Σάββατο 1 Μαΐου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί τον Μάη του 1936 (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά  αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς με απεργία και συγκέντρωση στις 6 Μάη.  

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5νθήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», έφτασαν στο χώρο.

Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, δεκάδων εργατικών σωματείων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, αθλητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι' αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους.  Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του '36, βρίσκονταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του είχε σημειώσει πως οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν η μέρα αυτή, η 1η Μάη, που αποτελεί ορόσημο, «να μπει στο ντουλάπι της ιστορίας και να την πλακώσει η σκόνη. Στεκόμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να βάλουν φρένο στον αγώνα της εργατικής τάξης, στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει να πάρει σε μια νύχτα πίσω το 8ωρο που κατακτήθηκε με κόπο, θυσίες, και αγώνες. Δεν θα τους αφήσουμε. Τα σχέδια των βιομηχάνων της ΕΕ και της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό».

Ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), ανέφερε «Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να τιμήσουμε την μεγαλύτερη μέρα για την εργατική τάξη, της κόκκινης πρωτομαγιάς. Αποτίουμε φόρο τιμής στα ταξικά μας αδέλφια που δώσανε τη ζωή τους, κάνανε θυσίες, προκειμένου να παλέψουν για βασικά μας δικαιώματα, αλλά και για να δώσουμε το περιεχόμενο που πρέπει σε τούτη τη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά σωματεία έχουν πάρει απόφαση για απεργία και στάσεις εργασίας και καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση στις 6 του Μάη. Για να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όπως το 8ωρο, η δράση μέσα από τα σωματεία, αλλά και φυσικά να στείλουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν κάνουμε πίσω, δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε αποφασιστικά».

Η απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων στις 6 Μάη, θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

 

















902gr

1 σχόλιο:

  1. Μνημείο δεν υπάρχει το μετέφεραν.

    Τα σωματεία ζήτησαν, για άλλη μια φορά, να επανέλθει το μνημείο στην θέση του

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή