Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης απευθύνει το ΚΚΕ σε όλες και όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στους μικρούς επαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Και με νέο φυλλάδιο που κυκλοφορεί, ταυτόχρονα με το ξεδίπλωμα πολιτικής εξόρμησης, με συσκέψεις, περιοδείες και άλλες πρωτοβουλίες (βλ. σελ. 18) αναδεικνύει ότι «οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα "κοινά οφέλη" από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το "τουριστικό θαύμα" που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι tour operators, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι».

Αναλυτικά στο φυλλάδιο που διακινείται από τις Κομματικές Οργανώσεις αναφέρεται:

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η κοινή δράση όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση και να υπάρξουν νέες κατακτήσεις.

Οι αφίξεις αυξάνονται κάθε χρόνο αλλά οι μισθοί είναι στο... 2007!

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μετράνε χρόνο με τον χρόνο τεράστιες απώλειες στους μισθούς και στο εισόδημά τους, ζώντας στην ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Οι ονομαστικοί μισθοί στον κλάδο σήμερα είναι στο ύψος του 2007, ενώ στην πραγματικότητα, με τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης και την εποχικότητα, η συρρίκνωση του εισοδήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση για τους εργαζόμενους γίνεται απελπιστική, με εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, 7 μέρες τη βδομάδα, 12 και 14 ώρες τη μέρα, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με μεσαιωνικές συνθήκες διαμονής, στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, κοτέτσια και σκηνές. Περιφέρειες, δήμοι, το υπουργείο Εργασίας, που έχει την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΕΠΕ, κάνουν τα στραβά μάτια για να μη θίξουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο το ήδη πενιχρό επίδομα ανεργίας και το μετατρέπει σε επίδομα απασχόλησης, δηλαδή επιδότηση μισθών στους εργοδότες για τζάμπα εργασία με τα λεφτά των εργαζομένων.

Για να στηριχθεί η επιχειρηματική δράση των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων η κυβέρνηση, επιβάλλοντας τα γνωστά "τουριστικά πρωτόκολλα", άφησε εκτεθειμένους, στο έλεος της πανδημίας, τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στις Μεταφορές, τον ίδιο τον λαό σε κάθε τουριστική περιοχή.

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, η ακρίβεια στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά, στην ένδυση, στα ενοίκια εξανεμίζουν ό,τι απομένει στην τσέπη των εργαζομένων.

Οι αυξήσεις των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ξεπερνούν το 20%, ανεβάζοντας κι άλλο τις τιμές σε βασικά αγαθά και Ενέργεια. Τα νησιά γίνονται απλησίαστοι προορισμοί για μια οικογένεια.

Η κατάσταση παραμένει άσχημη και για τους μικρούς επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές

Μετά τις απώλειες στο εισόδημα λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, νέα αδιέξοδα ορθώνονται λόγω των μεγάλων αυξήσεων στην Ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Το κόστος λειτουργίας αυξάνεται, τα χρέη μεγαλώνουν. Σε συνθήκες εξοντωτικών ωραρίων και οξυμένου ανταγωνισμού από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η ανασφάλεια για το αύριο μεγαλώνει.


Το ίδιο ισχύει και για τους φτωχούς αγρότες, των οποίων η παραγωγή εξαρτάται από τον Τουρισμό. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημά τους.

Σε αυτές τις συνθήκες οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν νέες επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεών τους. Απαιτούν πρόσθετες απαλλαγές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας όσα τελικά πληρώνει ο λαός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες δίνουν απλόχερα οικονομικά και "επενδυτικά" κίνητρα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, στους κολοσσούς των αερομεταφορών και της ναυτιλίας:

  • Φιλικό περιβάλλον για τις "εμβληματικές" επενδύσεις και την "πράσινη ανάπτυξη".
  • Μείωση της φορολογίας και του "εργατικού κόστους".
  • Νέα πακέτα "ζεστού" χρήματος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
  • Ιδιωτικοποιήσεις κάθε σπιθαμής φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Ολα αυτά μεταφράζονται σε νέα βάρη για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό ως μια "έκτακτη συνθήκη", μια παρέκκλιση, επιδιώκοντας να βγάλουν λάδι την ΕΕ, την πολιτική του κεφαλαίου. Εχουν "κοινό παρονομαστή" τις "αντοχές της οικονομίας" κουνώντας το δάχτυλο στους εργαζόμενους και τον λαό όσον αφορά τις διεκδικήσεις για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης από τη φορολογία και την ακρίβεια, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία, στην Παιδεία κ.λπ.

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, "ρίχνει λάδι στη φωτιά" με την πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στις πλάτες του λαού της Ουκρανίας.

  • Στηρίζουν τη μετατροπή των νησιών και άλλων περιοχών της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και ορμητήρια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που γεννιούνται από τη γενίκευση του πολέμου και τη στοχοποίηση αυτών των περιοχών από τα αντιτιθέμενα στρατόπεδα
  • Διαμορφώνουν όρους "δουλεμπορικής" εκμετάλλευσης προσφύγων σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Ζάκυνθο, στη Χαλκιδική, σε νησιά του Αιγαίου και αλλού με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης
  • Ζητάνε νέα μέτρα για τη σεζόν του 2022 για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν με τουρίστες από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατ. Ευρώπης, χωρίς όμως καμιά προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται στην ανεργία, χωρίς να δικαιούνται το οποιοδήποτε επίδομα.


Η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων δείχνει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών και επισιτιστικών μονοπωλίων.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα, επίκαιρη και αναγκαία προοπτική που δίνει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα νησιά σε συσπείρωση με το ΚΚΕ και αγωνιστική συμπόρευση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη, σε κάθε νησί, σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να παλέψουν για:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τους μισθούς και τις Συμβάσεις
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαμονής με ευθύνη της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους (δήμοι, Περιφέρειες). Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Υπογραφή κλαδικών, τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που εξασφαλίζουν:

-- Αυξήσεις στους μισθούς πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό.

-- Σταθερό ωράριο, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο και δύο ρεπό τη βδομάδα. Καταβολή όλων των νόμιμων προσαυξήσεων Σάββατο, Κυριακή, αργία, νυχτερινά κ.ο.κ.

  • Κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών και της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου
  • Οι Συλλογικές Συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, εποχικούς, πρόσφυγες κ.ά.)

Με ισχυρούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες μπορεί να ανακουφιστεί ο λαός μας από την ακρίβεια και να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μπορεί να οργανωθεί η πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στις διακοπές σε όσο το δυνατόν περισσότερες εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

-- Αμεση απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου.

-- Να σταματήσει κάθε σχέδιο αλλαγής Συνθηκών και συνόρων καθώς και κάθε παζάρι για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων, των βασικών αγαθών. Αντίστοιχα κατάργηση όλων των Ειδικών Φόρων και του ΦΠΑ σε όλα αυτά τα αγαθά. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

-- Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά κατά 50%.

-- Μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%, δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες κ.ο.κ.

-- Μείωση της φορολογίας σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Διαγραφή χρεών σε Δημόσιο και τράπεζες για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με διεύρυνση των κριτηρίων και πολλαπλασιασμό των δικαιούχων, αύξηση των ημερών επιδότησης.

Οσες κυβερνήσεις και αν αλλάξουν, όσα κυβερνητικά σχήματα και αν διαμορφωθούν, όσοι τρόποι διαχείρισης και αν εφαρμοστούν, τα συμφέροντα του λαού με την κερδοφορία του κεφαλαίου δεν γεφυρώνονται. Στον κλάδο του Τουρισμού φανερώνονται όλες οι μεγάλες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει. Που από τη μια εξασφαλίζει τεράστια πλούτη στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, ενώ στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας τη δυνατότητα να απολαμβάνει έστω και λίγες μέρες διακοπών.

Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι εμπόρευμα

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Σ' αυτές τις συνθήκες η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών».

Ριζοσπάστης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου