Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Άη Στράτης: Από τόπος εξορίας σε «πράσινο» νησί με μπαταρίες TESLA

 


Στον Άη Στράτη, όπου οι κομμουνιστές έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να ανταπεξέλθουν στα βασανιστήρια και την ψυχολογική πίεση παλεύοντας για «ν’ ανθρωπέψει ο άνθρωπος», κάνουν τώρα «απόβαση» η ΤΕΡΝΑ, η TESLA και μια σειρά ακόμα εταιρείες για να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας με την ταμπέλα της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο Άη Στράτης αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου και εξορίας αγωνιστών για περίπου σαράντα χρόνια. Εκεί βρέθηκαν ορισμένες από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες που έβγαλε ποτέ ο τόπος μας, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Δημήτρης Γληνός, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης,  ο Ηλίας Ηλιού, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Τάσος Λειβαδίτης.

Σε αυτό το νησί, όπου οι κομμουνιστές έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να ανταπεξέλθουν στα βασανιστήρια και την ψυχολογική πίεση παλεύοντας για «ν’ ανθρωπέψει ο άνθρωπος», έρχεται τώρα η ΤΕΡΝΑ, ο μεγαλύτερος έλληνας επενδυτής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διεθνώς, για να το κάνει «πράσινο».

Στο πλευρό της και η TΕSLA του Έλον Μασκ (του μεγιστάνα που στηρίζει πραξικοπήματα), που αναμένεται να διαθέσει τις μπαταρίες του υβριδικού σταθμού που θα κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ, μία κίνηση που θα την βάλει για τα καλά μέσα στην ελληνική επενδυτική αγορά.

Μαζί τους αναμένεται να κάνουν «απόβαση» μια σειρά ακόμα εταιρείες, από τη γερμανική Enercon (ανεμογεννήτρια) και τη Σπυρόπουλος Α.Ε (φωτοβολταϊκά), μέχρι την Πρότασις (Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου), τη Schneider Electric (μετασχηματιστές) και την ΤΕΚ Θεσσαλονίκης (τηλεθέρμανση).

Το έργο αξίας 7,7 εκατ. ευρώ έγινε δεκτό με τυμπανοκρουσίες, με την εταιρεία να κάνει λόγο στο δελτίο τύπου της για έργο που έχει σαν στόχο τη «διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα τη μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Με άλλα λόγια, η εταιρεία προσπαθεί να λειάνει το έδαφος, έτσι ώστε η επένδυσή της στον Άη Στράτη, μαζί με αυτή της TESLA και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων, να μην προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινότητα, αλλά αντίθετα να βρει την στήριξη και την αρωγή της. Είναι λάθος όμως να πιστεύει κανείς πως όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, το κάνουν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Άη Στράτη, που εκτός από ιστορικός τόπος μνήμης, είναι ένα γραφικό νησί, ενταγμένο στο πρόγραμμα «Natura 2000», λόγω των ομορφιών και των βιότοπων που διαθέτει, που όμως απειλούνται με αλλοίωση ή ακόμα και με καταστροφή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και  φωτοβολταϊκών.

Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι ό,τι πιο hot αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών επιτελείων, αφού αποτελεί έναν πυλώνα στρατηγικής ικανό να επιφέρει την πολυπόθητη επενδυτική διείσδυση σε ανεκμετάλλευτες, παρθένες περιοχές, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοφορίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κι όλα αυτά καλυμμένα πίσω από το πέπλο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η τελευταία, εκτός από τους τριγμούς που ήδη έχει ξεκινήσει να προκαλεί στις ζωές μας μέσα από την εντατικοποίηση των «φυσικών φαινομένων», είναι ικανή να πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αλλαγές στο μέλλον. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκατομμύρια «περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», οι οποίοι στην πλειονότητά τους θα αποτελούνται από τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού.

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορεί αυτός που ρυπαίνει να λύσει το πρόβλημα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πληρώνει (στο πλαίσιο του «Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών», όπου «ο ρυπαίνων πληρώνει»), αλλά, όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς, αν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει για να ρυπαίνει, γιατί να σταματήσει να ρυπαίνει εφόσον έτσι αποκομίζει κέρδη;

Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές και ας κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα, χωρίς φόβο και ψευδαισθήσεις. Για να μην καταστραφεί το περιβάλλον και να καταφέρουμε να ζήσουμε σε αρμονία μαζί του, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να συγκρουστούμε με το σύστημα που εκμεταλλεύεται τη φύση για να κερδοσκοπήσει.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, είτε το θέλουμε είτε όχι.

1 σχόλιο: