δεν θα τηρήσω αυστηρά χρονική σειρά, αλλά θα προσπαθήσω οι αναρτήσεις να έχουν μια όσο το δυνατόν αφηγηματική ακολουθία.

Από το προσωπικό του προφίλ του στο Facebook

Μέρα 1η.Οκτώβρης του 2012.

 

2η μέρα της αντίστροφης μέτρησης μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης,με ένα σκίτσο από το 2013. Παρότι όλα αυτά τα χρόνια ειπώθηκαν και αποκαλύφθηκαν πάρα πολλά για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, θεωρώ ότι ο βαθιά συστημικός χαρακτήρας των Ναζί και ο ρόλος που έπαιξε ή προσπάθησε να παίξει για λογαριασμό των αφεντικών ίσως δεν αναλύθηκε όσο θα έπρεπε.

3η μέρα της αντίστροφης μέτρησης με ένα σκίτσο του 2014 που θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Το 2012 ή και το 1932.

Ημέρα 4η. Η Χρυσή Αυγή επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της σε κομβικούς χώρους δουλειάς. Οι Ναζί στήνουν συνδικαλιστικό παραμάγαζο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ενώ στελέχη της προαναγγέλουν την επίθεση στο ΠΑΜΕ δηλώνοντας τον Αύγουστο του 2013 πως «Το απόστημα που υπάρχει εδώ το ΠΑΜΕ πολύ σύντομα θα τελειώσει».

Ημέρα 5η, μετρώντας αντίστροφα μέχρι τη λήξη της Δίκης. Στις 12 Σεπτέμβρη του 2013 πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Από θαύμα δεν υπάρχει νεκρός. Το Τάγμα Εφόδου χρησιμοποιεί καδρόνια, στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλοπ, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα «Γ». Το όπλο αυτό βρέθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, επιμελώς κρυμμένη πίσω από κλιματιστικό. Η επίθεση είναι σε πλήρη γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αφού έχει εγκριθεί από τον ίδιο τον Λαγό.
ΥΓ: Το σκίτσο έγινε αρκετά χρόνια μετά την επίθεση, κατά τη διάρκεια της Δίκης.

Ημέρα 6η βαδίζοντας προς την στιγμή της απόφασης. Στις 18 Σεπτέμβρη δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας.

Ημέρα 7η. Ο “αντίφα” Σαμαράς και το (ακρο)δεξιό του χέρι (Μπαλτάκος) σε ρόλο διαμεσολαβητή με τους νεοναζί.

Μέρα 8η, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την ολοκλήρωση της Δίκης. Πλήθος ντοκουμέντων που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια καθαρά ναζιστική οργάνωση. Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες επιμένουν ότι είναι Έλληνες εθνικιστές και πατριώτες.

9η μέρα από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μέχρι και την ολοκλήρωση της Δίκης. Τον Φλεβάρη του ’18, κι ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σε εξέλιξη, τάγμα εφόδου της οργάνωσης εισβάλει στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα», βάζοντας φωτιά και τραυματίζοντας σοβαρά, μεταξύ άλλων, τη συνήγορο Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

 

10η μέρα στο δρόμο προς την 7η Οκτώβρη με ένα σκιτσάκι που ίσως δεν αρέσει σε όλους. Τον Δεκέμβρη του 2016 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας και και 9 βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή επισκέπτονται ακριτικά νησιά. Το τρελό αυτό παρεάκι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και υπόδικων Ναζί είναι μια ακόμα απόδειξη της ανοχής και του κατευνασμού που επιδεικνύει διαχρονικά το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο απέναντι στους φασίστες.

11ο σκίτσο στο δρόμο προς τη μέρα της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Ο Κομμουνιστής Δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, αρνείται να παραχωρήσει χώρο του Δήμου στη Χρυσή Αυγή για την προεκλογική της προβολή, κάνοντας πράξη το ”ούτε πουθενά”. Για τα εμπόδια που βάζει από στη δράση των Ναζί, μηνύεται, δικάζεται και τελικά αθωώνεται, έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση όχι μόνο των δημοτών του αλλά και χιλιάδων ανθρώπων από όλη τη χώρα.

Το 12ο σκίτσο του σκιτσοημερολογίου μου έγινε με αφορμή επίθεση φασιστών σε μετανάστες από το Πακιστάν στον Ασπρόπυργο το 2017. Δεν προέκυψαν ακλόνητα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι φασιστοειδή που επιτέθηκαν στους μετανάστες ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, οι ομάδες ωστόσο αυτές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και είχαν παρουσία σε παλιότερες ενέργειες της οργάνωσης.

13ο σκίτσο, μια βδομάδα πριν την ολοκλήρωση της Δίκης. Στις 7 του μήνα, όλοι θα είμαστε εκεί που πρέπει.
ΥΓ: Το σκίτσο αναφέρεται στην περίφημη ατάκα του Πατέλη προς τα μέλη του πυρήνα Νίκαιας, ”ό,τι κινείται, σφάζεται”.

 

14ο σκίτσο, λίγες μέρες πριν τις 7 Οκτώβρη…Από την 1η στιγμή που η Χρυσή Αυγή μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μας, εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού συστήματος υποστήριζαν άμεσα ή έμμεσα την άποψη ότι η Οργάνωση μπορεί να εκδημοκρατιστεί, να ”σοβαρέψει” ή έστω να αμβλύνει τις γωνίες της ρητορικής και της δράσης της. Από τη ”Σοβαρή Χρυσή Αυγή” του Μπάμπη, μέχρι τα ”σεις και τα σας” της Ντόρας και τα περί αυθεντικού λαικού κινήματος του Λοβέρδου, ο αγώνας του “δημοκρατικού τόξου” απέναντι στον Φασισμό φαντάζει…ανέκδοτος. Σάπιο κερασάκι σε αυτή την δηλητηριασμένη τούρτα υπήρξε η δήλωση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου το Δεκέμβρη του 2016. “Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα”

15o σκίτσο της αντίστροφης μέτρησης από την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα μέχρι τη στιγμή της απόφασης. “Στο εξής δε θα λέμε ότι οι Χρυσαυγίτες απολογούνται σαν κότες, αλλά ότι οι κότες απολογούνται σαν Χρυσαυγίτες.”

16o σκιτσάκι, μια ανάσα πριν τη λήξη της Δίκης. Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί κι η μαυρίλα της ψυχής του δεν τον αφήνει.

17ο σκίτσο, 3 μέρες πριν την ετυμηγορία. Στις 6 Νοέμβρη 2019, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιδιώκει να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στην αίθουσα τελετών του Εφετείου έχοντας την συμπαράσταση μιας ομάδας οπαδών του που τινάζονται όρθιοι για να υποδεχτούν τον φυρερίσκο. Η κραυγή “Σκύλε”, της Μάγδας Φύσσα και η σιγή δευτερολέπτων που ακολουθεί μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Με κάθε του λέξη προς τους δικαστές το άθλιο ανθρωπάκι συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. Μικρός, φτηνός, ελάχιστος, πασχίζει επί ώρες να σώσει το τομάρι του. Η απολογία του προκαλεί στο ακροατήριο οργή, αηδία, ακόμα και γέλια, ούτε για μια στιγμή όμως, φόβο.

18ο σκίτσο, μια ανάσα πριν τη λήξη της Δίκης. Στις 18 Δεκέμβρη 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου υιοθετεί πλήρως τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων Ναζί, ξεπλένοντας προκλητικά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Κλείνει σήμερα η προσωπική μου αντίστροφη μέτρηση από την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Μοιράστηκα μαζί σας 19 σκίτσα, όχι απαραίτητα τα ”καλύτερα μου”, αλλά αυτά που θεώρησα τα πιο σημαντικά, αυτά τα οποία θα βοηθούσαν πρώτα απ’ όλα εμένα να περπατήσω το χρόνο ανάποδα και να θυμηθώ τι συνέβη και πως το είδα μέσα από τα προσωπικά μου φίλτρα. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το ημερολόγιο μου και που σκίσατε σελίδες του μοιράζοντας τες κι εσείς αριστερά κι αριστερότερα. Αύριο κάτω, με τη δική μας ετυμηγορία και με πλατιά χαμόγελα κάτω από τις μάσκες.

Αντί επιλόγου; Μια σημερινή αφιέρωση του Πάνου για τη Μάγδα Φύσσα, με έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου.
Είναι πολλά τα παιδιά σου, μητέρα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου