Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Πλούσιος αντιλαϊκός απολογισμός, ακόμα πιο άγριος προγραμματισμός

 

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Δηλώσεις του πρωθυπουργού, υπουργών, αλλά και ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα επόμενα βήματα της επίθεσης στον λαό

 

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιβολή του 10ωρου, πήραν απάντηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

MotionTeam

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιβολή του 10ωρου, πήραν απάντηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019. Με αυτήν την αφορμή, από το Κερατσίνι όπου βρέθηκε χτες σε φιέστα για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παρά τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τους τελευταίους 18 μήνες, η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τη δέσμευσή της να είναι κοντά στους πολίτες, ειδικά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, με έργα ουσίας και όχι επικοινωνίας».

Ως τέτοια εννοεί προφανώς τη διαχείριση της πανδημίας με τα κριτήρια του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, που στοίχισε χιλιάδες νεκρούς, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την επιβολή του 10ωρου, το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία, την επίθεση που εξαπέλυσε εκ νέου η κυβέρνηση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών και πολλά ακόμα, που περιέχονται στα δεκάδες νομοσχέδια τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση τη διετία που πέρασε.

Σε συνέχεια αυτού του πλούσιου αντιλαϊκού έργου, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, από τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την αντιλαϊκή σκυτάλη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες τους άξονες των παρεμβάσεών του για την επόμενη διετία. Μεταξύ αυτών:

  • Την υλοποίηση «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», που σημαίνει νέες περικοπές για τις λαϊκές ανάγκες για να διαμορφώνονται όροι νέων προνομίων για το κεφάλαιο.
  • Την επίτευξη «βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος», με φόρτωμα της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων στην πλάτη του λαού.
  • Τη διαμόρφωση «πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου», που με τη σειρά του θα προσδώσει μεγαλύτερα περιθώρια για παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την ενίσχυση της «πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης», μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες επιχειρήσεων, επεκτείνοντας την γκάμα της κρατικής στήριξης που ούτως ή άλλως απολαμβάνουν οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.

Τέλος, δεν περνάει απαρατήρητος και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να σημειώνει σε ανάρτησή του: «Δύο χρόνια μετά, δημιουργούμε μια ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», αναλαμβάνοντας επικίνδυνες ευρωατλαντικές αποστολές για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είδε «δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, δύο χρόνια χωρίς προηγούμενο», εννοώντας προφανώς κι αυτός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου