Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Επένδυση


Επί μέρες ο Τύπος γράφει για τα νέα ρεκόρ των ξένων επενδύσεων το 2022 κι αυτά που αναμένονται τη νέα χρονιά. Ο στόχος να πάρει η οικονομία «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές με την «επενδυτική βαθμίδα» είναι κοινός για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς. Αν βέβαια διαβάσει κανείς λίγο περισσότερα από τους τίτλους, θα καταλάβει πού πραγματικά δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» όλοι αυτοί: Από τις μεγάλες επενδύσεις, πάνω από τις μισές - σχεδόν 3,5 δισ. - αφορούν «αγορές κατοικιών» ή παρεμφερείς κινήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους που «ακονίζουν μαχαίρια» για τα 700.000 ακίνητα, τα οποία θα βρεθούν το επόμενο διάστημα υπό την απειλή του πλειστηριασμού. Οι άλλες μισές αφορούν κλάδους όπως η Ενέργεια και τα τρόφιμα, όπου οι όμιλοι κάνουν «πάρτι κερδοφορίας», την ώρα που ο λαός πάει στο σούπερ μάρκετ με το δελτίο! Οσο για τις «μεγάλες επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα» από αμερικανικές κατά βάση εταιρείες; Θέσεις εργασίας μετρημένες στα δάχτυλα, εντατικοποίηση που χτυπάει «κόκκινο», ανταγωνισμοί στο ...ταβάνι με θύμα τον λαό, αστικό κράτος ακόμα πιο επιθετικό στο φακέλωμα και τον χαφιεδισμό, είναι μερικά μόνο απ' τα «καλά» που βλέπουν οι εργαζόμενοι. Με δυο λόγια: Οπου ακούνε για καπιταλιστική ανάπτυξη τα λαϊκά στρώματα, να ανασκουμπώνονται και να παίρνουν τα μέτρα τους. Με ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη σίγουρη «επένδυση» για να δυναμώσει ο αγώνας για τις δικές μας ανάγκες!

Ναυμαχίες

Πριν από μερικούς μήνες «έσκασε» σαν βόμβα η είδηση ότι στο «παρά τσακ» αποφεύχθηκε μια ναυμαχία στην Αδριατική, ανάμεσα σε ΝΑΤΟικά και ρωσικά πλοία, που αλληλοπαρακολουθούνται σταθερά. Εκτοτε η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο αυξήθηκε σε επίπεδα μεγαλύτερα κι από εκείνα του «Ψυχρού Πολέμου», σύμφωνα με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, με συνέπεια να «υπάρχει κίνδυνος πιθανού επεισοδίου και αν γίνει αυτό δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει». Οπως ανέφερε ο ίδιος, ο ρωσικός στόλος «έχει περάσει από την παρουσία ενός μικρού πλοίου υποστήριξης το 2015 στο λιμάνι της Ταρτούς (Συρία) στα δεκαπέντε πλοία και τρία υποβρύχια που είχαν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες». Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο, αν υπολογίσει κανείς τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τη στρατηγική σημασία που έχει για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ η Μεσόγειος, από την οποία διέρχονται το 65% των ενεργειακών πόρων της ΕΕ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς επειδή η χώρα μας επιχειρεί να στηρίξει στην ανανέωση και στην ενίσχυση του στόλου την αναβάθμιση του ρόλου της στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι γαλλικές φρεγάτες και τα άλλα πλοία αξίας πολλών δισ. στόχο έχουν να περιφρουρήσουν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή και όχι να θωρακίσουν την άμυνα της χώρας. Γεγονός που μπλέκει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες, όπως προκύπτει άλλωστε και από την «ανησυχία» για την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.


Χαμηλοτάβανη

«Μπορεί να είναι εξοργιστικό, είναι όμως και χαρακτηριστικό για τις προτεραιότητες της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται: Οσα χρήματα δόθηκαν φέτος στις σχολικές επιτροπές για τη συντήρηση και τη λειτουργία 98 σχολικών μονάδων, άλλα τόσα δόθηκαν για να κατασκευαστεί μια "πράσινη" ταράτσα σε ένα σχολικό κτίριο στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης"». Αυτήν την καταγγελία έκανε το απόγευμα της Τετάρτης, από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Και μας ήρθε στον νου μια ακόμα περίπτωση που είχε αναδείξει στην καρδιά της πανδημίας μια περιοδεία του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»... Οπως κατήγγειλαν τότε οι υγειονομικοί, το κράτος «δεν δίνει δεκάρα» για να καλυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις, με υπαρκτό τον κίνδυνο να κλείσουν κλινικές. Την ίδια ώρα όμως, εγκρινόταν κονδύλι του ΕΣΠΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ για... την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου! Τελικά, σαν πολύ ...χαμηλοτάβανη είναι για τις λαϊκές ανάγκες η «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία δίνουν «όρκους πίστης» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και λοιποί. Εξω από αυτά τα όρια χρειάζεται να κοιτάξει ο λαός, δυναμώνοντας τον αγώνα για τις δικές του ανάγκες, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου.


Βρήκε την ώρα

«Για δες καιρό που διάλεξε» ο πρωθυπουργός να βραβεύσει υγειονομικούς για την προσφορά τους την περίοδο της πανδημίας! Νομίζει άραγε η κυβέρνηση ότι έτσι θα ταΐσει ...λωτούς τον λαό για να ξεχάσει την εγκληματική πολιτική που πλήρωσε με μεγάλες απώλειες και θυσίες; Πόσες φορές η κυβέρνηση δεν είπε «όχι» στα δίκαια αιτήματά τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης, στελέχωση των ΜΕΘ; Πόσες φορές στον αγώνα τους οι υγειονομικοί και τα σωματεία δεν ήρθαν αντιμέτωπα με τις κρατικές απαγορεύσεις και την καταστολή; Πόσοι δεν άντεξαν τον φόρτο της δουλειάς και παραιτήθηκαν, επειδή δεν είχαν ούτε τα πιο στοιχειώδη εργαλεία για να σώσουν ζωές; Αλλά και σήμερα, πόσες φορές δεν έχει ακούσει η κυβέρνηση το «όχι» των υγειονομικών στα σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, κλείσιμο κλινικών κ.ο.κ., συνεχίζοντας την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα; Αν νομίζουν λοιπόν ότι με τέτοιες φιέστες θα πάρουν συγχωροχάρτι για την πολιτική τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Τρία χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ο λαός μπορεί να δει καθαρά ότι ο πραγματικός ιός είναι το σύστημα όπου η Υγεία πουλιέται και αγοράζεται. Γι' αυτό χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στον αγώνα του για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου