Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Συνεννοήσεις... και τηλεφωνήματα

 

Πίσω από τα πολεμικά ντεκόρ και τις δηλώσεις στήριξης στο καθεστώς Ζελένσκι, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό, την περασμένη Τετάρτη, δεν είχε μόνο συμβολισμούς, σε μια περίοδο που ΕΕ και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την ενεργότερη εμπλοκή στον πόλεμο, ακόμα και με στρατιώτες, αλλά και ουσία, αφού η χώρα μας και η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατούν σε κάθε νέο βήμα της εμπλοκής, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στην Οδησσό ξεναγήθηκε στο λιμάνι και ανέδειξε τη σημασία του για τις εξαγωγές των ουκρανικών προϊόντων. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους, η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στις εμπορικές ροές από την Ουκρανία προς τη «Δύση», αλλά και αντίστροφα, στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ουκρανίας. Ολα αυτά βάζουν τη χώρα μας και τον λαό ακόμα πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου και τον εκθέτουν στον κίνδυνο να αποτελέσει στόχο.

Σε κάθε περίπτωση, η αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία έχει μεγάλο παρασκήνιο και κρύβει νέους κινδύνους. Και μόνο το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίσκεψη ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε απευθείας με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για να τον ενημερώσει, φανερώνει το χοντρό παιχνίδι πίσω από την αποστολή. Το λιγότερο που έχει να κάνει λοιπόν η κυβέρνηση, είναι να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι συζήτησε και σε τι συμφώνησε με τον Ζελένσκι. Αλλά και τι δεσμεύσεις ανέλαβε απέναντι στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους της, δίνοντας «ραπόρτο» στον Μπλίνκεν αμέσως μετά την επίσκεψη.


Εξορθολογισμός

Παρά την απολιγνιτοποίηση, που έχουν για σημαία τους η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, τα ορυχεία λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας, που μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούσαν τους ΑΗΣ της ΔΕΗ, δεν έχουν πάψει να λειτουργούν. Ο λιγνίτης που συνεχίζει να εξορύσσεται από το Προσήλιο και την Αχλάδα, μεταφέρεται στο Μοναστήρι της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας και πωλείται στον εκεί ΑΗΣ, ο οποίος είναι μάλιστα παλαιότερης τεχνολογίας και πιο ρυπογόνος. Τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής επιστρέφει στην ελληνική αγορά, μέσω εισαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, την περασμένη βδομάδα, η ελληνική αγορά εισήγαγε το 21,9% της κατανάλωσης, με τον λιγνίτη στο 2,4%. Σημαντικό μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία. Τον περασμένο Νοέμβρη, για παράδειγμα, το 29% (2η θέση στις εισαγωγές) προήλθε από τη Βόρεια Μακεδονία. Αντί δηλαδή η Αχλάδα να τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι δίπλα, ο λιγνίτης μεταφέρεται πολλά χιλιόμετρα μακριά για να καταναλωθεί σε ακόμα πιο ρυπογόνο εργοστάσιο. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή φαίνεται πως είναι αρκετά κερδοφόρα, καθώς πριν από λίγους μήνες το ορυχείο ανέλαβε ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς, που δραστηριοποιείται βέβαια και στις ΑΠΕ... Το πραγματικό κριτήριο της «πράσινης μετάβασης» δεν είναι ούτε η προστασία του περιβάλλοντος ούτε η «ορθολογική» χρήση των πηγών Ενέργειας. Είναι μονάχα τα κέρδη του κεφαλαίου.


Στο ύψος τους

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που έσπασαν όλα τα ρεκόρ το 2022 από την εκτόξευση των τιμών, συνεχίζουν να βλέπουν τα κέρδη τους να καλπάζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «HELLENiQ ENERGY» (πρώην ΕΛΠΕ), που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα κέρδη EBITDA για το 2023 ανέρχονται σε 1,237 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 606 εκατ. ευρώ. Παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίδοση αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, «ήταν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, η αύξηση των εξαγωγών και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, αλλά και η υψηλότερη συνεισφορά από τον τομέα των ΑΠΕ». Κοιτώντας καλύτερα τους αριθμούς, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία: Παρά τη μικρή μείωση του συνολικού όγκου πωλήσεων στον κλάδο της Εγχώριας Εμπορίας κατά 2%, οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης κατέγραψαν αύξηση 4%. Η ίδια τάση καταγράφηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ: «Η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (356 MW) οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 39% για το σύνολο του έτους, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ (+44%) το 2023». Με λίγα λόγια, η κερδοφορία των ομίλων παραμένει στο ύψος της, επιβεβαιώνοντας ότι κέρδη και ακρίβεια είναι όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που «στρίβει» η κυβέρνηση στην πλάτη του λαού, βγάζοντας κερδισμένα τα μονοπώλια «μονά - ζυγά».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου