Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ – ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ


Ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης (ΦΩΤΟ)




Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, εργαζομένων και μαθητών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτώβρη ο ιστορικός περίπατος της Τομεακής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Παράλληλα, έγινε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τη συζήτηση μέσα στα σχολεία και με αφορμή τις ιστορικές επετείους του επόμενου διαστήματος να απαντήσουν στη διαστρέβλωση και αναθεώρηση της ιστορικής αλήθειας.

Την ξενάγηση έκανε η Νατάσα Αβραμίδου, φιλόλογος, η οποία ανέδειξε  το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ.


Η εκκίνηση έγινε από την οδό Μέρλιν 6, όπου βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια και πάνω από 300 αγωνιστές πέθαναν εκεί.

Στη συνέχεια βρέθηκαν στο Σύνταγμα, όπου έγινε αναφορά στον Δεκέμβρη του 1944 και τις μάχες του ΕΛΑΣ Αθήνας ενάντια στους Άγγλους κατακτητές καθώς και την απόφαση του ΚΚΕ για την ανατίναξη της Μ. Βρετανίας που ήταν η έδρα της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Άγγλων κατακτητών.

Επόμενη στάση ήταν στην οδό Βουκουρεστίου, όπου βρίσκονταν η «Φεμίνα», ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο που λειτουργούσαν με άδεια της Γκεστάπο και αποτελούσε σφηκοφωλιά των συνεργατών των ναζί. Οι κατακτητές χρησιμοποιούσαν τις ρουλέτες για να χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες τους, καθώς πουλούσαν πανάκριβα τις άδειες στους Έλληνες «επιχειρηματίες» και είχαν ποσοστά στα κέρδη. Παράλληλα στους χώρους αυτούς οι Γερμανοί στρατολογούσαν Έλληνες πληροφοριοδότες που σύχναζαν εκεί ως πελάτες, συγκεντρώνοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Ακολούθως στη συμβολή των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου, έγινε αναφορά στην Παναγιώτα Σταθοπούλου, την Κούλα Λίλη και την Ολγα Μπακόλα, που έπεσαν νεκρές από τα πυρά των Γερμανών κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών ενάντια στην απόφαση των Γερμανών να επεκτείνουν τη βουλγαρική κατοχή έως τη Θεσσαλία.

Στην Οδό Μασσαλίας, απ' όπου πέρασαν στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, την περίοδο της Κατοχής, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εκεί έφταναν τα φορτηγά του Δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942, που υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 Αθηναίοι πέθαναν από ασιτία.

Στην οδό Ακαδημίας 50, έγινε αναφορά στο πογκρόμ των ταγματασφαλιτών ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τους άρπαξαν, τους φόρτωσαν άρον άρον σε αυτοκίνητα και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.

Στην συνέχεια ο περίπατος πέρασε στη Σταδίου, στο κτίριο του ΟΤΕ. Εκεί στεγάζονταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρίας. Στις 12 Απρίλη του 1942, οι υπάλληλοί της από κοινού με τους συναδέλφους τους στα τηλεγραφεία και τα ταχυδρομεία πρωτοστάτησαν στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη απεργία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Τελευταίος σταθμός ήταν στην οδό Κοραή 4. Εκεί βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του ‘44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ.









902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου