Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Εμείς Μένουμε Σπίτι.. και ο ΣΕΒ βγήκε στη ρούγα...



  Πηγή: Eurokinissi

Της Κάλι Καρά

Το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη και άλλων «δημοκρατικών» δυνάμεων, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών
Ο ΣΕΒ ζητά άμεσα ακόμη περισσότερο ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις εκβιάζοντας περί «προστασίας της απασχόλησης», όταν η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα στον Μάρτη και αναμενόμενο «Τσουνάμι» απολύσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ταυτόχρονα και ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, ο ΣΕΒ απαιτεί «συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων… εντός του 2020».


Στα παλληκάρια του ΣΕΒ, δεν φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα. Επιδιώκουν να φορτώσουν τον λογαριασμό στους εργαζόμενους, με νέα βάρη, αντεργατικά μέτρα, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών, ξέροντας ότι τα «έκτακτα» μέτρα δεν πρόκειται να φύγουν μαζί με τον κορονοϊό, αλλά θα μείνουν ως Μέτρα!

«Για παράδειγμα, η ταχύτατη, ευρεία, και εν πολλοίς επιτυχημένη υιοθέτηση της τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις που στηρίχθηκε στην αμοιβαία συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και στην άμεση νομοθετική παρέμβαση, έχει επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας σε σημαντικό βαθμό και έχει λειτουργήσει ως ένα επιπλέον ανάχωμα διασφάλισης των σχετικών θέσεων εργασίας. Η τηλεργασία υιοθετήθηκε ως πρώτη αντίδραση στο ερώτημα του πως διασφαλίζεται η επιχειρηματική λειτουργία και όπως καταγράφεται από σχετικές έρευνες, αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού».

Βρήκε την ευκαιρία της πανδημίας η αστική τάξη να ξαναγράψει το εργατικό δίκαιο της Ελλάδας, που τους αποτελεί αγκάθι για την επιπλέον υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Με το δελτίο του της Τετάρτης, 15 Απριλίου, ο ΣΕΒ δίνει «ραβασάκι» στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που επιθυμεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα δωράκια με τις ΠΝΠ και όχι μόνο (πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών, μη καταβολή μισθοδοσίας, μείωση ενοικίων για επιχειρήσεις, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας κ.α.) δεν είναι αρκετά, ο ΣΕΒ απαιτεί «ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο ΣΕΒ προτείνει να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στους τομείς που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση εργασιών από το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση εργασιών.

Δηλαδή, εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να δανείζουν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων. Ήδη με την ΠΝΠ 68/20.3.2020, η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων παρέχεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κεφάλαιο παίρνει τα μέτρα του από τώρα ώστε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που ήδη έχει εκδηλωθεί, ομολογημένη από κυβέρνηση και ΕΕ, να τη διαχειριστούν σε όφελος του κεφαλαίου και μετά την πανδημία. Αυτό προϋποθέτει να χάσουν οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σχεδόν τα πάντα. Να ζουν και να δουλεύουν αν υπάρχει δουλειά, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και αντί μισθού, επιδόματα πτωχοκομείου.

Απέναντι σε αυτόν τον ορατό εχθρό, πρέπει να λογαριαστούν οι εργαζόμενοι.

Μένοντας στο σπίτι για την εμπόδιση της διάδοσης του κορονοϊού, δεν τους εμποδίζει η μάσκα να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ώστε τα σχέδια του ΣΕΒ να μείνουν στα χαρτιά!

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου