Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ Εχουν ψηφίσει μαζί το 50% του νομοθετικού έργου από τον Ιούνη μέχρι σήμερα

 

Στα 381 άρθρα των 14 νομοσχεδίων που κατέθεσε στην παρούσα Βουλή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 178 (47%) και το ΠΑΣΟΚ τα 185 (49%)

 

Eurokinissi

Για νέο ρεκόρ ψήφισης από κοινού αντιλαϊκών νόμων πάνε ολοταχώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ! Σε μόλις 4 και κάτι μήνες, από τις εκλογές του Ιούνη μέχρι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 47% του νομοθετικού έργου της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 49%... Κι αν σκεφτεί κανείς ότι στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ (2019 - 2023) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70%, τότε είναι σίγουρο ότι πάνε για μια νέα αντιλαϊκή επίδοση μέχρι το 2027.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χτες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας, Στ. Παπασταύρου. Συγκεκριμένα, όπως είπε:

- Από τα 14 νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή από την παρούσα κυβέρνηση, τα 8 υπερψηφίστηκαν και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, πλην της ΝΔ. Ειδικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των εκλογέων εξωτερικού υπερψηφίστηκε από 208 βουλευτές 4 κοινοβουλευτικών ομάδων.

- Από τα 381 άρθρα συνολικά των 14 ψηφισθέντων νομοσχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει τα 178 (47%) και το ΠΑΣΟΚ τα 185 (49%), κάτι που «αποδεικνύει ότι, όταν ακολουθούμε την καλή νομοθέτηση, δημιουργούμε συνθήκες ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης».

Με αυτές τις «πλάτες», λοιπόν, ο Μητσοτάκης είπε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ότι προέχει «η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», με πρόγραμμα που «απλώνεται έως το 2027», «με χειροπιαστό έργο» και «δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας», όπως επισήμανε στα στελέχη του, στη φούρια τους να περάσουν τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, «αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, αρκεί να διατρέξουν τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο Μητσοτάκης στην έναρξη της διαδικασίας, τονίζοντας ότι «αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας», και διαβεβαιώνοντας - αργότερα στον ΑΝΤ1 - ότι «η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης όχι απλά δεν έχει μειωθεί, αντίθετα θα σας έλεγα ότι έχει ενταθεί». Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα». «Ακριβώς η ίδια πολιτική, απαρέγκλιτα, θα συνεχιστεί και τώρα», είπε.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σχετικές διαβεβαιώσεις έλαβε ήδη από προχτές, όταν σε συνάντησή τους στο Μαξίμου, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, του παρουσιάστηκε ως «μετριοπαθής τεχνοκράτης». Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Αθηναίων, Χ. Δούκας, προετοίμασε για ακόμα μεγαλύτερη αστυνομοκρατία και παρακολουθήσεις στην πρωτεύουσα στο όνομα της ασφάλειας, με συνέχιση της καταστολής σε βάρος διαδηλωτών. Τοποθετήσεις που έκαναν τον Μητσοτάκη χτες βράδυ στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 να λέει για τον Δούκα ότι τον άκουσε «μετρημένο» και να επαυξάνει ότι «κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει» και «μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια».

Ταμείο Ανάκαμψης και «πακέτα» σε επιχειρηματίες

Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε ως θέματα την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο έχουν ενταχθεί παραπάνω από 700 έργα, με περισσότερα από 530 επενδυτικά πλάνα, εκ των οποίων τα 320 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά τα υπόλοιπα από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, «για χρήση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως είπε ο Μητσοτάκης.

Ξεχώρισε, επίσης, ως νομοσχέδιο με «βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόσημο», τις «παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους». Συγκεκριμένα, βάσει όσων ειπώθηκαν χτες και στο υπουργικό συμβούλιο, «σχετικά με τα κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων, καταργείται από 1/1/24 η κατά 30% μείωση της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους», ωστόσο «θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ανάλογος του εισοδήματος που προκύπτει από την απασχόληση του συνταξιούχου», στη γνωστή τακτική τού «στα παίρνω από την άλλη τσέπη».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε «την ενίσχυση, και φέτος, όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά», την οποία φυσικά διατηρεί και η κυβέρνησή του, όπως την πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας κάποια ψίχουλα στο τέλος του χρόνου (έως 200 ευρώ, «αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους»). Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «μεταρρυθμίζεται συνολικά το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση», όπως λένε από την κυβέρνηση.

Ιδιωτικός τομέας στη διαχείριση των δασών

Ξεχωριστή αναφορά έγινε «στο στρατηγικό σχέδιο για την προστασία των δασών». «Είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και τον δρόμο με τον οποίο θα εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών», όπως είπε ο Μητσοτάκης.

Ακολούθησε εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, σχετικά με «το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών», που εντείνει την εμπορευματοποίησή τους με είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείρισή τους. Αλλωστε, βάσει όσων παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, θα προβλέπονται πλέον «η δυνατότητα Σύμπραξης Δασικών Συνεταιρισμών με εταιρείες που διαχειρίζονται και προσθέτουν αξία στην πιστοποιημένη βιομάζα, η ανάπτυξη ανταγωνιστικών διαδικασιών για την εφαρμογή των μελετών διαχείρισης, η υποχρέωση υλοποίησης έργων πρόληψης σε δάση με χαμηλή παραγωγική ικανότητα και η αδελφοποίηση των δασών υπό παραγωγική διαχείριση».

Τέλος, σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2024 και παρά τα φούμαρα της κυβέρνησης περί χιλιάδων σε κρίσιμους τομείς, επιβεβαιώθηκε ότι «στη βάση του κανόνα 1:1, οι ετήσιες αποχωρήσεις στο Δημόσιο διαμορφώνουν και το ανώτατο όριο προσλήψεων για το επόμενο έτος».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου