Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πληθαίνουν οι φωνές περί προετοιμασίας για γενικευμένο πόλεμο

 

 

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της ιμπεριαλιστικής Ένωσης να προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό.

«Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και στην ιστοσελίδα «Euractiv».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας, ο Μισελ αφού τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι ΗΠΑ», σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των πολεμικών βιομηχανιών της ΕΕ, αλλά και να «περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου», αποτυπώνοντας τις προετοιμασίες για μια γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στα δύο αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. 

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα κράτη-μέλη να διευκολύνουν τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, εξετάζοντας την αλλαγή της εντολής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να της επιτραπεί η υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Μπετίνα Σταρκ - Βάτσινγκερ, δήλωσε ότι τα σχολεία πρέπει να προετοιμάσουν τους μαθητές και για το ενδεχόμενο πολέμου.

«Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για κρίσεις - από τις πανδημίες και τις φυσικές καταστροφές μέχρι έναν πόλεμο», είπε η Σταρκ - Βάτσινγκερ. «Χρειάζεται ένα είδος ασκήσεων πολιτικής άμυνας και στα σχολεία για την αντιμετώπιση πολέμου. Πώς; Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων να πάνε στα σχολεία και να παρουσιάσουν στους μαθητές τι κάνει η Μπούντεσβερ, ο στρατός, για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας»,  υποστήριξε η υπουργός.

Η δήλωση της υπουργού Παιδείας της Γερμανίας έρχεται να προστεθεί σε αυτή του υπουργού Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, του αρχηγού του στρατού της Σουηδίας και του αρχηγού του βρετανικού στρατού, που έκαναν ανοικτά λόγο για εμπλοκή σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου