Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Ευρηματικότητα


Το 'φερε από δω, το πήγε από κει, τελικά τη βρήκε τη «λύση» η κυβέρνηση για να βολέψει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους απαλλάξει από το «κόστος» της 14ήμερης καραντίνας στην οποία μπαίνουν όσοι εργαζόμενοι γυρνάνε από διακοπές και δεν μπορούν να ενταχθούν σε τηλεργασία. Η αρχική ιδέα ήταν να καταβάλλεται κανονικά ο μισθός γι' αυτές τις 14 μέρες και όταν ο εργαζόμενος επέστρεφε στη δουλειά, να έκανε κάθε μέρα τρεις ώρες απλήρωτη υπερωρία, μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος εργασίας που πέρασε σε καραντίνα! Οι αντιδράσεις όμως και κάτι «παρατηρήσεις» από τις νομικές τους υπηρεσίες, που επισήμαναν ότι η ρύθμιση ξεπερνάει σε αγριότητα ακόμα και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, έκαναν την κυβέρνηση να ...αναδιπλωθεί. Τι σκαρφίστηκε λοιπόν, για να μην κακοκαρδίσει τους εργοδότες; Να πληρώνουν μισθό μόνο για τη μια βδομάδα της καραντίνας και όταν ο εργαζόμενος επιστρέψει μετά από 14 μέρες, να δουλεύει υπερωριακά μία ώρα τη μέρα, χωρίς πληρωμή, για να «ξεχρεώσει» τη βδομάδα που πληρωνόταν και δεν δούλευε. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πληρώσει από την τσέπη του τη μια από τις δυο βδομάδες της καραντίνας κι από πάνω, θα κάθεται και μια ώρα παραπάνω στη δουλειά, χωρίς πληρωμή, για να «ρεφάρει» ο εργοδότης και τη βδομάδα που δεν τον είχε στη δουλειά, αλλά του πλήρωνε κανονικά το μισθό! Ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή για τους ομίλους. Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η ευρηματικότητα και η ευελιξία της κυβέρνησης είναι πράγματι αξιοθαύμαστες...

Η ανοησία... 
 
Τι φταίει για την έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι; Αν πιστέψουμε γνωστό αρθρογράφο των «Νέων», φταίει που «η βλακεία είναι ανίκητη» και οι εξής δύο παράγοντες: «Πρώτον, η ανοησία», επειδή - όπως εξηγεί - ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Και δεύτερον «οι ψεκασμένοι», αυτοί δηλαδή που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός και αναπαράγουν τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Στη μία περίπτωση λοιπόν το δάχτυλο δείχνει την ατομική ευθύνη και στην άλλη αξιοποιούνται οι διάφοροι περιθωριακοί, που με τις αρλούμπες τους δίνουν το καλύτερο άλλοθι στην κυβέρνηση να απαξιώνει και να συκοφαντεί όλους όσοι δικαιολογημένα δυσπιστούν απέναντι στην πολιτική της και διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας και στήριξης του λαού.

... όλη δική τους
 
Ας μας πουν, όμως, όλοι αυτοί που παρουσιάζουν την κυβέρνηση να έχει εξαντλήσει κάθε μέτρο για τη θωράκιση από την πανδημία και ρίχνουν την ευθύνη στο λαό για την έξαρση των κρουσμάτων: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο ίδιος λαός, με τη στάση του στην πρώτη φάση της πανδημίας, πέτυχε να εκμηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας ή για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι από τη μέρα που ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και μέχρι να ανοίξει ο Τουρισμός, τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, παρά το γεγονός ότι είχε αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας και είχαν ανοίξει τα σχολεία; Η πανδημία αναζωπυρώθηκε όταν τα εισαγόμενα κρούσματα του Τουρισμού αναμείχθηκαν με τους εγχώριους παραθεριστές, που μετέφεραν στη συνέχεια τον ιό στις μεγάλες κυρίως πόλεις. Οι ευθύνες επομένως της κυβέρνησης, που άνοιξε τον Τουρισμό με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι τεράστιες για την αύξηση των κρουσμάτων και δεν κρύβονται, όσα παπαγαλάκια κι αν αναλάβουν την αποστολή να συκοφαντήσουν και να στοχοποιήσουν το λαό.

Δεν πείθει
 
Για να δικαιολογήσει το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση και προβλέπει την «εκκαθάριση» εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» με συνοπτικές διαδικασίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χτες: «Υπάρχουν χιλιάδες αδύναμοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να λάβουν οριστικά την προστασία του νόμου Κατσέλη που δικαιούνται. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, ενώ δεν δικαιούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων (...) Εμείς ουσιαστικά επιχειρούμε κάποιες παρεμβάσεις (ώστε) να αρθεί μια αδικία, όπου κάποιοι χωρίς να το δικαιούνται προστατεύονταν από τον νόμο Κατσέλη, ενώ κάποιοι άλλοι που ήθελαν να απεγκλωβιστούν οριστικά από την υπερχρέωση, παραμένουν εγκλωβισμένοι όλο αυτό το διάστημα». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται με θράσος ότι κάνει και χάρη στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ οι προθέσεις της είναι τελείως διαφορετικές. Με άλλοθι τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», επιδιώκει να αφαιρέσει και την ελάχιστη προστασία από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, και να τις εντάξει στις μεταγενέστερες ρυθμίσεις, που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν στο χέρι την πρώτη κατοικία. Αλλωστε, τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης φανερώνουν τόσο το πρόγραμμα «Γέφυρα» όσο και το γεγονός ότι ξανάρχισαν οι πλειστηριασμοί, με στόχο να γίνουν περίπου 7.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς! Τα κροκοδείλια δάκρυα, επομένως, για τους «αδύναμους», που τάχα θέλει να προστατέψει, δεν πείθουν κανέναν.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου