Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας


Κούβα: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο — Ελληνική πρωτοβουλία μέσω του Facebook, ζητά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για την Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», η οποία τείνει χέρι ιατρικής βοήθειας στους λαούς όποτε τη χρειάστηκαν, βασισμένη στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού


Σε εποχές που οι υπερδυνάμεις χτίζουν τείχη, η Κούβα χτίζει γέφυρες και υποστηρίζει τους λαούς των κρατών που έχουν ανάγκη, χωρίς καμμιά διάκριση και προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη της, στον κατ’ εξοχήν τομέα που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, στην Ιατρική.

Νοσηλευτές

Η Ελληνική αυτή πρωτοβουλία, από τιην 1η του Απρίλη που δημιουργήθηκε ως ομάδα στο Facebook αριθμεί περισσότερα από 14.700 μέλη, αριθμός που αυξάνεται και συμμετέχουν δεκάδες σελίδες, που υποστηρίζουν θερμά την πρόταση.


Μέσα στα πλαίσια αυτά και η σελίδα μας Rovespieros.gr στηρίζει ενεργά αυτή την πρωτοβουλία που εκτός του διακηρυγμένου στόχου της επιπλέον προσπαθεί:

Να αναδείξει την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος σε σχέση με τον καπιταλισμό.

Ανωτερότητα, που με το ξέσπασμα της πανδημίας έχει γίνει πιο ορατή από ποτέ, τουλάχιστον μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές της δεκαετίας του ’90.

Τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τις 352.000 και στην μητρόπολη του καπιταλισμού (ΗΠΑ) οι νεκροί έχουν και επισήμως υπερβεί τις 100 χιλιάδες και 35 εκταομμύρια άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης από την ανεργία, το νησί της επανάστασης έχει καταγράψει μόλις 82 νεκρούς ενώ κανείς δεν έχει νιώσει ούτε στο ελάχιστο την φοβερή ανασφάλεια και την αγωνία της…επόμενης μέρας.



Όταν σε ολόκληρο τον κόσμο και πριν την πανδημία πάνω από 145 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται η Κούβα, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, είναι η μόνη χώρα με μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού!

Κόντρα σε θεούς και δαίμονες και με το δολοφονικό εμπάργκο να είναι σε ισχύ σχεδόν 60 χρόνια, η Κούβα έχει καταφέρει να έχει την καλύτερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο, με 9 γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους, διαθέτοντας το καλύτερο σύστημα υγείας και πρόληψης στον πλανήτη.

Τα επιτεύγματα της Κουβανικής ιατρικής είναι κυριολεκτικά αξιοθαύμαστα και τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές (δείτε εδώ και εδώ).

Όμως τα κατορθώματα της Κούβας δεν περιορίζονται στο εσωτερικό…


Δεκάδες χιλιάδες κουβανοί γιατροί έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε κάθε γωνιά της γης.

Οι αρχές των Κουβανικών μπριγάδων (ταξιαρχιών) είναι στηριγμένες στην «Επαναστατική Ιατρική» όπως την οριοθέτησε σε μια ομάδα στρατιωτών το 1960, ο Τσε Γκεβάρα.

Γιατρός και ο ίδιος, όρισε το καθήκον του κράτους:

«Να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων, καθιέρωσε ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και προσανατόλισε τις δημιουργικές ικανότητες όλων των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα προς το καθήκον της κοινωνικής ιατρικής».[1]

Η διεθνιστική ιατρική αλληλεγγύη της Κούβας ξεκίνησε ήδη από το 1960 όταν η Κούβα έστειλε μια ομάδα εργαζομένων υγείας στη Χιλή για την ανακούφιση των πληγέντων μετά από ένα σεισμό που έγινε εκεί, για να ιδρύσουν ένα σύστημα δημόσιας υγείας και να βοηθήσουν τον πληθυσμό .

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας
Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας

Και ήταν Μάιος του 1963 όταν ένας «στρατός με λευκές ρόμπες» αποτελούμενος από 58 γιατρούς, πιστούς στον όρκο του Ιπποκράτη και με αρχή την διεθνή αλληλεγγύη έφτασε στην Αλγερία, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στο λαό αυτού του έθνους που είχε πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία.

Εκεί παρέμειναν για 14 μήνες, συμμετέχοντας ενεργά στο χτίσιμο του Δημόσιου συστήματος Υγείας της χώρας, κάτι που στη συνέχεια επαναλήφθηκε αρκετές φορές σε πολλές χώρες.

Οι αποστολές δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή ιατρικής βοήθειας αλλά οι Κουβανοί γιατροί αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, έχουν βοηθήσει στην ίδρυση Σχολών Ιατρικής, αλλά και στην οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες του «Τρίτου Κόσμου».

Από το 1963, η Κούβα έχει στείλει περισσότερους από 400.000 επαγγελματίες υγείας σε 164 χώρες[2] και είναι πάντα παρούσα στις σοβαρότερες κρίσεις υγείας.

Ναι, η απομονωμένη Κούβα στέλνει ζωή ακόμα κι εκεί που οι δυτικοί σπέρνουν τον θάνατο!

Η έμπρακτη αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ανθρωπιά είναι δεμένες με την επιστήμη, την αυτοθυσία και τον ορθολογισμό.

Το 1998, παρά τα μεγάλα προβλήματα, η κυβέρνηση της Κούβας άρχισε να δημιουργεί μηχανισμούς για την αποστολή μεγάλης κλίμακας ιατρική βοήθεια σε πληθυσμούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας

Όταν ο Φιντέλ Κάστρο στις 19 Σεπτέμβριου 2005 σε τελετή αποφοίτησης 1.905 γιατρών που ολοκλήρωναν τις σπουδές τους, ανακοινώνει τη δημιουργία του Διεθνούς Τάγματος Ειδικευομένων Ιατρών σε καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών με το όνομα «Henry Reeve», είχε ήδη θεμελιωθεί με άριστα αποτελέσματα η προσπάθεια ετών που στηρίχτηκε στις αρχές της επανάστασης.

Στην ομάδα αυτή θα μπορούσαν να συμμετέχουν με αυστηρά κριτήρια, όπως γνώσεις επιδημιολογίας και ασθενειών, δύο γλώσσες, καθώς και άριστη φυσική κατάσταση αλλά και την προθυμία να μεταβούν οπουδήποτε χρειαστεί.

Κι όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει:

«Θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο. Θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή».

Και ακριβώς αυτό κάνουν. Σε σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, επιδημίες και ηφαιστειακές εκρήξεις, οι Γιατροί της Κούβας είναι πάντα στη πρώτη γραμμή βοηθώντας τους λαούς σε όλη τη γη, σε όλες τις ηπείρους.

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας

Μεταξύ του 1963 και του 2005, περισσότεροι από 100.000 Κουβανοί γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσέφεραν υπηρεσίες σε 97 χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2006, 25.000 Κουβανοί επαγγελματίες υγείας εργάζονταν σε 68 χώρες.[3]

Αυτά τα μεγέθη, όπως σημειώνει και η γαλλική «Le Monde diplomatique» είναι κάτι περισσότερο από ό,τι μπορεί να αναπτύξει ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βράβευσε το τάγμα «Henry Reeve» τιμώντας το έργο των γιατρών – μελών του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.[4]

Για αυτό το έργο τους ήταν επίσης υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης την ίδια χρονιά.

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας

Η Κούβα έχει βοηθήσει στην ίδρυση 11 σχολών της Ιατρικής σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Συνολικά οι Κουβανοί γιατροί έχουν εργαστεί σε 38 τέτοιες σχολές, και σήμερα, υπάρχουν 305 καθηγητές πανεπιστημίου που διδάσκουν σε 30 σχολές της ιατρικής και σε τουλάχιστον 20 διαφορετικές χώρες.

Επίσης η Κούβα προσφέρει πλήρεις υποτροφίες σε νέους από όλο το κόσμο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στις χώρες τους Ιατρική, με μόνο αντάλλαγμα την δέσμευσή τους ότι επιστρέφοντας στις χώρες τους θα προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε φτωχούς ανθρώπους.

Από το 1960, σχεδόν 36.000 ξένοι φοιτητές ιατρικής από 141 χώρες αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της Κούβας, προερχόμενοι κυρίως από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Εκτός από αυτούς, η Κούβα ίδρυσε το 1999 τη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM), η οποία προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές χαμηλού εισοδήματος από όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από εκεί άλλοι 74.000 φοιτητές από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Roberto Morales Ojeda, αντιπρόεδρο της Κούβας και πρώην υπουργό Υγείας στο σοσιαλιστικό νησί, οι Κουβανοί γιατροί σε 56 χρόνια έχουν κουράρει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε εκατοντάδες χώρες και έχουν κάνει σχεδόν 348 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις!

Όλες οι χώρες στις οποίες η Κούβα παρέχει βοήθεια για την αντιμετώπιση της Covid-19 έχουν αναλάβει τη μεταφορά, τη στέγαση και τη σίτιση των ιατρικών ταξιαρχιών.

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας

Η κουβανική κυβέρνηση εγγυάται επίσης τον πλήρη μισθό του κουβανικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό.

Η Κούβα και οι επαγγελματίες της στον τομέα της υγείας αποτελούν πυλώνα της διεθνούς αλληλεγγύης, διότι με τον αλτρουισμό και τον ηρωισμό τους συντρίβουν κάθε προσπάθεια συκοφάντησης του έργου τους.

Ο άδικος οικονομικός και εμπορικός των ΗΠΑ κατά της Κούβας, είναι μια πράξη γενοκτονίας κατά του κουβανικού λαού, η οποία καταδικάζεται κάθε χρόνο από τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.[5]

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας: Ευχαριστούμε Κούβα!


Το πνεύμα της Διεθνούς Αλληλεγγύης της Κούβας οδήγησε στο να υψωθούν φωνές στην Ελλάδα και στο εξωτρικό, για να αποδώσουν το βραβείο Νόμπελ στις Κουβανικές Διεθνείς ταξιαρχίες «Henry Reeve».

Να διεκδικήσουμε Νόμπελ για τους Επαναστάτες Γιατρούς. σε αυθεντικούς μαχητές της Ειρήνης, του Διεθνισμού, της Αδελφοσύνης και της Ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ανθρωπότητα, ως ελάχιστη αναγνώριση του Έργου τους!

ΚΚ Ιταλίας - Ευχαριστούμε Κούβα
Αφίσα του ΚΚ Ιταλίας: Ευχαριστούμε Κούβα!

Είναι καιρός πια το Νόμπελ Ειρήνης να το απονέμουν οι Λαοί…
Να γίνει Άμεσα Άρση στο άδικο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα, το νησί της Ελευθερίας!

Επισκεφτείτε τη σελίδα στο Facebook: Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας (Nobel Prize for the Doctors of Cuba) και βοηθήστε την Διεθνή καμπάνια για το Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας!

Ας γεμίσουμε το διαδίκτυο με φωτογραφίες, μηνύματα και συνθήματα Αλληλεγγύης προς την Κούβα και τους ήρωες γιατρούς της.

Η μάχη ενάντια στο τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης των αστικών Μέσων Ενημέρωσης συνεχίζεται και στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα που Δεν Πρέπει να μείνουμε Σιωπηλοί…

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας
Η Κούβα σώζει!

Έχουμε Φωνή και πρέπει να Ακουστεί…

«Η Κούβα ό,τι έχει το μοιράζεται! Η Κούβα σώζει Ζωές! Η Κούβα στέλνει γιατρούς, όχι βόμβες!»

Σημειώσεις:

 

[1]. Από το Άρθρο 50 του Συντάγματος της Κούβας (1976) όπως αναθεωρήθηκε το 2002.

[2]. Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

[3]. Άρθρο της «Le Monde diplomatique» (Αύγουστος 2006).

[4]. Tην περίοδο έξαρσης του ιού το 2015, η Κούβα έστειλε περισσότερους από 250 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για παροχή βοήθειας.

[5].Το 2019 την απόφαση άρσης του εμπάργκο ενέκριναν 187 χώρες! Μόνο 3 χώρες ψήφισαν κατά: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο, ενώ η (νεοναζιστική) κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Κολομβία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ απείχαν της ψηφοφορίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου