Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Επικίνδυνη «τομή» η καθιέρωση της πτώχευσης φυσικού προσώπου

 

Στην «πρώτης τάξεως ευκαιρία που διαμορφώνεται για τράπεζες, για τα αρπακτικά των funds να συγκεντρώνουν με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο πια την κύρια κατοικία, αλλά συνολικά την περιουσία και τα εισοδήματα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών» αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Οπως τόνισε, «δεν μιλάμε απλά για την άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, αλλά για μια πρωτόγνωρη και πολύ επικίνδυνη τομή ακόμη και για το ίδιο το αστικό δίκαιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται η πτώχευση φυσικού προσώπου και μάλιστα με αντικειμενικά κριτήρια και με πρωτοβουλία των ίδιων των πιστωτών».

Συνολικά «οι αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα είναι το μεγαλύτερο μέρος ενός συνολικότερου πλαισίου βαθιά αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπου μαζί με το σχέδιο "Γέφυρα" αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη», με νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή, «βάζουν οριστική ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια, τα τελευταία φύλλα συκής της δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Τόνισε ότι στη δίνη πέρα από τους οφειλέτες «θα βρεθούν και οι εγγυητές των δανείων, αφού ακόμα και μετά την πτώχευση του πρωτοοφειλέτη δεν απαλλάσσονται από τις οφειλές και μπορούν και οι ίδιοι να βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις εισοδημάτων, αλλά και με τις ανάλογες διαδικασίες πτωχεύσεων».

Οπως ανέδειξε, «αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού δεν έχει μόνο τη σφραγίδα της ΝΔ που σήμερα έρχεται να παίξει το ρόλο της ως γνήσιο αστικό κόμμα, έχει τη σφραγίδα και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και εγγυητή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπηρετούν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά με τον ίδιο ζήλο, τις "ιερές αγελάδες" της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του κεφαλαίου».

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα ή του ΣΥΡΙΖΑ πριν ήθελαν την ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, θα ψήφιζαν την πρόταση που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ, που προβλέπει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει: Για στεγαστικά δάνεια έως 200.000 ευρώ τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, με διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» στο μισό του κεφαλαίου, όπως και διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ταμεία.

Μείωση των επαγγελματικών δανείων των μικρών ΕΒΕ, αλλά και των φτωχών αγροτών στο 30%, αν διατηρούν την επιχείρησή τους και στο 50% για όσους έχουν κλείσει και έχουν μείνει άνεργοι για δάνεια έως και 300.000 ευρώ κ.ά.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου