Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Πολλά... κεφάλια


Οσο αλήθεια είναι ότι το τέρας του φασισμού αποτελεί διαρκή απειλή και ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός του λαού μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, άλλο τόσο «βγάζει μάτι» το ποιος «ταΐζει» αυτό το τέρας. Και δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς μακριά. Μια ματιά μόνο να ρίξει στο σημερινό αστικό πολιτικό σύστημα, θα βρει πολλούς πρόθυμους «ιπποκόμους» των ναζιστών, που κυκλοφορούν με τον μανδύα του «δημοκράτη». Για παράδειγμα, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τις προάλλες κουνούσε το δάχτυλο σε όποιον τολμούσε να ζητήσει την καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών, λέγοντας ότι μόνη υπεύθυνη να αποφασίσει είναι η Δικαιοσύνη και οτιδήποτε άλλο είναι παρέμβαση στο έργο της! Ο,τι έγραφε δηλαδή στην ιστοσελίδα της και η Χρυσή Αυγή. Μάλλον θα αναγούλιασε χτες βλέποντας τις χιλιάδες λαού να διαδηλώνουν έξω από το Εφετείο. Οπως και ο γνωστός τηλε-ιεροκήρυκας του ΣΚΑΪ, που το πρωί αποκαλούσε «φασίστες» (!) όσους ετοιμάζονταν να πάρουν μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Το πιο «κλασικό» πλυντήριο του ναζισμού, όμως, είναι εκείνοι που, τυφλωμένοι από τον αντικομμουνισμό, εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, αναπαράγοντας την ανιστόρητη, απαράδεκτη και επικίνδυνη θεωρία των «δύο άκρων». Είναι αυτοί που κάνουν τους πρώην και νυν χρυσαυγίτες να τρίβουν τα χέρια τους. Τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, ο οποίος παραμονές της δίκης «τουίταρε» ένα κολάζ όπου έβαλε στο ίδιο κάδρο τον Λένιν και τον Στάλιν με τον Χίτλερ, γράφοντας από κάτω: «Σιγά μην τους φοβηθούμε. Δεν είναι αθώοι!». Αλλά και το γνωστό αντικομμουνιστικό απολειφάδι Τζήμερος, που δημιούργησε εδώ και λίγες μέρες ένα «hashtag» στο Twitter με τίτλο «#κκε_η_σειρα_σου» και χτες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη, έγραψε: «Δεν είναι ακροδεξιοί οι χρυσαυγίτες. Εθνικοσοσιαλιστές είναι. Δηλαδή αριστεροί. Πρωτοξάδερφα του ΚΚΕ». Επαγρύπνηση λοιπόν. Γιατί το τέρας έχει πολλά κεφάλια. Και, προπάντων, βαθιές ρίζες στο σάπιο σύστημα που το γεννά και το θρέφει...


Ολα καλά!

Τη διαστρέβλωση και τα ψέματα συνεχίζει η κυβέρνηση απέναντι στους μαθητές, σε μια (μάταιη) προσπάθεια να κάμψει τους αγώνες τους. Ετσι, μετά τον Αδ. Γεωργιάδη, που χρησιμοποίησε φωτογραφίες προηγούμενων ετών, με καταστροφές σε σχολικές αίθουσες, για να συκοφαντήσει τις τωρινές μαθητικές κινητοποιήσεις, η υφυπουργός Παιδείας Ζαχαράκη, μιλώντας τις προάλλες στον Πρετεντέρη, παρουσίασε μια σκόπιμα εξωραϊσμένη εικόνα για τα σχολεία. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού αποτελεί τάχα τον «πρώτο προβληματισμό του υπουργείου», το οποίο όμως δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, διαφημίζοντας ως μοναδικό και απόλυτο μέτρο προστασίας τη χρήση της μάσκας. «Φαίνεται ότι τα σχολεία μας, από τα δείγματα, είναι ασφαλή», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε πως «τηρούνται τα μέτρα, πρέπει να δείτε τα παιδιά στο Δημοτικό που φοράνε τη μάσκα (...) έχουν εφαρμόσει τα μικρά πλήρως». Ο δημοσιογράφος δεν έκανε βέβαια τον κόπο να την ρωτήσει για τα δεκάδες κλειστά σχολεία και τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, που έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό. Προφανώς, του φτάνουν και του περισσεύουν τα στατιστικά που δημοσιεύει το υπουργείο, για να στοιχειοθετήσει την εκδοχή της περιορισμένης διασποράς στα σχολεία, όταν δεν γίνονται γενικευμένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ακόμα και εκεί που το σχολείο (ή το τμήμα) κλείνει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καλλιεργούν και επικίνδυνο εφησυχασμό ότι όλα πάνε καλά, χωρίς να έχουμε μπει ακόμα στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ενώ στα σχολεία εξακολουθούν να κάνουν μάθημα 25 και 27 μαθητές στην ίδια αίθουσα, να λείπουν εκπαιδευτικοί και καθαρίστριες.


Από κοινού

Λίγες μόλις μέρες πριν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή ένα ακόμα αντεργατικό τερατούργημα, με νέα αντιδραστικά μέτρα για τη λειτουργία των σωματείων και τη συνδικαλιστική δράση, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφιζαν από κοινού με τη ΝΔ το νομοσχέδιο που προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στα κόμματα και στα συνδικάτα, με πρόσχημα τα οικονομικά τους, κάτω από τον «μανδύα» της καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» και της «τρομοκρατίας». Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επιτρέπει στις κάθε λογής κρατικές και ευρωενωσιακές αρχές, αλλά και στους μηχανισμούς της εργοδοσίας, να επεξεργάζονται τα στοιχεία Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων. Μάλιστα, οι «φιλοφρονήσεις» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε τον αρχικό νόμο που σήμερα «εμπλουτίζει» η κυβέρνηση της ΝΔ, ενσωματώνοντας τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, έδωσαν και πήραν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, παρά τις επιμέρους διαφορές. Οι «συμπτώσεις» αυτές κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Η στρατηγική του κεφαλαίου, που όλοι μαζί έχουν για σημαία τους, επιτάσσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και την άλλη όψη τους, την προσπάθεια δηλαδή να «ξεδοντιαστεί» ποικιλοτρόπως η συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων. Η μόνη δηλαδή που μπορεί να σπάσει αυτό το άθλιο «μέτωπο» του κεφαλαίου και των κομμάτων του...


Βαρέα

Καταθέτοντας στη διάρκεια της δίκης, οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι «έγραψαν ιστορία» αποκηρύσσοντας ο ένας μετά τον άλλο το ναζισμό και ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για την εγκληματική τους δράση. Η εικόνα αυτή των θρασύδειλων φασιστών ωχριά μπροστά στα όσα επικαλούνται τώρα οι δικηγόροι τους, προκειμένου να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Για παράδειγμα ο Κασιδιάρης, με τους αγκυλωτούς σταυρούς στο μπράτσο, τη «φιγούρα» με τα όπλα, τις δολοφονικές επιθέσεις και τους πύρινους ναζιστικούς λόγους, παρουσιάζεται τώρα ως ...«παρεξηγημένο πρόσωπο» για να γλιτώσει την ανώτατη ποινή. Η Ζαρούλια, πάλι, λίγο ως πολύ δηλώνει ότι πληρώνει το ...αμάρτημα του ανδρός της και ότι δεν θα κατηγορούνταν αν δεν είχε παντρευτεί τον Μιχαλολιάκο. Αλλος χρυσαυγίτης δηλώνει ...φιλάνθρωπος, ενώ ο «εγέρθητου» Καιάδας εμφανίζεται τώρα από τους δικηγόρους του ως ένας φτωχός μεροκαματιάρης, με κλίση στη μουσική, που «η προφυλάκιση σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό και σε καμία περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις». Ο Γρέγος, πάλι, δηλώνει τώρα ...εθελοντής πυροσβέστης! Αυτός όμως που τους ξεπέρασε όλους σε ...φαντασία ήταν ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος ζήτησε ελαφρυντικά επειδή «παρήγαγε έργο»! Με βάση τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στη δίκη για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, θα ζητάει σε λίγο και βαρέα ένσημα για το έργο που παρήγαγε ως αρχηγός της.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου