Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Ευκαιρία» για χαράτσια και αντιδραστικές αλλαγές οι καταστροφές

 

MotionTeam

Ευκαιρία για νέα χαράτσια και αντιδραστικές αλλαγές αποτελούν για την κυβέρνηση οι τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο, όπως έδειξε η ομιλία Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου, στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, προκαλώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που βρίσκονται για δύο βδομάδες παρατημένοι από το αστικό κράτος, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε για την ...αποκατάσταση του ρεύματος, του νερού και την υγειονομική κάλυψη, ενώ αράδιασε άλλη μια φορά τα μέτρα - κοροϊδία, όταν δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον την πλήρη αποκατάσταση.

Παράλληλα, ενώ εστίασε στις «σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», επικαλέστηκε κατόπιν την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και «γρήγορης ωρίμανσης» των έργων, εξ ου και ανακοίνωσε την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενου στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κάτι που παραπέμπει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και βέβαια στην εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων. Ξέκοψε άλλωστε κάθε προσδοκία για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αποφαινόμενος ότι οι πρόσφατες πλημμύρες ήταν «έξω από τις προδιαγραφές οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού σχεδιασμού». Κάτι που διαψεύδεται πανηγυρικά από τις ίδιες τις μελέτες που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» (βλ. ρεπορτάζ σελ. 3).

Με πρόσχημα τις νέες καταστροφές και επικαλούμενος την «κλιματική κατάρρευση», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα «χαράτσια», με την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής, ενώ προανήγγειλε την υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αναδιάρθρωση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και επανέφερε τα περί υποχρεωτικής ασφάλισης για όλα τα κτίρια από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα έξοδο, το κεφάλαιο να βρίσκει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος».

Μια μέρα μετά, την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης χωριών, ξεγράφοντας τη συζήτηση για την προστασία τους. Ανήγγειλε ακόμη νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας με τη «συστηματική συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις», όπως και την ένταξη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία. Αναφερόμενος στον Εβρο επανέλαβε με θράσος ότι «το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο είχαμε φοβηθεί», καθησυχάζοντας παράλληλα τους επιχειρηματίες πως στα καμένα θα δοθούν γρήγορα οι δουλειές στους ενδιαφερόμενους ανάδοχους.

Επέλαση στο λαϊκό εισόδημα

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, με διάφορα παχιά λόγια και επιστρατεύοντας το άθλιο πρόσχημα της βοήθειας στους πληγέντες, ξέγραψε κάθε προσδοκία που δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση για ακόμα μερικά «pass», ώστε να βγει κάπως ο χειμώνας: Η παράταση του market pass έως το τέλος του χρόνου πήγε «περίπατο» (έμεινε μόνο για Θεσσαλία και Εβρο), τα ψίχουλα στους συνταξιούχους μετατίθενται για του χρόνου, οι λιγοστές επιδοτήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα θα γίνουν για τους πλέον εξαθλιωμένους.

Παραπέρα, με θράσος ανακοίνωσε το «ξεπάγωμα» των τριετιών από του χρόνου, όταν φέρνει για ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο εξόντωσης της εργατικής τάξης (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 6 - 7). Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «ζεσταίνει» τις μηχανές για την επέλαση και σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προαναγγέλλοντας ξανά σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικά τιμολόγια, υπολογισμούς στα έξοδα μόνο όσων έχουν δηλωθεί στο mydata, με το «ψηφιακό κράτος» στην υπηρεσία της πολιτικής που τσακίζει και τους επαγγελματίες.

Σε σχέση με την ακρίβεια που θερίζει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, είπε ότι «είναι παγκόσμιο φαινόμενο», παρουσιάζοντας ως «απάντηση» στο πρόβλημα τη «σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος», εμπαίζοντας τον λαό με ισχυρισμούς περί αύξησης μισθών και συντάξεων και με «παρεμβάσεις» για τη «λειτουργία της αγοράς».

Μίλησε ακόμη για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης στην Υγεία, με την επιτάχυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης, ενώ παραπονεμένους δεν άφησε ούτε τους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ενέργεια, διαμετακόμιση κ.τ.λ. με δεσμεύσεις περί Ελλάδας - «κόμβου».

Τέλος, προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση με «δείκτες απόδοσης μηχανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης», δήθεν για να ξέρουν... πόσοι δουλεύουν και ποιες είναι οι ανάγκες, στην πραγματικότητα για την «εξοικονόμηση πόρων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου