Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Σταθερές οι προσδοκίες για «σχέση αμοιβαίου οφέλους»

 

 
ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενδεικτική η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται και οι διεργασίες ΗΠΑ - Τουρκίας

 

Eurokinissi

Πόσο «σημαντικό» είναι οι Ευρωπαίοι «να μην κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία» τονίστηκε ξανά χτες κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ψηφίστηκε η έκθεση για την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Αγκυρα, στο πλαίσιο πάντα των ιμπεριαλιστικών παζαριών που συνεχίζονται.

Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, που η χώρα του ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον με την Τουρκία, κοινές προκλήσεις και ανάγκη να συνεργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οικονομία, κινητικότητα, υγεία, κλίμα, τρομοκρατία και διαχείριση μετανάστευσης». Επανέφερε τα περί «σημείων αποκλιμάκωσης» στην Ανατολική Μεσόγειο των οποίων «πρόσφατα γίναμε μάρτυρες, όπως ο τερματισμός των τουρκικών γεωτρήσεων και η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας», που τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά σημεία και τα συνέδεσε με προσδοκίες για «ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο ίδιος θύμισε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτη, όπου συμφωνήθηκαν βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις «αναλογικά και αντιστρέψιμα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί», και υπογράμμισε ότι «ως προεδρία της ΕΕ κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να πείσουμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Αλλά και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, αναφέρθηκε μεν σε επιλογές της Τουρκίας που δυσαρεστούν τις Βρυξέλλες, μιλώντας για τον «περίπλοκο» χαρακτήρα των σχέσεων της Τουρκίας με διάφορα μέλη της ΕΕ, από την άλλη όμως εντόπισε κι αυτός «αποκλιμάκωση» και κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει την τάση αυτή. Πρόσθεσε δε ότι «θέλουμε να έχουμε μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Να είναι μια χώρα που ευημερεί, γι' αυτό και τον Μάρτιο προτάθηκε μια συνεργασία με έναν τρόπο που θα είναι εξελικτικός και αναστρέψιμος». Ξεχώρισε μεταξύ άλλων την ανάγκη συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, για να καταλήξει εκφράζοντας την ελπίδα συνολικά «η Τουρκία να αλλάξει πορεία για να αποκτήσει μια νέα σχέση με την ΕΕ», αλλά και προειδοποιώντας ότι «αν δεν συμβεί αυτό και αν η Τουρκία ανατρέψει την εποικοδομητική στάση, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για υπεράσπιση συμφερόντων της».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το νέο ευχολόγιο του Ευρωκοινοβουλίου, προσαρμοσμένο στο γενικότερο παζάρι της ιμπεριαλιστικής ένωσης με την Αγκυρα, καλεί την Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο, «σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλιστικό τρόπο και μέσω ενός διαρθρωμένου και περιεκτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου την καταλληλότητα του ισχύοντος πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί. 'Η, αν είναι απαραίτητο, να διερευνήσουν πιθανά νέα μοντέλα για μελλοντική σχέση».

ΗΠΑ: Κρίσιμος σύμμαχος η Τουρκία

Σε κλίμα αναζήτησης εργαλείων διευθέτησης των διμερών διαφωνιών έγινε και η χτεσινή συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ - Τουρκίας, Μαρκ Μίλεϊ και Γιασάρ Γκιουλέρ, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της σχετικής συνάντησης του ΝΑΤΟ. Αμερικανική ανακοίνωση αναφέρθηκε στη «σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας» που απασχόλησε τη συνάντηση. Καθόλου τυχαία, η ανακοίνωση επανέλαβε ότι «η Τουρκία αποτελεί έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αξιολογούν τη διμερή μας σχέση ως στρατηγικής σημασίας».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο πλαίσιο του σύνθετου παζαριού που «φουντώνει» πάνω στην πλάτη του Παλαιστινιακού λαού, Ουάσιγκτον και Αγκυρα χτες αντάλλαξαν νέες κατηγορίες, με αφορμή και το ρεσιτάλ υποκρισίας που συνεχίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, «πουλώντας» ξεδιάντροπα αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

Απαντώντας σε αντιδράσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κριτική του κατά του Ισραήλ, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε χτες ότι «εμείς θα κραυγάζουμε με τη δυνατότερη φωνή όπου βλέπουμε την τυραννία» και πρόσθεσε ότι «αν σήμερα σιωπήσουμε μπροστά σε αυτά που βιώνονται στην Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε πως αύριο θα έρθει η σειρά και για τις υπόλοιπες ιερές πόλεις μας (...) Οπως καταπολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βάζουν σήμερα στο στόχαστρο τη χώρα μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα και εναντίον αυτών που βάφουν την περιοχή μας με αίμα και φωτιά».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου