Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Χέρι χέρι «επενδύσεις» και ανταγωνισμοί


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 5G


Το γεγονός ότι οι περιβόητες «επενδύσεις» και στην «ψηφιακή οικονομία» πάνε χέρι χέρι με την όξυνση των ανταγωνισμών αναδείχθηκε κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα το 5G στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χτες από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της «Cisco» στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και με το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας στην Ψηφιακή Επικοινωνία (DCN Global).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο γενικός διευθυντής της «Cisco» Αντ. Τσιμπούκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι των εταιρειών παροχής του δικτύου στην Ελλάδα, «Cosmote», «Vodafone» και «Wind».

Τόσο ο υπουργός όσο και οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης στις ομιλίες τους στάθηκαν μεταξύ άλλων στο ρόλο του Αμερικανού πρέσβη στην προώθηση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ως «πόλου έλξης» επενδύσεων αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών των νέων τεχνολογιών.

Την ίδια ώρα ο Πάιατ θύμισε με τον τρόπο του ότι οι επενδύσεις του αμερικανικού κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και των ανταγωνιστών του, όπως η Κίνα.

Μιλώντας για τα «μεγάλα σχέδια» των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων των νέων τεχνολογιών στη περιοχή, τα οποία προωθήθηκαν από τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί «συνετή προσέγγιση» σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε συζητήσει ήδη από τον Γενάρη του 2020 με τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά το ταξίδι του δεύτερου στην Ουάσιγκτον, το ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων 5G. «Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε (...) ότι θα διασφαλίσει ζητήματα εθνικής ασφάλειας αλλά και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Πάιατ και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το ότι η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε «τόσο έξυπνη» ώστε να προσεγγίσει το ζήτημα του 5G με τρόπο που να προστατεύει «τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών».

Στη συνέχεια βέβαια παρουσίασε την πραγματική ανησυχία των αμερικανικών κυβερνήσεων, που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη του αποκλεισμού των κινεζικών ομίλων από τα δίκτυα 5G, ιδιαίτερα στις χώρες του ΝΑΤΟ. «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες "Huawei" και "ΖΤΕ", καθώς σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία οφείλουν να συνεργάζονται με τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας και να παραδίδουν σε αυτές όλα τους τα δεδομένα, χωρίς να κάνουν καμία ερώτηση», συνέχισε, και αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του διατηρεί την αντίληψη πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να αποκτήσει τεχνολογικό προβάδισμα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κλέβοντας πνευματική ιδιοκτησία, ασκώντας βιομηχανική κατασκοπεία και εξαναγκάζοντας τη μεταφορά τεχνολογίας.

Με βάση τα παραπάνω, τόνισε τη σημασία να χτιστούν «διατλαντικοί δεσμοί», σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που και ο Α. Τζιτζικώστας, ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, «αντιλαμβάνεται καλά». Επίσης χαιρέτισε την απόφαση της «Cosmote» να συνεργαστεί στην ανάπτυξη των δικτύων 5G αποκλειστικά με «έμπιστους προμηθευτές» όπως η «Ericsson», απόφαση που όπως είπε «στέλνει το σωστό μήνυμα».

Ακόμη, ο πρέσβης αναφέρθηκε στο «έργο» των αμερικανικών ομίλων των νέων τεχνολογιών στην «υποστήριξη της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας». Ιδιαίτερα προκλητικά ήταν τα λεγόμενά του ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή της τεχνολογίας και ιδίως των αμερικανικών τεχνολογικών εργαλείων, για να καταστήσει τη δημοκρατία πιο αποτελεσματική και γρηγορότερα ανταποκρινόμενη», δεδομένου του σκανδάλου της εν κρυπτώ συνεργασίας της κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη εταιρεία που έχει αναπτύξει η CIA, τον κολοσσό ανάπτυξης λογισμικού «Palantir», για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων του ελληνικού λαού.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου