Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Βήμα αναβάθμισης της εμπλοκής με αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ όπου Γης

 

Από την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία
Από την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία
Αναβαθμισμένη συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς διεκδικεί η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ανοιχτά αποστολές σε όλο τον άξονα από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και ασκεί ακόμα πιο «επιθετική» εξωτερική πολιτική για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και μεγαλύτερα κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής. Για τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, άλλωστε, εμπλέκεται βαθύτερα στον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας για το ποιος μπορεί να αναδειχθεί «προτιμώμενος εταίρος» των Αμερικανών στην υλοποίηση ακριβώς των σχεδίων τους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ανυπολόγιστους για τον λαό κινδύνους.

Η αναβάθμιση της εμπλοκής αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια τη Δευτέρα στην Ουκρανία, ταξίδι που διόλου τυχαία είχε προαναγγείλει κάποιες μέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Αποκαλυπτικός ο ΥΠΕΞ για τους λόγους της επίσκεψης, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κούλεμπα τόνισε ότι «εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία» και πρόσθεσε πως «εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Ακτιο (σ.σ. από όπου απογειώνονται ΝΑΤΟικά AWACS για περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ». Εμφανίστηκε δηλαδή «ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών», την ώρα που σε Μ. Θάλασσα και Ουκρανία «μυρίζει μπαρούτι», με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ εκφώνησε ομιλία στο συνέδριο «Forum Ukraine 30 - International Politics» (με αφορμή τα 30 χρόνια από τις αντεπαναστατικές ανατροπές και την απόσχιση της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ). Αναδεικνύοντας τη ...δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, θύμισε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ υπεγράφη το 2014, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Αποσιώπησε όμως ότι οι υπογραφές έπεφταν την ίδια περίοδο με την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την οποία πληρώνει μέχρι και σήμερα ο λαός της Ουκρανίας, και διαβεβαίωσε ότι «σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης».

Ξεχωριστή δε αναφορά έκανε στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι το καθεστώς «Συνεργατών Ενισχυμένης Ευκαιρίας», που χορηγήθηκε πέρυσι στο Κίεβο, «θα προωθήσει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ασκήσεις και στην εκπαίδευση του ΝΑΤΟ».

Οσον αφορά τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία», ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «η ΕΕ καταδίκασε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και επέβαλε περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Οσο για τη θέση της Αθήνας, σημείωσε ότι την «έχει εκφράσει ξεκάθαρα» «σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχουμε: Υποστηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα. Καταδικάζουμε πάντα τους παραβάτες της. Ζητάμε σαφώς από όλους να εναρμονίσουν (σ.σ. τις θέσεις τους) με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Ολα αυτά ακριβώς στο πλαίσιο και της «πλειοδοσίας» με την αστική τάξη της Τουρκίας για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα ΝΑΤΟικά σχέδια και σε αυτήν την περιοχή. Ετσι, καθώς στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών η Ουκρανία ενισχύει τις σχέσεις της με την Τουρκία, ο Ν. Δένδιας έσπευσε να δηλώσει την «έκπληξη» της ελληνικής κυβέρνησης για το ότι «η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται, όπως κάθε χώρα η οποία θέλει να ενισχύσει τον σύνδεσμό της με την ΕΕ, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης. Και μάλιστα όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών - μελών της Ενωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο».

Σε μια παράλληλη αποστολή στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού διπλωματικής παρέμβασης σε χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, για συναντήσεις με τους ομολόγους του. Η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, όπως και το Μεταναστευτικό, όπου καταδικάστηκε η λεγόμενη «εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», με τις κατηγορίες αυτές να απευθύνονται εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι την Τετάρτη ο Μ. Βαρβιτσιώτης έσπευσε να παρευρεθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην «4η Διεθνή Διάσκεψη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία», που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με συμμετοχή στελεχών από ΝΑΤΟ, ΕΕ και επιχειρήσεις, και όπου παρευρέθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Από τα Βαλκάνια...

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μετείχε μέσα στη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, γνωστή και ως «Διαδικασία του Βερολίνου», το σχήμα που έχει στηθεί εδώ και 7 χρόνια με επικεφαλής τη Γερμανία και στόχο την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή.

Διαβεβαίωσε ότι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», όπως και για την «ιδιαίτερη σημασία» που αποδίδει η κυβέρνηση στη Διαδικασία, «η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και στην προσέγγιση των λαών της περιοχής, καθώς και στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και προς διευκόλυνση της δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή, στην παρέμβασή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «ετοιμότητα» της Αθήνας «να συνδράμει στην επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων», με σκοπό την «απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών» μεταξύ Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ, με «παροχή διευκολύνσεων» στα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Την ίδια ώρα ο Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του, προλειαίνοντας το έδαφος για μία ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη, την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, έλεγε: «Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ως προς τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε το 2010 ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης χρήσης βίας που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ακριβώς ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη. Κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής»!

...έως τη Β. Αφρική και το Ιράκ

Εξάλλου, ο τρίτος στην ιεραρχία του ΥΠΕΞ, υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης ...επέδραμε τις ίδιες μέρες, Κυριακή και Δευτέρα, σε άλλη μια χώρα όπου επίσης επιχειρεί παρέμβαση και η Τουρκία. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε «επίσκεψη εργασίας» στη Λιβύη, σε Τρίπολη και Βεγγάζη, εγγράφοντας μία ακόμα υποθήκη για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στο εν εξελίξει παζάρι για την «επόμενη μέρα» στην εν λόγω βορειοαφρικανική χώρα, που συγκεντρώνει το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό ενδιαφέρον όλων ανεξαιρέτως των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε εκτενείς επαφές με αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης και επιχειρηματικούς φορείς στην Τρίπολη. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν στη Βεγγάζη, επ' αφορμή της ανασύστασης του εκεί ελληνικού γενικού προξενείου. Μιλώντας, άλλωστε, στην τελετή εγκαινίων του προξενείου, ο Κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι η Λιβύη «έχει ιδιαίτερα σημαντική, στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες». Θύμισε τις επισκέψεις προηγουμένως του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ανατολική Λιβύη αλλά και του προέδρου του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μ. Μένφι στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι «καταδεικνύουν τη δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεών μας και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προκειμένου η συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς».

Πρόσθεσε ότι σε Τρίπολη και Βεγγάζη είχε «χρήσιμες και εποικοδομητικές συναντήσεις για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η Ενέργεια, η Υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν επίσης στα πεδία της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού».

Σημειωτέον, μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι το Σάββατο εγκαινίασε μια νέα μεγάλη ναυτική βάση στη Μεσόγειο. Στις εκδηλώσεις μετείχε ο αρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, κατόπιν πρόσκλησης του Αιγύπτιου ομολόγου του, M. F. Hegazy, o οποίος αμέσως μετά επισκέφτηκε τη χώρα μας. Οπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, κατά τις διμερείς συζητήσεις εστίασαν «στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών». Επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, ότι συνεχίζοντας τις διμερείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις θα πάνε μαζί στην «Bright Star 21» (τη διοργανώνει η Αίγυπτος, με συμμετοχή και των ΗΠΑ) και στην ελληνοαιγυπτιακή (με συμμετοχή και άλλων χωρών τα τελευταία χρόνια) «Μέδουσα 11», άλλη μια δραστηριότητα με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Ενδεικτική για την προσπάθεια αναβάθμισης των συμφερόντων της αστικής τάξης σε όλη την περιοχή είναι και η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ιράκ, σε Βαγδάτη και Ερμπίλ (αναβλήθηκε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ), παίρνοντας μαζί Ελληνες επιχειρηματίες από τους κλάδους των Τροφίμων, της Ενέργειας, των Κατασκευών και του Φαρμάκου, σε μια προσπάθεια να βάλουν χέρι στο «ψητό» από την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ.

Ο Κ. Φραγκογιάννης είπε σχετικά, μιλώντας στον «Ελ. Τύπο», ότι «υπάρχει μια ισχυρή εμπορική σχέση της χώρας μας με το Ιράκ (...) Η Ελλάδα αγοράζει το 48,5% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη χώρα αυτή, που βρίσκεται πλέον σε φάση ανοικοδόμησης. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα αλλά και έργα υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Εχοντας λοιπόν χτίσει μεθοδικά μια πολύ καλή πολιτική σχέση με το Ιράκ, πρόκειται να πάμε με τον πρωθυπουργό στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ, όπου αντίστοιχα έχουμε καλή σχέση με το ιδιαίτερο καθεστώς που υπάρχει εκεί, συνοδεύοντας μια ομάδα επιχειρηματιών από αντίστοιχους κλάδους που ανέφερα παραπάνω και οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν επιχειρηματικά σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη αγορά».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου