Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Όσο υπάρχει εκμετάλλευση και κέρδος, θα υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς (VIDEO)

 

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ


 

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία για «τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες, το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιούλη.

Μαύρο χρήμα και διαφθορά συστατικά στοιχεία του καπιταλισμού

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το μαύρο χρήμα και η διαφθορά είναι συστατικά στοιχεία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Κέρδος και χρήμα είναι ο νόμος αυτού του συστήματος, που είναι ανήθικο γιατί βασίζεται στο κέρδος από τον ιδρώτα και το αίμα αυτών που παράγουν τον πλούτο, γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τόνισε ότι παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, υιοθετώντας αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Έφερε παραδείγματα χωρών που νομιμοποιούν παράνομα εισοδήματα και μαύρο χρήμα από οικονομικά μεγαθήρια, τράπεζες κ.ά. Αναφέρθηκε στο παράνομο εμπόριο όπλων, τονίζοντας ότι τα παράγουν οικονομικοί κολοσσοί που τα κράτη -παρότι μπορούν- δεν θέλουν να ελέγξουν, γιατί η συγκεκριμένη αγορά έχει μεγάλα κέρδη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπηρετεί και πολιτικές σκοπιμότητες κι έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε επίσης στο εμπόριο οργάνων που αποτελεί έναν ακόμα κερδοφόρο τομέα για τις πολυεθνικές, αλλά και στα καλλιτεχνικά έργα που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγιστάνες ανά τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της δωροδοκίας αναφέρθηκε στην υπόθεση της «SIEMENS», η οποία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δωροδόκησε κυβερνήσεις και παράγοντες σε 120 χώρες κι ενώ όλα αυτά έγιναν γνωστά, δεν υπήρξε ποτέ καμία επίπτωση στον συγκεκριμένο κολοσσό.  

Τέλος, παρέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση των μετοχών, έλεγχο στους τίτλους του Δημοσίου και απαγόρευση των συναλλαγών με οφ σορ εταιρείες που αποτελούν το βασίλειο της διαφθοράς και των μαύρων ταμείων.

Η ΕΕ θεωρεί τρομοκράτες αυτούς που αμφισβητούν τον καπιταλισμό

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από μαύρα ταμεία, όπως αναφέρεται στην Οδηγία, κατήγγειλε την υποκρισία των αστικών πολιτικών δυνάμεων που κάνουν πως δεν ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν και χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Έφερε ως παραδείγματα τη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν από την CIA, την εκπαίδευση του ICIS από τους Αμερικανούς και άλλους ιμπεριαλιστές κ.ά.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στα επίσημα κείμενα της ΕΕ που αναφέρουν ότι η τρομοκρατία θρέφεται από τον ριζοσπαστισμό, στον οποίο ανήκουν «όσοι διεκδικούν ισότητα και ανακατανομή του εισοδήματος, απορρίπτουν τις καπιταλιστικές αξίες, που θεωρούν ως κύρια αιτία της κοινωνικής ανισότητας και αντιτίθενται στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση Εκπαίδευσης, Υγείας και Μεταφορών».

Αυτά τα κείμενα, πρόσθεσε, τα έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζουν την ΕΕ των πολυεθνικών, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. 

Καταλήγοντας σημείωσε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αναφέροντας πως όσο υπάρχει εκμετάλλευση και κέρδος, θα υπάρχουν και τα φαινόμενα διαφθοράς. 

Για την πανδημία

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Θανάσης Παφίλης και σχολιάζοντας πρότερη τοποθέτηση βουλευτών της ΝΔ που αναπαρήγαγαν την κυβερνητική προπαγάνδα για την ατομική ευθύνη στην υπόθεση της πανδημίας, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε χώρους που ήταν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι εργασιακοί χώροι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. και τώρα ζητά τα ρέστα από τον κόσμο για την ατομική ευθύνη, ενώ η ίδια έδειξε κρατική ανευθυνότητα.

Κατήγγειλε ακόμα την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας για να ωφελήσει τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για τη διάθεση στην Ελλάδα όλων των κατάλληλων και αποτελεσματικών εμβολίων στον πληθυσμό. 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου