Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Λαμπρό

 

«Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας». Αυτά έγραφε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην πρόσκλησή της στον πρωθυπουργό για τη σημερινή ομιλία του στο Κογκρέσο. Παρεμπιπτόντως, αυτά τα περί «ασφάλειας», «ελευθερίας» και «λαμπρού μέλλοντος των παιδιών» δεν ισχύουν προφανώς για τα 10 μαύρα παιδιά που έπεσαν νεκρά το Σαββατοκύριακο από τα πυρά ενός ρατσιστή μακελάρη, ούτε για τα χιλιάδες άλλα που δολοφονούνται κάθε χρόνο από την αστυνομία στις ΗΠΑ. Δεν ισχύουν όμως και για όσα παιδιά στέλνονται για να σκοτωθούν και να σκοτώσουν άλλα παιδιά στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στην Αφρική, και να καταληστεύσουν τον πλούτο άλλων λαών για λογαριασμό των αμερικανικών μονοπωλίων στην αντιπαράθεσή τους με τους Κινέζους, Ρώσους και Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Γι' αυτόν τον «ελεύθερο κόσμο» της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και του πολέμου καλούν σε θυσίες χωρίς τέλος τον λαό η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία. Το λαμπρό μέλλον για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, όμως, βρίσκεται μόνο σε σύγκρουση με τον κόσμο των εκμεταλλευτών τους.

Η ανάμνηση...

«Συγκλονίστηκα με την απεραντοσύνη του εργοστασίου, το άπειρό του. Μας πήγαν στην υψικάμινο και σε άλλα τμήματα. Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία από την παραγωγή σιδήρου μέχρι την έλαση λαμαρίνας. Ολα αυτά συνέβησαν πραγματικά μπροστά στα μάτια μας και φεύγοντας από το εργοστάσιο για κάποιο λόγο ένιωσα περήφανη - και να μου ανήκει όλος αυτός ο τεράστιος ατσάλινος κόσμος, που φαινόταν αιώνιος και απαραβίαστος». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Σοφία Προκόπιεβα, που ως μαθήτρια στο Ροστόφ είχε επισκεφτεί το εργοστάσιο του «Azovstal» επί Σοβιετικής Ενωσης. Τα διαβάσαμε την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή», μαζί με ορισμένα ακόμα στιγμιότυπα από την ιστορία του εργοστασίου. Οπως ότι το 1941 ο βασικός του εξοπλισμός αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στα Ουράλια, όπου χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή πλακών θωράκισης για τα άρματα μάχης του Κόκκινου Στρατού. Η γιγαντιαία αυτή επιχείρηση ολοκληρώθηκε το πρωί της ίδιας μέρας που ο γερμανικός στρατός έμπαινε στη Μαριούπολη! Αντίστροφα, το 1943, μετά την απελευθέρωση της Μαριούπολης, το σοβιετικό κράτος έθεσε ξανά σε πλήρη λειτουργία το «Azovstal», που οι Γερμανοί το είχαν καταστρέψει ολοσχερώς.


... δεν σβήνει

Κάτω από τόνους βομβών και βρώμικης προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών, παρά τις δεκαετίες πλέον καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η ανάμνηση δεν σβήνει: Αυτός ο απέραντος κόσμος, που οι ίδιοι οι εργάτες και η δική τους εξουσία έφτιαξαν, ανήκε όντως στην Σοφία και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, δούλευε παράγοντας για τις δικές τους ανάγκες και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Οι νέες σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός, η εργατική εξουσία, μπόρεσαν να τα κάνουν όλα αυτά πραγματικότητα, την ώρα που η καπιταλιστική παλινόρθωση είχε να προσφέρει στους λαούς μόνο άγρια εκμετάλλευση, ερείπια και πολέμους. Μέσα απ' αυτά φωτίζει σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη η μοναδική διέξοδος για τους λαούς: Η πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Αλλαγή

Στην εξωτερική πολιτική; ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και «ξερό ψωμί», όπως έδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, στη Συμφωνία για τις βάσεις. Εκεί όπου κούναγε το δάχτυλο στη ΝΔ ότι δεν εξασφάλισε ...περισσότερες Βάσεις ως «αντάλλαγμα». Στα της «ανάπτυξης»; Ταμείο Ανάκαμψης «και τα μυαλά στα κάγκελα». Μνημόνιο δηλαδή «στη νιοστή» για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Κι από πάνω, άνοστη «άχνη» μπας και καταπιεί ο λαός το πικρό χάπι της ενεργειακής φτώχειας και της άγριας εκμετάλλευσης. Στα Εργασιακά; «Παλμαρέ» ενός μνημονίου και μισός νόμος Χατζηδάκη, νόμοι - λαιμητόμοι αλά Κατρούγκαλου και «εικονοστάσι» οι «ευρωπαϊκές πρακτικές» της εργασιακής ζούγκλας. Κι από πάνω, εκλογές για ανάδειξη αρχηγού και οργάνων με διαδικασίες ξεπατικωτούρα απ' όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα! Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που η ...πολιτική αλλαγή την οποία διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά το πραγματικό της περιεχόμενο!


Ρεκόρ

Για «ρεκόρ 20ετίας στο ισοζύγιο της απασχόλησης τον Απρίλιο του 2022» πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενο τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Ομως, παρά τους πανηγυρισμούς για τις 124.365 θέσεις εργασίας ως «θετικό ισοζύγιο» τον Απρίλη, η αλήθεια είναι ότι τον ίδιο μήνα έχασαν τη δουλειά τους τουλάχιστον 173.533 μισθωτοί, την ώρα μάλιστα που οι εργοδότες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού. Μάλιστα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους απολύθηκαν συνολικά 641.112 εργαζόμενοι, ενώ από τους «τυχερούς» που προσλήφθηκαν, το 42,38% ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Δίπλα σ' αυτούς, ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι ορισμένου χρόνου, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης. Πάει πολύ λοιπόν η κυβέρνηση να κοροϊδεύει εργαζόμενους και ανέργους ότι η πολιτική της δημιουργεί «περισσότερες και καλύτερες δουλειές», όταν το μόνο ρεκόρ που σπάει από μήνα σε μήνα είναι αυτό της «ευελιξίας» στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, με τους νόμους τους δικούς της και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου