Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Πήχης

 

«Κανείς στη νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης». Αυτήν τη «βαρύγδουπη» δήλωση έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η αλήθεια είναι ότι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Τα «επιτεύγματα» όμως της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας δεν αποτιμώνται σε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ΠΦΥ, σε μόνιμες προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης και άλλες τέτοιες «πολυτέλειες» που διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς. Αντίθετα, έχει «γράψει ιστορία» στην αξιοποίηση της πανδημίας ως «ευκαιρίας» για να προωθήσει πιο αποφασιστικά τον σχεδιασμό του κεφαλαίου και στην Υγεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι του πεταματού το «έργο» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα αποτελέσματα άλλωστε από την πολιτική της εμπορευματοποίησης, που όλοι μαζί υπηρέτησαν και υπηρετούν, μιλάνε από μόνα τους: Συνεχείς περικοπές σε κρατικά κονδύλια και προσωπικό, «κόφτες» όλων των ειδών για τις λαϊκές ανάγκες, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους ιδιωτικούς ομίλους, με τον λαό να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν κάτι αποδείχτηκε επομένως και στην περίοδο της πανδημίας, είναι το «ασυμβίβαστο» ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να παραμερίσει ο λαός από τον δρόμο του, βάζοντας ψηλά τον πήχη της απαιτητικότητας και της διεκδίκησης. Παλεύοντας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του, δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.


Σταθερή «αξία»

Τις μέρες της καραντίνας για τους λεγόμενους «ασυμπτωματικούς» - οι οποίοι θα πρέπει μάλλον να εκτιμήσουν από μόνοι τους την κατάσταση της υγείας τους - μειώνει κι άλλο η κυβέρνηση, για να μη λείψουν από τη δουλειά και επιβαρύνουν την εργοδοσία, ενώ η πανδημία καλπάζει! Την ίδια ώρα, συστήνει στους νέους να κάνουν τεστ πριν συναντήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μέσα στις γιορτές, καθιστώντας τους προληπτικά υπεύθυνους σε περίπτωση που κολλήσουν τον ιό σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, όπως έκανε και το καλοκαίρι, για όσους επέστρεφαν από τις διακοπές. Πρόκειται για όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που «έλαμψε» και στη διαχείριση της πανδημίας: Η ευθύνη του κράτους εξαντλείται σε μέτρα που θωρακίζουν τη λειτουργία της οικονομίας και τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε όλες τις συνθήκες, σε βάρος της ανθρώπινης υγείας, ακόμα και της ζωής. Κι από την άλλη, αποθεώνει την ατομική ευθύνη, αναπαράγοντας αδιέξοδες «συνταγές», που βρίθουν ανορθολογισμών και αντιφάσεων. Αυτά βιώνει ο λαός από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Είτε με 10 είτε με 20.000 κρούσματα, είτε με 2 είτε με 100 νεκρούς, τα κριτήρια διαχείρισης της πανδημίας παραμένουν «σταθερή αξία». Είναι η «αξία» που έχουν η ζωή και η υγεία του λαού στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.


Πάσες

«Κανιβαλισμό» χαρακτηρίζει η χτεσινή «Καθημερινή» την προσπάθεια επιχειρηματικών ομίλων να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση σε μάσκες ενισχυμένου τύπου. Οπως γράφει στο κύριο άρθρο της, τέτοια υλικά, που η χρήση τους επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας, «δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους ελεύθερης αγοράς» και γι' αυτό η υπέρβαση του «θεμιτού κέρδους» συνιστά «αντικοινωνική αισχροκέρδεια». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία! Ξέροντας καλά ότι ο καπιταλισμός από τη φύση του κανιβαλίζει τις λαϊκές ανάγκες, ψάχνουν άλλοθι στην «αντικοινωνική» συμπεριφορά όσων πουλάνε ακριβότερα, για να βγάλουν λάδι τη συνολικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, στο έδαφος της οποίας φύεται και η «αισχροκέρδεια». Δεν τους έπιασε βέβαια ο πόνος ούτε για την τσέπη ούτε για την υγεία του λαού. «Πάσες» μοιράζουν στην κυβέρνηση, για να μπορούν οι υπουργοί της να πουλάνε αγριάδες στους «κερδοσκόπους» και να συγκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που αρχίζει και τελειώνει με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση των ...«θεμιτών κερδών» τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου