Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Κόβει κορδέλες σε υποστελεχωμένες δομές, με δανεικό προσωπικό και ημερομηνία λήξης


Στα εγκαίνια του ΚΥ Κερατσινίου ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις διακηρύξεις για λουκέτα και συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία

 

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό από σωματεία και φορείς 

που απαίτησαν τη στελέχωση των δομών Υγείας (ΦΩΤΟ 902gr)

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εν μέσω πανδημίας σε κλείσιμο νοσοκομείων, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας σε βάρος των αναγκών και της ίδιας της ζωής του λαού, επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε φιέστα για τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάφτισε τα λουκέτα νοσοκομειακών μονάδων «εξορθολογισμό» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας, προπαγανδίζοντας κυνικά μια πολιτική που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την Υγεία και ως λύση στα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου συστήματος όλες τις συνταγές της επιχειρηματικής δράσης που έφεραν τα τραγικά αποτελέσματα μέσα στην πανδημία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Αφού βιάστηκε λοιπόν χτες να ανακοινώσει ότι «η πανδημία φτάνει στο τέλος της» (!), μια μέρα που τα κρούσματα εκτινάχθηκαν άλλη μια φορά, έκανε γνωστό ότι «θέτουμε από τώρα τα θεμέλια για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα δίνει μόνο έμφαση στα νοσοκομεία μας, θα ξεκινάει από την πρόληψη, τη δημόσια υγεία, θα περνάει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα ενισχύσει και θα εξορθολογίσει τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας μας».

Ωστόσο, ό,τι παρουσιάζουν ως «αναβάθμιση» της ΠΦΥ, στην πολιτική τους περνά μέσα από την ανακύκλωση της υποστελέχωσης και της έλλειψης των υποδομών, δηλαδή τη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης που οδήγησε να μετατραπεί το σύστημα Υγείας σε «μιας νόσου».

Ενδεικτικό αυτής της πολιτικής είναι και το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, με την κυβέρνηση να κόβει - εν μέσω τυμπανοκρουσιών - κορδέλα για μια υποστελεχώμενη δομή, ενώ είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 20 χρόνια. Το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φλεβάρη, το οργανόγραμμα δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη 2η ΥΠΕ (εδώ και 20 χρόνια, κάθε κυβέρνηση καταθέτει και νέο οργανόγραμμα, με όλο και λιγότερες θέσεις). Η στελέχωσή του έγινε με δανεικό προσωπικό, 35 γιατρούς, όλοι επικουρικοί, που μετακινήθηκαν από άλλες δημόσιες, υποστελεχωμένες δομές Υγείας (π.χ. ΚΥ Δραπετσώνας). Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το ΚΥ Κερατσινίου «θα παραδοθεί στους πολίτες με όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι προς όφελός τους». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΚΥ έχει στην ευθύνη του πάνω από 100.000 μόνιμους κατοίκους (Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα), χιλιάδες εργαζόμενους (πάνω από 3.000 στο λιμάνι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, 75 διαφορετικές βιομηχανίες στο βιομηχανικό πάρκο Σχιστού), με τα εργατικά «ατυχήματα» να είναι σχεδόν καθημερινά. Την ίδια στιγμή το ΚΥ Σαλαμίνας είναι σε απελπιστική κατάσταση, οι υπόλοιπες υγειονομικές δομές έχουν συρρικνωθεί (όπως το ΚΥ Αμφιάλης) και μέχρι χτες τα παιδιά κάτω των 16 ετών έπρεπε να απευθυνθούν στο Παίδων ακόμη και για τον εμβολιασμό τους, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένας παιδίατρος στην ΠΦΥ.

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα χτες λόγο για το «μεγάλο στοίχημα στην ΠΦΥ», την ίδια στιγμή που οι περικοπές στον φετινό προϋπολογισμό έφταναν σχεδόν το 40%.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός ξεκαθάριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία...», ενώ στοχευμένες «διαρροές» της κυβέρνησης φτάνουν να φωτογραφίζουν και συγκεκριμένα νοσοκομεία, για τα οποία όπως φαίνεται ετοιμάζονται για ...εξορθολογισμό με λουκέτο, αφού αναφορές γίνονται στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, για εκείνα στο Λασίθι κ.ά.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να στηριχθεί το «αφήγημα» της ατομικής ευθύνης και να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης εστιάζοντας στη μετάλλαξη «Δέλτα» επέμεινε ότι οι εμβολιασμοί, που σημειωτέον «τρέχουν» με ρυθμούς «χελώνας», είναι «ο μόνος τρόπος» για να μας προστατεύσουν, αντιμετωπίζοντας ως «κόστος» οποιοδήποτε άλλο μέτρο προστασίας που θα συμπλήρωνε τα απαραίτητα εμβόλια.

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να δημιουργήσει μια «μαγική εικόνα» περί «σημαντικής επιτάχυνσης» των ραντεβού για εμβολιασμό τις τελευταίες μέρες, αλλά και να εμφανίσει - με αφορμή τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης - αυτή την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας ως μια πολιτική που «είναι κοντά στους πολίτες, ειδικά στους πιο αδύναμους».

Δεν περνά απαρατήρητο, τέλος, το ότι την κυβερνητική φιέστα στο Κερατσίνι συμπλήρωσαν ως κλακαδόροι και μια σειρά παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης. Π.χ. ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, που κάνοντας το μαύρο άσπρο τόνισε τη στελέχωση, τάχα, του Κέντρου και τον εξοπλισμό που διαθέτει. Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, που ισχυρίστηκε ότι «για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό που 20 χρόνια μετά από αγώνες ανθρώπων και δημοτικών αρχών καταφέραμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κερδίσει το στοίχημα». Και ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης, που υποστήριξε ότι το Κέντρο Υγείας «έρχεται να προσθέσει μία σημαντική προσφορά στο κομμάτι της Υγείας στον δυτικό Πειραιά και ιδιαιτέρα σε αυτές τις δύο περιοχές: Στο Κερατσίνι και στο Πέραμα».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου