Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Με «φιλοπεριβαλλοντική» υποκρισία για νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνισμούς


Κυβέρνηση και ΕΕ προσπαθούν να κρύψουν τους μεγάλους ρυπαντές, τους επιχειρηματικούς ομίλους (φωτ. από τη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση)

Eurokinissi

Κυβέρνηση και ΕΕ προσπαθούν να κρύψουν τους μεγάλους ρυπαντές, τους επιχειρηματικούς ομίλους (φωτ. από τη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση)
Τα νέα πεδία κερδοφορίας που εξασφαλίζονται για το κεφάλαιο, αλλά και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους, είναι αυτά που βρίσκονται πίσω από την Οδηγία της ΕΕ «2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο με νομοσχέδιο που ήδη από την περασμένη Τρίτη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οσο κι αν προσπάθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, να πείσει για την «ευαισθησία» της κυβέρνησης απέναντι στο περιβάλλον, λέγοντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «είναι υποχρέωση προς τη συνείδηση όλων μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, και είναι και υποχρέωση προφύλαξης της δημόσιας υγείας», από το πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου γίνονται σαφέστατοι οι στόχοι της Οδηγίας: «Η προώθηση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποδοτική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Συνοπτικά προβλέπεται ότι από 3/6/2021 απαγορεύονται 10 πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης: Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες από φελιζόλ, κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά, δηλαδή τα οξοδιασπώμενα πλαστικά. Από 1/1/2022 θα επιβληθεί για τα πλαστικά ποτήρια και τους πλαστικούς περιέκτες τροφίμων αντίστοιχο τέλος με αυτό της πλαστικής σακούλας.

Ακόμα προβλέπεται επανασχεδιασμός των πλαστικών μπουκαλιών ποτών μέχρι και 3 λίτρα, ώστε το τελικό προϊόν μέχρι το 2025 να αποτελείται κατά 25% από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, και μέχρι το 2030 κατά 35%.

Κατά την πρώτη συζήτηση, την Τρίτη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης με ενστάσεις για το αν το νομοσχέδιο είναι «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» δήλωσε επιφύλαξη, όπως και η Ελ. Λύση, υπέρ τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΜέΡΑ25 βρήκε το νομοσχέδιο θετικό.

Προσπαθούν να κρύψουν ποιοι είναι οι μεγάλοι ρυπαντές

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε προσχηματικό και υποκριτικό το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων αστικών κομμάτων για το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ενοχοποιούν την μπατονέτα και τα καλαμάκια του καφέ για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όταν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και εχθρούς των θαλάσσιων οικοσυστημάτων «είναι το εφοπλιστικό και το βιομηχανικό κεφάλαιο».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι την ώρα που «για τη ρύπανση της θάλασσας σημαδεύονται τα πλαστικά καλαμάκια του καφέ, τα ίδια τα στοιχεία λένε πως μόλις 90 μεγάλοι όμιλοι ευθύνονται για τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων από το 1988, ότι 20 μονοπώλια ευθύνονται για το 35% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων άνθρακα που έχουν προέλθει από ανθρώπινες δραστηριότητες, 10 χώρες παράγουν το 72% της ρύπανσης του διοξειδίου του άνθρακα. Να πω και ονομαστικά: Η "ExxonMobil", η BP, η "Shell", η "Total" διαφημίζουν τα "πράσινα" προγράμματά τους ενώ αποτελούν ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους ρυπαντές».

Οσον αφορά την Ελλάδα, έφερε ως παράδειγμα τη βιομηχανία επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων στη Δραπετσώνα, η οποία «ρίχνει τα λύματα κατευθείαν στη θάλασσα» με τη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας, «την καταστροφική για την ακτογραμμή δράση του ΟΛΠ, δηλαδή της COSCO», αλλά και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη για τη ρυπογόνα δράση των ΕΛΠΕ, κ.ο.κ.

Ανέφερε ακόμα ότι τέτοιου είδους μέτρα έχουν να κάνουν και με «τους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων που κοντράρονται για μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην παραγωγή και πώληση υλικών, για την αντικατάσταση του πλαστικού με άλλα καινοτόμα υλικά, ή ακόμα και για τα κέρδη από την αξιοποίηση του πλαστικού μετά την αποβολή του προϊόντος», αλλά και με τους ανταγωνισμούς μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Οπως εξήγησε, η Κίνα στις 31/12/2017 ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, με τα πλαστικά στην πρώτη θέση, «με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στις χώρες της ΕΕ τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμων πλαστικών και το φαινόμενο αυτό να εξελίσσεται πραγματικά σε μάστιγα».

Ειδικά στην Ελλάδα, σημείωσε, αυτή η συσσώρευση εκδηλώθηκε «και με επικίνδυνες για την υγεία και για το περιβάλλον πυρκαγιές», π.χ. στο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση, στον Ασπρόπυργο κ.α., που έχουν αφήσει το τοξικό τους αποτύπωμα.

Ετσι, «αφού τα κινεζικά μονοπώλια σταμάτησαν να αγοράζουν από την Ευρώπη πλαστικό για ανακύκλωση, η ΕΕ κλείνει την αγορά της στα κινεζικά πλαστικά προϊόντα και μας πουλάει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες", ότι τάχα ενδιαφέρεται για το περιβάλλον», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο συνεχίστηκε χτες, με τη συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και επί των άρθρων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου