Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Ξέσπασμα λαού: Στη φυλακή οι ναζί εγκληματίες!
 

Ογκώδες συλλαλητήριο εργαζομένων και νεολαίας χτες στην Αθήνα

 

 

 
Ηταν ένα πραγματικό λαϊκό ξέσπασμα, ένα συλλαλητήριο που θα μείνει στην Ιστορία, για τη ζωντάνια, τη μαχητικότητα που εξέπεμψε, για το μήνυμα που έστειλε: «Ο λαός απαιτεί: Οι ναζί στη φυλακή». Αυτό το σύνθημα, που συνοψίζει τη θέληση εργαζομένων και νεολαίας για καταδίκη και παραδειγματική τιμωρία της Χρυσής Αυγής με τις ανώτατες δυνατές ποινές, ακούστηκε χτες δυνατά στο κέντρο της Αθήνας.

Εργαζόμενοι που άφησαν τη δουλειά, συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν. Φοιτητές και μαθητές που μετέφεραν το μάθημα από την τάξη στο δρόμο. Αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν το «παρών» σε μια ακόμα μάχη ενάντια στο φασισμό. Ολοι μαζί, συνεπείς στο ραντεβού τους, βρέθηκαν από το πρωί στους Αμπελόκηπους, συναντήθηκαν στο ίδιο μετερίζι, συγκροτώντας ένα συλλαλητήριο που χρόνια είχε να γίνει στην Αθήνα.

Γύρω στις 11 το πρωί, ο εργατόκοσμος και η νεολαία έχουν πια συγκροτήσει ένα ογκώδες συλλαλητήριο, έχουν φτάσει στο Εφετείο και αναμένουν την καταδικαστική απόφαση. Τα νέα που έρχονται μέσα από τη δικαστική αίθουσα για την ενοχή των κατηγορουμένων γίνονται αφορμή για περισσότερα, για ακόμα πιο δυνατά συνθήματα.

Και μόλις ακούγεται ότι η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση, ότι στη φυλακή θα καταλήξουν και τα πρωτοπαλίκαρά της (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός και λοιποί σεσημασμένοι), οι δεκάδες χιλιάδες ξεσπούν σε χειροκροτήματα, σηκώνοντας τις γροθιές τους. «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση», ένοχη για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επαναλάμβαναν ξανά και ξανά τα μεγάφωνα. «Ενοχη γιατί μισεί τους εργάτες, μισεί τους λαούς, γιατί οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας».

 

Η πορεία κατευθύνεται προς τη Βουλή
Η πορεία κατευθύνεται προς τη Βουλή


Δεν έλειψαν και τα μηνύματα διεθνούς αλληλεγγύης, όπως από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, που έστειλε στο ΠΑΜΕ χαιρετιστήριο με αφορμή τη δικαστική απόφαση.
 
Δεν πέρασε το προβοκατόρικο σχέδιο

Εκείνη τη στιγμή μπήκε σε εφαρμογή και το σχέδιο διάλυσης της μεγαλειώδους συγκέντρωσης από την αστυνομία, με τα γνώριμα σκηνικά ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ μπροστά από το Εφετείο. Ενα σχέδιο που έπεσε στο κενό. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση στους συγκεντρωμένους της ιστορικής δικαστικής απόφασης, ότι «η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση», και ενώ οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεσπούν ταυτόχρονα σε χειροκροτήματα, η μία από τις δύο «Αύρες», η οποία ήταν πίσω από τον αστυνομικό φραγμό στο πλάι του Εφετείου, ξεκινάει τη ρίψη νερού στους διαδηλωτές. Αφορμή στάθηκαν κάτι μπουκάλια που εκτοξεύτηκαν προς τον αστυνομικό φραγμό από μια ολιγομελή ομάδα κουκουλοφόρων, που καμιά σχέση δεν είχε με τα συνδικάτα και τα σωματεία που διαδήλωναν μαχητικά από το πρωί. Η αστυνομία απάντησε τόσο με την «Αύρα» όσο και με τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων δακρυγόνων και «κρότου - λάμψης», δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τη διαδήλωση στη μέση.

Ομως το τεράστιο συλλαλητήριο συνεχίστηκε, με το πλήθος των εργαζομένων και της νεολαίας, συγκροτημένα, με τα πανό των σωματείων τους, να μετακινούνται προς το Μετρό των Αμπελοκήπων και από εκεί ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι ξεκινά να διαδηλώνει μέσω της Β. Σοφίας, καταλήγοντας στην πλατεία Συντάγματος. Οι προβοκατόρικοι σχεδιασμοί ακυρώθηκαν στην πράξη!
 
Δυναμώνουμε τον αγώνα - Κανένας εφησυχασμός

«Εσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού, βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού», φώναζαν οι διαδηλωτές που κατευθύνονταν πλέον προς τη Βουλή, συγκροτώντας ένα τεράστιο λαϊκό ποτάμι. Οι πανηγυρισμοί για τη δικαστική απόφαση συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης πορείας. Ολοι μαζί τραγουδούν αντιφασιστικά τραγούδια, χειροκροτούν κάθε φορά που επαναλαμβάνεται από τα μεγάφωνα ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή είναι ναζί. Σε κάθε διασταύρωση οδηγοί σε αυτοκίνητα και μηχανάκια κορνάρουν ρυθμικά, συμμετέχοντας κι αυτοί με τον τρόπο τους, ενώ από τα μπαλκόνια γραφείων της περιοχής εργαζόμενοι χειροκροτούν τους διαδηλωτές.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν θα ξεχάσουμε», θα τονίσει ο Γιώργος Πέρρος μιλώντας στη μεγάλη και ενθουσιώδη πορεία, σε μία από τις πολλές στάσεις που έκανε. «Δεν εφησυχάζουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα. Γιατί οι προϋποθέσεις που δημιούργησαν τη Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν».


Φτάνοντας στη Βουλή, απλώνεται το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ, με τους διαδηλωτές να συνεχίζουν να καταφτάνουν.

Ανάμεσα στα μπλοκ των σωματείων ξεχωρίζει, και δικαίως, αυτό του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, που είχαν κηρύξει χτες 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, εκεί δηλαδή που οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν, χωρίς να τα καταφέρουν, να χτυπήσουν για λογαριασμό των αφεντικών τους τη συλλογική οργάνωση και τη διεκδίκηση των εργαζομένων.

«Φονιάδες εργατών, ρουφιάνοι αφεντικών είναι η συμμορία των χρυσαυγιτών», φώναξαν από τα μπλοκ τους δεκάδες σωματεία από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς. Σε πολλούς από αυτούς, όπως στις Κατασκευές και στον Ιματισμό, Ελληνες και μετανάστες εργάτες δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο και οργανώνονται στις γραμμές των ίδιων συνδικάτων, για να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, κάτι που εκφράστηκε και στο δρόμο.

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!»: Την υπόμνηση των στίχων του Φώντα Λάδη πρόταξαν στο πανό τους ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών. Την παραδειγματική τιμωρία των «μαντρόσκυλων των εκμεταλλευτών» απαίτησαν η ΟΓΕ και η ΟΒΣΑ, ενώ από τη διαδήλωση δεν έλειψε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974).

Με την ετυμηγορία του λαού στο χέρι συνεχίζουμε!


«Αυτή η συγκέντρωση και η πορεία από το Εφετείο μέχρι εδώ, αυτό το ξέσπασμα του λαού μας σε όλη την Ελλάδα που πανηγυρίζει την απόφαση, είναι παρακαταθήκη. Είναι όμως και το πραγματικό δικαστήριο, που τους κάνει στα μάτια όλου του λαού εγκληματική οργάνωση. Είναι η ετυμηγορία του λαού μας και με αυτή στο χέρι συνεχίζουμε από αύριο σε κάθε χώρο εργασίας, για να τους στείλουμε πραγματικά εκεί που αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Υπενθύμισε την αποφασιστική και αταλάντευτη προσπάθεια του εργατικού κινήματος για την απομόνωση και καταδίκη της Χρυσής Αυγής, που για επτά ολόκληρα χρόνια έδωσε τη μάχη σε γειτονιές και χώρους δουλειάς «για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας, το πραγματικό πρόσωπο, ο ρόλος τους ως μαντρόσκυλα των αφεντικών, των εργολάβων, των εφοπλιστών».

«Παλεύουμε να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτόν τον εγκληματικό μηχανισμό, τη Χρυσή Αυγή», ανέφερε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ, αναδεικνύοντας την τεράστια παρακαταθήκη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, που εδώ και 7 χρόνια παλεύουν με συνέπεια, παρά την καθυστέρηση της δίκης με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι «δεν χωρά κανένας εφησυχασμός» και ότι «στο στόχαστρο βάζουμε το σύστημα που γεννά και θρέφει τους φασίστες, αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας, τον καπιταλισμό».



Τα σωματεία ευχαρίστησαν τέλος για άλλη μια φορά δημόσια τους αγωνιστές δικηγόρους που στάθηκαν δίπλα τους και έδωσαν σημαντική μάχη, ώστε να αναδειχθούν τα εγκλήματα των χρυσαυγιτών και να γίνει πραγματικότητα η καταδικαστική απόφαση.


Χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα


 

 

 

 

 

 

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου