Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

 

Απαίτηση των ομίλων, άλλοθι για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας
 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την κατεπείγουσα προώθηση της διαδικασίας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού

 

Το αίτημα για προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» της ΕΕ εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (σε αντίθεση μάλιστα με την πολιτική του ομάδα, που καταψήφισε) και ΚΙΝΑΛ. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το αίτημα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» «αποτελεί ένα επικίνδυνο εργαλείο, που δεν αποσκοπεί στην προστασία της υγείας του ελληνικού λαού και των άλλων λαών, αλλά στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να ανακάμψουν από την κρίση εν μέσω πανδημίας».

Οπως αναφέρει στην αιτιολόγηση ψήφου, «η εγκληματική πολιτική της μη τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι αυτή που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, σε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτή διαιωνίζεται με το πιστοποιητικό, με στόχο την πλήρη απαλλαγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από κάθε υποχρέωση λήψης τέτοιων μέτρων, που θεωρούνται "κόστος".

Ταυτόχρονα επιδιώκεται και η απαλλαγή των κρατών από ανάλογα μέτρα προστασίας στα σύνορα (μαζικά τεστ, καραντίνα κ.λπ.), προκειμένου να κατευθυνθούν οι πόροι για αυτά πάλι στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Το πιστοποιητικό, σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «έρχεται ως απαίτηση των ομίλων στους κλάδους των Μεταφορών, του Εμπορίου, του Τουρισμού», την ώρα μάλιστα που διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ και ο Οργανισμός Ευρωπαίων Ανοσολόγων, «σημειώνουν ότι δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά αν το σύνολο των εμβολίων εμποδίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού και την προστασία απέναντι στις ασυμπτωματικές μολύνσεις. Επιπρόσθετα, για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα (παιδιά, έγκυες κ.λπ.)».

Ψηφιακό φακέλωμα

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι «η εφαρμογή του πιστοποιητικού στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας σηματοδοτεί τη συγκρότηση ενός ισχυρού μηχανισμού ψηφιακού φακελώματος με μαζική καταγραφή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, αστικά κράτη, μεγαλοεργοδοσία και ομίλους. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σε διασύνδεση με ήδη υπάρχοντες κρατικούς και ευρωενωσιακούς οργανισμούς και μηχανισμούς φακελώματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ με δική της ψηφιακή πύλη σπεύδει να στηρίξει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, ο οποίος έρχεται για να παραμείνει και μετά την πανδημία. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από το σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του πιστοποιητικού από το κάθε κράτος - μέλος και με πρόσθετα δεδομένα, όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών.

Ολα τα παραπάνω δεν αφορούν κάποιες ανησυχίες για το μέλλον, αντίθετα τεκμηριώνονται από καταγγελίες που ήδη υπάρχουν για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Με μοχλό το πιστοποιητικό θα ενταθεί ο εκβιασμός από τη μεγαλοεργοδοσία για απολύσεις όσων εργαζομένων για διάφορους λόγους δεν το διαθέτουν, ή ευπαθών ομάδων, ενώ θα ενισχυθεί και η κρατική καταστολή».

Αναφέρεται τέλος ότι «το "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό" και η εφαρμογή του, παρά τις απατηλές, αποπροσανατολιστικές διακηρύξεις της Κομισιόν για "ενιαία αντιμετώπιση", "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" και "ελεύθερη κυκλοφορία", εντάσσεται στο πλαίσιο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τις διακρίσεις ταξιδιωτών και εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί με τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, σε σχέση με το ρωσικό και το κινεζικό. Συνδέεται επίσης με την επιδίωξη της ΕΕ να κερδίσει έδαφος από τους ανταγωνιστές της, ΗΠΑ και Κίνα, στην κούρσα για τον έλεγχο της ψηφιακής αγοράς. Αυτούς τους ανταγωνισμούς θα τους πληρώσουν και πάλι οι λαοί».

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη «να ενισχυθεί η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, στα μέτρα και τους μηχανισμούς καταστολής και περιστολής των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας». Αλλά και τη σημασία να δυναμώσει η διεκδίκηση των αιτημάτων των υγειονομικών και άλλων φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος για: Προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία. Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιτάχυνση μαζικών εμβολιασμών με κάθε διαθέσιμο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Διατήρηση και αναβάθμιση των μέτρων διαγνωστικής δοκιμασίας στα σύνορα της χώρας.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Στο μεταξύ, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στους ηγέτες τον νέο, πιο αυστηρό «μηχανισμό διαφάνειας και εξαγωγής» για τα εμβόλια. Οπως προκύπτει, με βάση την «αμοιβαιότητα» θα μπλοκάρονται οι εξαγωγές σε χώρες που περιορίζουν με διάφορους τρόπους τις δικές τους εξαγωγές εμβολίων ή πρώτων υλών προς την ΕΕ.

Με το κριτήριο της «αναλογικότητας», στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως κράτη - βλέπε Μεγάλη Βρετανία - που παράγουν εμβόλια και βρίσκονται πιο μπροστά στους εμβολιασμούς σε σχέση με την ΕΕ, ή έχουν καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Επίσης προστίθενται 17 χώρες οι οποίες προηγουμένως εξαιρούνταν. Για να δικαιολογήσει τον μηχανισμό, η ντερ Λάιεν υπενθύμισε πως η «AstraZeneca» αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ 70 εκατ. δόσεις, αντί 180 εκατ. όπως είχε συμφωνηθεί.

Οπως φαίνεται και στην Κοινή Δήλωση των ηγετών, έγινε προσπάθεια «εξισορρόπησης» και συμβιβασμού συμφερόντων, καθώς από την ΕΕ «εξάγονται τα περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως» και συνολικά έχουν εξαχθεί 77 εκατ. δόσεις.

Καθησυχαστική απέναντι στους φαρμακευτικούς ομίλους ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως «δεν θέλουμε καμία διαταραχή των διεθνών παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά φυσικά ενδιαφερόμαστε οι εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις να τις τηρούν». Πρόσθεσε δε ότι από την ΕΕ εξάγονται εμβόλια σε όλο τον κόσμο, «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία», από όπου δεν εξάγεται σχεδόν τίποτα.

Σε πιο υψηλούς τόνους ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «πρέπει να αποκλείσουμε όλες τις εξαγωγές όσο ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους με τους Ευρωπαίους». Νωρίτερα, στέλεχος της «Pfizer» είχε τονίσει την έντονη αντίθεση της εταιρείας στον νέο κανονισμό και εξέφρασε ανησυχία για «τις πρόσφατες εξελίξεις». «Αν πράγματι πρόκειται για περιορισμούς εξαγωγών, θα βγουν όλοι χαμένοι, και τα μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου