Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ούτε «κιχ» από την κυβέρνηση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»

 

 

Ούτε «κιχ» δεν έχει ακουστεί από την κυβέρνηση μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με το οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας στη Θεσσαλία, αλλά την άφησαν να πνιγεί λόγω ...κόστους.

Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου αποκαλύψαμε μερικές από τις πιο κρίσιμες διαπιστώσεις από εκατοντάδες σελίδες μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017!

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας που έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια είναι: Πηνειός και παραπόταμοι, μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας, χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου, Δέλτα ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας, Παλαιοπύργου, Χαμηλή ζώνη μέσω ρου π. Τιταρήσιου, περιοχή Ελασσόνας, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου, Χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρ. Κουσμπασανιώτικο, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ενιπέα, τάφρου Ξυνιάδας, Χαμηλή ζώνη λεκανών ρ. Αλμυρού και Χολόρεμμα στον Ν. Μαγνησίας, Χαμηλή ζώνη λεκάνης χ. Ξηριά στον Βόλο και ρεμάτων ευρύτερης περιοχής Βόλου.

Και γι' αυτές τις περιοχές επισημαίνεται ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, κάνοντας σαφές ότι η πιθανότητα να πνίγεται η Θεσσαλία όποτε βρέχει είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Είναι κυριολεκτικά απάνθρωπο το γεγονός ότι: Ενώ διαπιστώνεται αυτή η κατάσταση, τα μέτρα που προτείνουν δεν περιλαμβάνουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, επειδή αυτό ...κοστίζει. Κάτι που είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, όταν εξηγούσε τι σκοπεύουν να κάνουν σε επίπεδο υποδομών...

Ετσι, η μελέτη αναφέρει πως το Σενάριο Γ (δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει τα τεχνικά έργα) απορρίπτεται λόγω κόστους.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σενάριο Γ: «Βάσει των εναλλακτικών λύσεων (Σενάριο Γ), υιοθετείται η υλοποίηση δομικών κυρίως έργων που αποσκοπούν στην προστασία των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, των οικισμών και των υποδομών μέσω της μείωσης της πιθανότητας πλημμύρας. Σύμφωνα με το Σενάριο Γ1, τα τεχνικά έργα αφορούν τον πλήρη εγκιβωτισμό της ροής σε όλο το μήκος των υδατορευμάτων (κατασκευή αναχωμάτων εκατέρωθεν), ενώ με το Σενάριο Γ2 επιδιώκεται αύξηση της παροχετευτικότητας όλων των υδατορευμάτων με έργα παράλληλα στη ροή (π.χ. διάνοιξη και διαπλάτυνση κοίτης).

Η υλοποίηση των λύσεων αυτών συνεπάγεται υπερβολικό κόστος, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους και οι δύο εναλλακτικές κρίνονται ως δυσμενέστερες και απορρίπτονται».

Απορρίπτουν λοιπόν έτσι απλά την κατασκευή εκτεταμένου δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας... Και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που είναι προφανές και διατυπωμένο από την ίδια τη μελέτη ότι σε όλα τα ρέματα, τις λεκάνες απορροής και τους ποταμούς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε κάθε σενάριο εξέτασης!

Ποιο είναι το σενάριο Β; Το εξής: «Τεχνικά και μη τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό της ζημιάς που επιφέρουν οι πλημμύρες στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, στους οικισμούς και στις τεχνικές υποδομές με ταυτόχρονη προστασία της φυσικής λειτουργίας των υδατορευμάτων». Απλός περιορισμός της ζημιάς δηλαδή...

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ

Η μελέτη έχει εκπονηθεί με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, κάθε προτεινόμενο μέτρο το διαπερνά η λογική του «κόστους - οφέλους», δηλαδή, όσο το δυνατόν λιγότερες δημοσιονομικές δαπάνες σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε αντίθεση με αυτά, προτείνονται μέτρα που περισσότερο παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη».

Μάλιστα, σε ένα από τα σχετικά «κατευθυντήρια κείμενα της ΕΕ» προτείνεται «η επιλογή μέτρων που είναι εύρωστα στην αβεβαιότητα της κλιματικής αλλαγής και η θεώρηση μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής στον καθορισμό των μέτρων για τον κίνδυνο πλημμύρας (π.χ. σε σχέση με τη χρήση της γης, την αποτελεσματικότητα των κατασκευαστικών μέτρων, την προστασία των κτιρίων, την κρίσιμη υποδομή κ.λπ.)».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι με δεδομένο πως η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα (το λένε ξεκάθαρα στη μελέτη, όπως αποκαλύψαμε στο σχετικό ρεπορτάζ), ζητά να παρθούν ουσιαστικά ημίμετρα και την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει τα επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης «μακροπρόθεσμη προοπτική»!

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης» για την πρόληψη από πλημμύρες, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μέτρο που το ονομάζουν: «Κατάρτιση γεωργών και κτηνοτρόφων σε πρακτικές μείωσης επιπτώσεων από τις πλημμύρες». Περιλαμβάνει «Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης» και προβλέπει την «επαγγελματική κατάρτιση και δράσεις δεξιοτήτων, τις δράσεις επίδειξης και ενημέρωσης και τις βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές σε ζητήματα διαχείρισης εκμεταλλεύσεων και επισκέψεις. Οι εκπαιδευτικές τεχνικές περιλαμβάνουν πρακτικές εργασίες και εξατομικευμένη καθοδήγηση».

Δηλαδή, να εκπαιδευτούν οι αγρότες για να προστατεύουν μόνοι τους τις καλλιέργειές τους από πλημμύρες!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου