Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Με το γράμμα του νόμου το όργιο στους τόπους δουλειάς

Εξειδικευμένη εταιρεία ενημερώνει τους εργοδότες πώς να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες από το capital control
Η ιστοσελίδα από την οποία οι εργοδότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να ...ξεχειλώσουν κι άλλο τους εργαζόμενους
Η ιστοσελίδα από την οποία οι εργοδότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να ...ξεχειλώσουν κι άλλο τους εργαζόμενους
 
Η «ΠΙΜ Εργασιακή», εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικής στήριξης στις επιχειρήσεις επί εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, κοινοποίησε τις προάλλες την εξής «επείγουσα ανακοίνωση»:«Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αγορά εργασίας από τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος σας ενημερώνουμε για τις δυνατότητες που παρέχονται από τη νομοθεσία μας σήμερα στους εργοδότες που αδυνατούν να απασχολήσουν το προσωπικό τους, οι οποίες είναι οι εξής:

-- Η χορήγηση, ύστερα από αίτηση κάθε εργαζόμενου, μέρους των ημερών της κανονικής αδείας του έτους 2015 με αποδοχές.

-- Με αίτηση κάθε εργαζόμενου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη, να χορηγηθεί άδεια χωρίς αποδοχές για όσες μέρες συντρέχουν τα γεγονότα αυτά, η οποία γνωστοποιείται μόνο στο ΙΚΑ.

-- Να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν. 3846/2010 καταβάλλοντας το ήμισυ των αποδοχών τους.

-- Να καθιερώσουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3846/2010, τηρώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο αυτό.
Κάθε άλλη μονομερής ενέργεια του εργοδότη θα είναι παράνομη εφόσον δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία μας».

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το όργιο των αντεργατικών μέτρων, που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς, έχει την πλήρη κάλυψη του νόμου, που ακόμα και σ' αυτές τις περιπτώσεις προασπίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι βέβαια των εργαζομένων.

Σημειώνουμε επίσης ότι ακόμα και εκεί που απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου, όπως στην περίπτωση της άδειας άνευ αποδοχών, η πρόβλεψη αυτή είναι «κενό γράμμα», από τη στιγμή που η εργοδοσία μπορεί με εκβιασμούς να αποσπά τη συναίνεση σε αντεργατικά μέτρα, κυρίως εκεί που κυριαρχεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι τα παραπάνω γενικευμένα μέτρα, συνοδεύονται ακόμα με απολύσεις και απληρωσιά, για την οποία η εργοδοσία απολαμβάνει πλήρη ασυλία από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ριζοσπάστης Πέμπτη 9 Ιούλη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου