Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

«Νέο ΕΣΥ»: Αφού έχουμε δρόμους και ίντερνετ δεν χρειάζονται ... νοσοκομεία!

 



Τα νοσοκομεία των νομών Αχαΐας και Ηλείας επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, και κατόπιν έκανε δηλώσεις για τη διαμόρφωση του «νέου υγειονομικού χάρτη» όπως προβλέπεται από τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Οπως είπε, «έχει αλλάξει η ιατρική και η πρόσβαση, με χρήση ίντερνετ, τηλεϊατρικής, αυτοκινητόδρομων, με τη μείωση των αποστάσεων, άρα πρέπει να γίνει σχεδιασμός από την αρχή».

Εκπληκτική δικαιολογία! Αφού έχουμε ...δρόμους και ίντερνετ, δεν χρειάζονται νοσοκομεία, αλλά συγχωνεύσεις, κλεισίματα και ένα «καλό» νοσοκομείο - επιχείρηση ...που θα βγάζει τα λεφτά του!

Θυμίζουμε ότι στην προμετωπίδα του σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ» είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, οι ΣΔΙΤ, η λειτουργία τους ως αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων, η γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Στόχος, όπως εκφράζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, η σταδιακή υποβάθμιση και το κλείσιμο - συγχώνευση δομών, με τη λειτουργία ενός κεντρικού νοσοκομείου - μητρόπολης, περιφερειακών ιατρείων που να παρέχουν μίνιμουμ υπηρεσίες Υγείας και οι υπόλοιπες ανάλογα με το πορτοφόλι.

Η πείρα στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας είναι αποκαλυπτική, αφού με το ίδιο επιχείρημα και στο όνομα της χιλιομετρικής απόστασης:

  • Εφτασε στον πάτο της υποβάθμισης και της υπολειτουργίας το Νοσοκομείο Αμαλιάδας (ήταν «κοντά» στον Πύργο). Ο στόχος ήταν ίδιος: Η «ενίσχυση» του Νοσοκομείου Πύργου. Αποτέλεσμα; Αυτήν τη στιγμή παραπαίουν και τα δύο, καθώς στον Πύργο εργάζεται μόνο ένας μόνιμος παθολόγος για 160.000 πληθυσμό και τις εφημερίες καλύπτουν 10 γιατροί μετακινούμενοι από τα νοσοκομεία της Πάτρας.
  • Εκλεισαν τα Νοσοκομεία Θώρακος και 409 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ήταν «κοντά» στα νοσοκομεία της Πάτρας).
  • Προαλείφεται και η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου (είναι «κοντά» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου), με τη Χειρουργική κλινική να αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω υποστελέχωσης και άλλες κλινικές να λειτουργούν με μετακινήσεις για την κάλυψη περίπου 50.000 κατοίκων.

Στην περιοχή της Πάτρας η μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά (8 κλινικές COVID στο ΠΓΝΠ και 2 στο «Αγιος Ανδρέας») εκτόξευσε τη λοιπή νοσηρότητα, ενώ οι καθημερινές άθλιες εικόνες με ασθενείς να νοσηλεύονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν αποτυπώνουν την ανάγκη κλεισίματος νοσοκομείων και δομών Υγείας, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

***
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προανήγγειλε ακόμα την «αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης και της διαδικασίας των κρίσεων, ώστε οι τελευταίες να γίνονται στα νοσοκομεία, με στόχο να είναι η διαδικασία πιο γρήγορη».

Δηλαδή η καθυστέρηση στις διαδικασίες των «κρίσεων» (βλ. των διορισμών), για την οποία ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, αξιοποιείται για να προχωρήσει η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοδιοικούμενων μονάδων.

Ποιους διορισμούς; Οσο κι αν ψάξει κανείς, θα βρει ελάχιστους μόνιμους. Αντιθέτως, θα συναντήσει μύριες δηλώσεις για «παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού», δηλαδή των ελαστικά εργαζόμενων, όπως αυτές που έκανε η Μ. Γκάγκα και από το πέρασμά της στην Πάτρα. Το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται στις δομές Υγείας της περιοχής (αγγίζει το 50%) συνεχίζει να δουλεύει με συμβάσεις ομηρίας. Η «κάλυψη» των τεράστιων κενών με μετακινήσεις μετατρέπει τους υγειονομικούς σε εργασιακούς νομάδες, αποψιλώνοντας τις δομές Υγείας προέλευσής τους, όπως με τις μετακινήσεις 20 γενικών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας - Χαλανδρίτσας για την εφημεριακή κάλυψη του Νοσοκομείου Αιγίου. Αυτό το καθεστώς θέλουν να γενικεύσουν, αφού τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις του «νέου ΕΣΥ» θα ξεζουμίζουν μισθολογικά και εργασιακά υγειονομικούς, τους οποίους θα μεταφέρουν όπου και όποτε χρειάζεται, για να μπαλώνουν τρύπες, ανοίγοντας άλλες.

* * *
Διαβάζοντας λοιπόν μπροστά και πίσω από τις λέξεις της αναπληρώτριας υπουργού, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνει όλα τα σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης, τα οποία έχουν οδηγήσει στο σημερινό αίσχος που βιώνει ο λαός μας, οι ασθενείς και οι υγειονομικοί. Δεν αποτελεί καινοτομία της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτελεί στρατηγική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που κινούνται στη ρότα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Μπροστά στις επερχόμενες εξελίξεις ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας όλου του λαού για να μην περάσουν συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών και τμημάτων, να μην περάσει το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα, να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό είναι το ρεαλιστικό σήμερα, όπως αναδεικνύει η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, και μόνο έτσι θα αντιστοιχηθούν οι σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού με υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.


Χρήστος ΔΑΒΟΥΛΟΣ
Γιατρός, παθολόγος. Μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου