Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Καίνε» οι αυξήσεις το λαϊκό εισόδημα για να «τρέξουν» τα σχέδια των «επενδυτών»

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ


Ενας από τους χιλιάδες λογαριασμούς που καταφτάνουν αυτές τις μέρες: Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, μετά και τις «ελαφρύνσεις», θα πληρώσει 270 ευρώ επιπλέον τον μήνα!
Ενας από τους χιλιάδες λογαριασμούς που καταφτάνουν αυτές τις μέρες: Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, μετά και τις «ελαφρύνσεις», θα πληρώσει 270 ευρώ επιπλέον τον μήνα!
Την ώρα που ένα ακόμα βήμα στην πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας γινόταν χτες με την επισημοποίηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο λαός καλείται να πληρώσει με τεράστιες αυξήσεις τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες με την Ενέργεια.

Οι αυξήσεις που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρισμού που φτάνουν αυτές τις μέρες σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις είναι τεράστιες, αποδεικνύοντας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τι αξία έχουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «προστασίας των καταναλωτών» από τις ανατιμήσεις με τα εφάπαξ μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» χρεώσεων που επέβαλε από τον περασμένο Αύγουστο η ΔΕΗ ΑΕ - οι «εναλλακτικοί» πάροχοι την είχαν ήδη προσαρμόσει στα τιμολόγιά τους - για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 Kwh την τετραμηνία Ιούνη - Σεπτέμβρη, φτάνει αισίως τα 52,20 ευρώ, εκ των οποίων η επιδότηση και η έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτουν μόνο τα 28 ευρώ (9 και 19 ευρώ αντίστοιχα) επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό με 24,2 ευρώ την τετραμηνία ή 6 ευρώ τον μήνα για αρχή.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τα μικρά καταστήματα, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ έρχεται κυριολεκτικά να «τσακίσει» τον προϋπολογισμό μεγάλης μερίδας αυτοαπασχολούμενων, για τους οποίους έτσι κι αλλιώς το κόστος ρεύματος αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά έξοδα της ατομικής ή πολύ μικρής επιχείρησής τους.

Ετσι, για παράδειγμα, ένα μικρό ζαχαροπλαστείο 87 τ.μ. σε δήμο των δυτικών συνοικιών της Αθήνας και κατανάλωση ρεύματος 8.280 Kwh, η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων μόνο για τον μήνα Σεπτέμβρη φτάνει τα 420 ευρώ, ενώ η έκπτωση καλύπτει μόλις τα 151 ευρώ, δηλαδή ο καταστηματάρχης καλείται να καταβάλει αυτόν τον μήνα 269 ευρώ επιπλέον στη ΔΕΗ.

Τα χειρότερα είναι μπροστά...

Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά, αφού στα τιμολόγια που καταφθάνουν μέχρι τώρα σε νοικοκυριά και καταστήματα έχουν προσμετρηθεί μόνο οι αυξήσεις του Ιούλη - Αυγούστου, ενώ οι υπέρογκες αυξήσεις που προστέθηκαν στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τιμών φυσικού αερίου, δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, να πούμε ότι τον περασμένο Αύγουστο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας κινήθηκε στα 121 ευρώ/Mwh, ενώ σήμερα μιλάμε για τιμές που ξεπερνούν τα 200 ευρώ/Mwh, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση για το πού πάει το πράγμα τη Δευτέρα, όταν η μέγιστη τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ/Mwh αγγίζοντας ακόμη και τα 320 ευρώ! Αυτές οι αυξήσεις ακόμη δεν έχουν φτάσει στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ωστόσο στους επόμενους λογαριασμούς θα έρθει η λυπητερή για όλους.

Να σημειωθεί ότι ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, που δεν μετράνε τις τεράστιες αυξήσεις αυτών των ημερών, οι αυξήσεις στη λιανική είναι 14% και 7% για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, αντίστοιχα, κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχες αυξήσεις στη λιανική φτάνουν το 28% και το 19%.

Την ίδια ώρα, η διάθεση του πετρελαίου που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί κατά 40 - 50%, δείχνει ότι μπροστά βρίσκεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για τα λαϊκά στρώματα, κι ενώ ήδη - όπως αποτυπώνεται ακόμα και στις επίσημες καταγραφές της ΕΕ - 1 στα 5 νοικοκυριά αδυνατούσε ήδη από πέρυσι να ζεστάνει το σπίτι του.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε πως πριν από 10 μέρες η κυβέρνηση - με την εύλογη «σιωπή» και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - απέρριψε «πανηγυρικά» την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια.

Επιπλέον, τα λαϊκά νοικοκυριά εκτός από αυτές τις αυξήσεις που ήδη έχουν καταβάλει και τις ακόμη μεγαλύτερες που θα πληρώσουν το επόμενο διάστημα, θα επιβαρυνθούν από τις ανατιμήσεις που έχει επιφέρει η αύξηση του κόστους Ενέργειας στα αγαθά πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, καθώς οι τιμές των προϊόντων «τραβάνε την ανηφόρα» καθημερινά. Μέσα και απ' αυτόν τον «δρόμο», των ανατιμήσεων, οι λαοί καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» και της περιβόητης «επεκτατικής» πολιτικής, όπως και τα «πακέτα» που πηγαίνουν στους ομίλους για τις «πράσινες» μπίζνες.

«Με το πόδι στο γκάζι» στην πολιτική που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «πατάει γκάζι» στην πολιτική των «πράσινων» μπίζνες που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, όπως μεταξύ άλλων δείχνει και το παράδειγμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ώστε να «τρέξουν» τα επενδυτικά της σχέδια στις ΑΠΕ και στα Βαλκάνια (βλέπε παρακάτω).

Ταυτόχρονα, με το βλέμμα και στην «εισπραξιμότητα» των ενεργειακών ομίλων, με βάση και τις σχετικές κατευθύνσεις της «εργαλειοθήκης» της Κομισιόν που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, προχωρά σε ορισμένα εφάπαξ μέτρα (π.χ. επιδότηση 9 ευρώ σε λογαριασμούς, ελάχιστη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης), που, όπως προβλέπουν και οι κατευθύνσεις της Επιτροπής, θα είναι προσωρινά και «στοχευμένα» στους πιο φτωχούς, με αυστηρές οδηγίες «απόσυρσής» τους «μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί».

Αυτά μάλιστα την ώρα που, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «έκτακτου» και προσωρινού φαινομένου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι τεράστιες αυξήσεις «ήρθαν για να μείνουν» - ως αποτέλεσμα ακριβώς της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας - εκτιμώντας ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη (!), και μετά «θα παραμείνουν υψηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων», όπως λέει σε σχετικό σημείωμα.

«Συναγερμός» και για την ενεργειακή επάρκεια

Εξάλλου, «συναγερμός», σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει σημάνει στον ΑΔΜΗΕ αφού επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης», με τη «μονοκαλλιέργεια» των πανάκριβων ΑΠΕ που δεν αποδίδουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, το φυσικό αέριο ως βασικό «μεταβατικό» καύσιμο - επίφοβο στις διακυμάνσεις των γεωπολιτικών ανταγωνισμών -, την απολιγνιτοποίηση για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας και βέβαια την «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» της ΕΕ με προτεραιότητα τις εξαγωγές, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και αυτήν την ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί έκτακτο σχέδιο για τη γενική επιστράτευση όλων των θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιγνίτη, ζητώντας το σύνολό τους να είναι διαθέσιμο το τρίμηνο Δεκέμβρη - Φλεβάρη και να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου, ενώ τίθενται ξανά σε λειτουργία τα λιγνιτωρυχεία στην Πτολεμαΐδα. Σημειωτέον, η «επιστράτευση» των λιγνιτικών μονάδων ανά την Ευρώπη είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο, αφού, παρά τα «πράσινα» χαράτσια που φορτώνονται στην καύση τους με τη «ρήτρα CO2» ώστε να ανοίξουν τα νέα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας, η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου τις κάνουν σε αυτήν τη φάση πιο συμφέρουσες για το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα «ανησυχία» εκφράζεται και από τον ΔΕΣΦΑ σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι αρνούνται λόγω των αυξημένων τιμών να προγραμματίσουν από τώρα τις παραδόσεις φορτίων LNG για τον νέο χρόνο, ενώ «αβεβαιότητες» - λόγω των γεωπολιτικών ανταγωνισμών - υπάρχουν και σχετικά με τη ροή του ρωσικού αερίου απ' τον βορρά και του αζέρικου μέσω TAP.

Αλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης

Με φόντο αυτά, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της επιχείρησης, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή επενδυτική τράπεζα Macquarie Infrastracture και την απαιτούμενη απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής. Οπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, μέσω της ΑΜΚ επιδιώκεται να εισέλθει «θεσμικός επενδυτής» στο μετοχικό της κεφάλαιο, αφού Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ έχουν ανακοινώσει - εκ μέρους της κυβέρνησης - ότι δεν θα συμμετάσχουν, με στόχο να περιοριστεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, σκοπός της ΑΜΚ είναι η εισροή νέων κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, το οποίο στρέφεται κυρίως στις ΑΠΕ, στα συστήματα αποθήκευσης Ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση αλλά και την «έξοδο» σε γειτονικές αγορές. Οπως δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια της ΓΣ ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Στάσης, «η ΑΜΚ θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης» και πρόσθεσε ότι εάν το Δημόσιο συμμετείχε στην ΑΜΚ, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και θα «επιβράδυνε τη διαδικασία»...

 Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου