Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Απέρριψε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά που «στενάζουν»

 

Eurokinissi

Κάθε σκέψη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, που δέχεται τεράστιο πλήγμα από τη γενικευμένη ακρίβεια στα καύσιμα και σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, απέρριψε για μια ακόμη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επικαλούμενος την «ανάγκη» πιστής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει ενσωματώσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και τα προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός έκανε για άλλη μια φορά καθαρό ότι ο λαός θα πρέπει να αρκεστεί στα ψίχουλα της «επιδότησης» για την Ενέργεια, που δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις αστρονομικές αυξήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. «Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», σημείωσε, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «εφόσον πάρουμε μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα», δηλαδή θα απευθύνονται αποκλειστικά στους πλέον εξαθλιωμένους, αφήνοντας απέξω την πλειοψηφία του λαού.

Επέμεινε δε πως ο κανόνας δεν πρέπει να είναι τα έκτακτα μέτρα, «ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα», προσθέτοντας πως «η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά». Φυσικά, αυτές οι μόνιμες μειώσεις φόρων αφορούν πρωτίστως το κεφάλαιο και όχι τον λαό, με πιο «εμβληματικό» παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 29%, για την οποία για άλλη μια φορά καυχήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης παρέπεμψε στο 2023, ενώ σε μια καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών υποστήριξε ότι μια αναμενόμενη τους επόμενους μήνες αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι τάχα «πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση - παρωδία του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση δοθεί θα είναι πολύ κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης, που προβλέπει πως θα εκτιναχθούν φέτος, και από τους οποίους μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και κυρίως θα έχει εξανεμιστεί ήδη από τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Αλλωστε, ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2012, όταν και μειώθηκε κατά 22% με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη «συμβολική» αύξηση του 2% ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ μεικτά, όταν το 2012 ήταν στα 751 ευρώ. Οι αυξήσεις - παρωδία αποτελούν δε προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή, στις σημερινές συνθήκες της ανάπτυξης του κεφαλαίου, του απαράδεκτου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, ανάλογα με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και την περιλάλητη ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, μιλώντας ο πρωθυπουργός για τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είπε πως «ανάπτυξη για όλους σημαίνει ότι όλοι έχουν μέρισμα ανάπτυξης και ότι σταδιακά μειώνουμε και τις κοινωνικές ανισότητες». Βέβαια, το «μέρισμα» από την περιβόητη ανάπτυξη για τον λαό σημαίνει, όπως βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τα λαϊκά στρώματα, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και υπέρογκοι λογαριασμοί σε ρεύμα και πετρέλαιο...

Παραπέρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στη χρονιά. Φυσικά, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ομονοούν στο υπερμνημόνιο, που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης, και το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει μεγάλο στόχο τη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, της οποίας τα αποτελέσματα βιώνει ήδη ο λαός με τα χαράτσια και τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Αναφορικά, εξάλλου, με την κλιμάκωση της οπαδικής βίας, με αποκορύφωμα τη στυγερή δολοφονία του Αλκη στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ένα ευχολόγιο που έχει ακουστεί από όλους τους προκατόχους του, περί αυστηροποίησης του ελέγχου και των ποινών όσων καταδικάζονται, αποκρύπτοντας βέβαια ότι το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, στη δράση μεγαλοεπιχειρηματιών που δημιουργούν και εξοπλίζουν τους «οπαδικούς στρατούς».

Τέλος, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε χαρακτηριστικά ότι «η Αφρική είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα», δείχνοντας έτσι την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επικίνδυνους για τον λαό, μακριά από τα σύνορα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στην ελληνογαλλική «αμυντική» Συμφωνία, που προβλέπει συνδρομή στις γαλλικές δυνάμεις από την Ελλάδα, στην περιοχή του Σαχέλ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου