Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ο κορονοϊός...


Με τη δικαιολογία ότι «έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τον νέο κορονοϊό», η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζεται από πολλές αντιφάσεις, που γεννούν ερωτήματα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα τεστ, που υποτίθεται δεν ήταν απαραίτητα πριν από ένα μήνα, σήμερα υπάρχει κατεύθυνση να γενικευτούν και η κυβέρνηση διαφημίζει την απόφασή της να τα αυξήσει και να τα επεκτείνει σε ομάδες του πληθυσμού. Αλλά και για τις μάσκες υπήρξε πολλή συζήτηση, πριν η επιστημονική επιτροπή ανακοινώσει τελικά ότι επιβάλλεται η γενικευμένη χρήση τους σε κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου τώρα αυξάνονται ξανά οι επιβάτες λόγω άρσης των περιορισμών. Παρ' όλα αυτά, σε χώρες της Ασίας, που χτυπήθηκαν νωρίτερα από την πανδημία, βάσει ερευνών η χρήση μάσκας αποδείχθηκε σωτήρια, ενώ και στην Ευρώπη, εκεί που γίνονταν περισσότερα τεστ υπήρξε και πιο στοχευμένη διαχείριση των μέτρων αυτοπεριορισμού.

... και τα «μυστικά» του
 
Προς επιβεβαίωση αυτών των αντιφάσεων και στη χώρα μας, πρόσφατη μελέτη που αναπαράγει ο ΠΟΥ διαπιστώνει ότι ο εβδομαδιαίος έλεγχος των υγειονομικών και άλλων ομάδων κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού μεταξύ 25% - 33%! Κι αυτό επειδή ένα ποσοστό 20% - 50% από τους φορείς της νόσου είναι ασυμπτωματικοί, για τους οποίους βέβαια δεν προβλέπεται κανένα τεστ από το κράτος, λόγω αυξημένου κόστους!
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών ατόμων θεωρείται είτε ισοδύναμη είτε χαμηλότερη από αυτή των συμπτωματικών, ανάλογα με το ιικό φορτίο, ενώ περίπου το 40% της μετάδοσης από συμπτωματικές λοιμώξεις συμβαίνει πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σίγουρα ένας νέος ιός κρύβει μυστικά. Ομως δεν είναι η μοναδική πηγή αντιφατικών τοποθετήσεων. Τέτοια είναι και η προσαρμογή των επιστημονικών δεδομένων στις κάθε φορά πολιτικές αποφάσεις διαχείρισης της επιδημίας, με μοναδικό μοχλό την «ατομική ευθύνη» και με ουσιαστικό κριτήριο τις «αντοχές» του κράτους και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Γκαζώνουν
 
Ούτε ένα ούτε δυο, αλλά 26 συνολικά νομοσχέδια σκοπεύει να καταθέσει και να ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι τις 31 Ιούλη, δηλαδή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, επιταχύνοντας το αντιλαϊκό της έργο, για να κερδίσει και το χαμένο έδαφος λόγω κορονοϊού. Βέβαια, και την περίοδο που η επιδημία ήταν σε έξαρση δεν έλειψαν οι αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις, είτε μιλάμε για τα μέτρα των ΠΝΠ, που ήρθαν για να μείνουν σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, είτε για νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί νωρίτερα και ολοκληρώθηκαν μετά τα μέσα Μάρτη, είτε για άλλα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες και είναι από τα πρώτα που θα ψηφιστούν, όπως το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στα πιο εμβληματικά της επόμενης περιόδου συγκαταλέγονται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, ο «εκσυγχρονισμός» της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, η «ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα», η «απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» στον αγροδιατροφικό τομέα κ.λπ. Πρόκειται για νόμους που στον πυρήνα τους έχουν τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με κάθε τρόπο, κυρίως στους λεγόμενους «δυναμικούς» κλάδους, όπου κυβέρνηση και κεφάλαιο «ποντάρουν» σε μια γρήγορη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν χάνουν λεπτό στην κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, για να τους φορτώσουν τις συνέπειες μίας ακόμα οικονομικής κρίσης. Το ίδιο επομένως πρέπει να κάνει και ο λαός: Να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά στην οργάνωση της πάλης, να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Αυτό το μήνυμα στάλθηκε και από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Δεν ανθρωπεύει
 
Μπροστά στο επόμενο κύμα της πανδημίας και τη νέα καπιταλιστική κρίση, εντείνεται στον διεθνή Τύπο η αρθρογραφία για τους ανταγωνισμούς γύρω από την παρασκευή και τη διάθεση ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, «όλα πρέπει να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα: Και όχι μόνο επειδή όλος ο κόσμος περιμένει το εμβόλιο, αλλά και επειδή πρέπει ο καθένας να είναι πιο γρήγορος από τον ανταγωνιστή του (...) Η χώρα που στο έδαφός της θα κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο, έχει τεράστιο πλεονέκτημα». Στο ίδιο πνεύμα, η διαδικτυακή DW αναρωτιέται «ποια χώρα θα λάβει πρώτη το εμβόλιο», με δεδομένο ότι «δεν υπάρχουν, γι' αυτές τις περιπτώσεις, διεθνείς κανόνες για μια δίκαιη κατανομή» και επομένως αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι «οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς». Υπενθυμίζει ακόμα ότι «πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν δυσκολίες στη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου μόνο και μόνο επειδή κάποιες φαρμακοβιομηχανίες ζητούσαν υψηλές τιμές» και ότι υπήρξαν και εμβόλια που δεν αναπτύχθηκαν καν «επειδή δεν υπήρχαν οικονομικά κίνητρα, όπως δείχνει η περίπτωση του Εμπολα». «Η παγκόσμια υγεία βρίσκεται στα χέρια τεσσάρων μεγάλων παραγωγών εμβολίων», καταλήγει η ανάλυση της γερμανικής ιστοσελίδας. Να λοιπόν ποιες είναι οι μυλόπετρες όπου συνθλίβονται η υγεία και οι ανάγκες του λαού: Τα κέρδη των μονοπωλίων, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, άρα και των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία. Με μια λέξη, οι «κανόνες» της (καπιταλιστικής) αγοράς, της οικονομίας δηλαδή του κεφαλαίου, που δεν ανθρωπεύει, παρά μόνο ανατρέπεται.

Ριζοσπάστης  Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου