Μια ακόμη αποκαλυπτική «σύμπτωση» συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο την Κύπρο: Ενώ «σφραγίζεται» η αναβάθμιση του νησιού στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με την κατασκευή νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, με τον Στρατηγικό Διάλογο να προχωρά και την αμερικανική Γερουσία να ψηφίζει τροπολογία για συμπερίληψη της Κύπρου στα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, την ίδια ακριβώς ώρα «φόρα παρτίδα» βγαίνουν τα σχέδια για ένα νέο τουρκο-συριακό Σύμφωνο που απλά... παραγράφει την ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ δρομολογείται και η «επισημοποίηση» της κατοχής, μέσα από νέους γύρους παζαριών και «διευθετήσεων». Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «ζεσταίνουν την πλάτη» της τουρκικής επέμβασης στη Συρία, εξαίροντας τις υπηρεσίες και τον... σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα «ασφάλειας» και «σταθερότητας», αλλά πηγή ανασφάλειας και τεράστιων κινδύνων για όλους τους λαούς της περιοχής. Η αποφασιστική πάλη απέναντι στην εμπλοκή είναι πλέον καθήκον πρώτης γραμμής.
Και τι δεν ακούστηκε με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να αποτελέσει η Ελλάδα ένα από τα 7 κράτη - μέλη όπου θα εγκατασταθούν τα λεγόμενα «εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης», οι υποδομές - αλλά και τα δεδομένα... - με τις οποίες το αστικό κράτος και η ιμπεριαλιστική Ενωση επιχειρούν να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους για να μη μείνουν πίσω στην κούρσα με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είναι όμως «προς όφελος όλων» αυτή η απόφαση, όπως την παρουσιάζουν; Σε καμιά περίπτωση! Δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικές. Η πρώτη είναι η προτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «να συνεχισθεί η εφαρμοζόμενη πολιτική φορολογικής συμμόρφωσης», δείχνοντας τη συνέχιση της φοροληστείας σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά του λαού. Τονίζει μάλιστα ότι «για την αποτελεσματικότερη επίτευξη αυτού του στόχου, αλγόριθμοι μεγάλων δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν, διευκολύνοντας τον αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό στοχευμένων ελέγχων». Ενώ μια νέα έρευνα σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα) δείχνει ότι εκτοξεύτηκε το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν στην εργασία τους εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με το 37% να αναφέρουν θετικές επιδράσεις στην παραγωγικότητα, όταν το 38% δηλώνουν ότι είναι πιθανό να παραιτηθούν τους επόμενους 12 μήνες, αναζητώντας καλύτερους μισθούς και όρους δουλειάς. Με άλλα λόγια, αυτά τα νέα εργαλεία, επειδή ακριβώς ενισχύονται με γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία, γίνονται «ευλογία» για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο και «κατάρα» για τους εργαζόμενους. Μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνίας, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργαζομένων, μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.
Το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ είναι γνωστό για την ταξικότητά του. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου τα 3/5 των ενηλίκων που δεν είναι πλήρως ασφαλισμένοι αποφεύγουν τις επισκέψεις σε γιατρό ή τις ιατρικές εξετάσεις λόγω κόστους. Αλλά και από τους ασφαλισμένους, τα 2/3 αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε ιατρικά έξοδα, ενώ ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας μπορεί να τους οδηγήσει σε χρεοκοπία. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και στην Ελλάδα η στρατηγική της Υγείας - εμπόρευμα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2023), το 11,6% δεν ικανοποιεί τις ανάγκες Υγείας, το 16% του γενικού πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει ιατρικές εξετάσεις, ενώ κάνει λιγότερες από 3 επισκέψεις τον χρόνο σε γιατρό, αριθμός χαμηλότερος από τις ΗΠΑ... Αξίζει να σημειωθεί πως το εγκληματικό κριτήριο του κόστους - οφέλους κάνει τη «δουλειά» του ακόμα και σε συστήματα Υγείας που παρουσιάζονται ως «πρότυπα». Στη Σουηδία, για παράδειγμα, καταγράφονται μόλις 2, 3 επισκέψεις σε γιατρό τον χρόνο, καθώς τα ραντεβού με ειδικούς γιατρούς μπορεί να καθυστερήσουν έως και μήνες. Από το «λίκνο» της ελεύθερης αγοράς μέχρι τα «πρότυπα» της σοσιαλδημοκρατίας, οι ασθενείς - πελάτες και οι όμιλοι - έμποροι της Υγείας οδηγούν στα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου