Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Πόδια πάνω, κεφάλι κάτω


 

«Ίσως κάποιες χώρες πίστεψαν ότι το μέρισμα ειρήνης που προέκυψε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θα διαρκούσε για πάντα, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλάνη».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προέρχεται από συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews ενόψει των ευρωεκλογών. Η αλήθεια βέβαια είναι λίγο διαφορετική από όσα ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός.

Δηλαδή:

- Η ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης ήταν που διασφάλιζε αυτό που ο πρωθυπουργός αναφέρει ως «μέρισμα ειρήνης». Γι' αυτό άλλωστε από το 1945, χρονιά συντριβής του ναζισμού με την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και χρονιά λήξης του Β Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, έως και τις αντεπαναστατικές ανατροπές (την «κατάρρευση» όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης) στα 1989-1991, δεν υπήρξε πολεμική αναμέτρηση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

- Δεν υπάρχει πιο ανιστόρητη επίκληση από την διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, ειδικά τη στιγμή που δύο λαοί, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σφάζονται στο έδαφος της Ουκρανίας για ξένα συμφέροντα, όταν αυτοί οι δύο λαοί μεγαλούργησαν ακριβώς την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

- Μαζί με τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ άρχισε να διανέμεται το «μέρισμα» των εθνικισμών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με ΝΑΤΟϊκή και Ευρωενωσιακή καθοδήγηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Βαλκάνια, όπου τα σύνορα ξαναχαράχτηκαν δύο και τρεις φορές, διαμορφώνοντας μέχρι και τώρα μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη προς ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή. Φέτος άλλωστε συμπληρώνονται 25 χρόνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

- Η ΝΔ αλλά και τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού έχτισαν καριέρα πάνω σε αυτό που ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει σήμερα ως «πλάνη». Η αστική τάξη και τα κόμματά της ήταν που διατυμπάνιζαν ότι με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες διασφαλίζεται η ευημερία, η ειρήνη, η ασφάλεια των λαών και άλλα χαριτωμένα. «Τέλος της Ιστορίας» βάφτιζαν την αντεπανάσταση οι ιμπεριαλιστές. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού φέρνει μόνο χειρότερα για τους λαούς, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, εδώ και 30 χρόνια. Από τότε οι λαοί απολαμβάνουν «μέρισμα» πολέμων, επεμβάσεων, προσφυγιάς και μετανάστευσης, αδικίας και έντασης των ταξικών φραγμών.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή απέναντι σε κάθε είδους «πλάνη». Γιατί «πλάνη» αποδείχτηκε η διαρκής ευημερία που θα εξασφάλιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους λαούς. «Πλάνη» αποδείχτηκαν τα «χρυσά κουτάλια» της ΕΕ. Αυταπάτη αποδείχτηκε ότι η ΕΕ μπορεί να μεταμορφωθεί σε φιλολαϊκή ένωση.

Πραγματικότητα αποδεικνύεται για τους λαούς πως ό,τι μπορούν να κερδίσουν μπορούν να το κερδίσουν κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ρεαλιστική λύση υπέρ του λαού υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και σε αυτή την υπόθεση πρωτοστατεί το ΚΚΕ.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου