Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ... ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;


Πραγματικός ιός είναι το σύστημα που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χρονίως πάσχοντες, που δεινοπάθησαν στη διάρκεια της πανδημίας και παραμένουν βορά των ιδιωτών της Υγείας

Δεκατρείς άνθρωποι, αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, έχασαν τη ζωή τους ως ασθενείς με υποκείμενο νόσημα, επειδή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό κατά την επίσκεψη στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Τα όσα ήρθαν στο φως επιβεβαίωσαν τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία για ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας και ανυπαρξία κρατικού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα. Αποκαθηλώνουν όμως και το «θαύμα» της «συνεργασίας» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παίρνει διάφορες μορφές: Από την αγορά υπηρεσιών με χρήματα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή των ασφαλισμένων, μέχρι τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, που σύμφωνα με την κυβέρνηση «θα αναβαθμίσουν το ΕΣΥ».

Σήμερα, έχουν το θράσος να μιλάνε για «success story δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία τις μέρες της πανδημίας μετατράπηκαν σε «μιας ασθένειας», αφήνοντας εκτεθειμένους και αβοήθητους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες. Ανάμεσά τους και πολλούς νεφροπαθείς, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με απορρύθμιση του σακχάρου ή υποτασικά επεισόδια, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.


Η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει κάτω από το χαλί τις επικίνδυνες αναμονές που έχουν σχηματιστεί στα νοσοκομεία για εξετάσεις, διαγνώσεις, θεραπείες, τα 30.000 κενά μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών που παραμένουν, την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στην καρδιά της πανδημίας, με τις υψηλές πληρωμές για τεστ, το διπλασιασμό της αμοιβής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ κ.ο.κ.

Δεν περνάει όμως μέρα που το «αφήγημα» αυτό της «επιτυχίας, της ενίσχυσης και της θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας να μην καταρρίπτεται από την πραγματικότητα που ζουν υγειονομικοί και ασθενείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Πριν από την πανδημία, 12.000 ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας βρίσκονταν υπό αιμοκάθαρση σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ). Στις ιδιωτικές μονάδες έκαναν αιμοκάθαρση 7.700 νεφροπαθείς. Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία - κυρίως στην περιφέρεια - ΜΤΝ έκλεισαν ή υπολειτουργούν και εξαιτίας αυτής της κατάστασης ένα μεγάλο τμήμα καταφεύγει σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ.

Το καλοκαίρι η επιλογή διακοπών - για όσους πάνε - γίνεται και με κριτήριο τη συμβεβλημένη κλινική, προκειμένου να συνεχίζονται οι θεραπείες. «Κι εκεί, όμως, θα πρέπει να πληρώσουμε τουλάχιστον 200 ευρώ στο διπλό τεστ που πρέπει να γίνει, αφού η κυβέρνηση δεν επιβάλλει στον ιδιωτικό τομέα να το κάνει δωρεάν, όπως αρνήθηκε και να τον επιτάξει», καταγγέλλουν νεφροπαθείς.

Εκτεθειμένοι και οι καρκινοπαθείς
 
Τις συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας βιώνουν από πρώτο χέρι και οι καρκινοπαθείς. Λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης και ανάπτυξης του δημόσιου τομέα, σε συνάρτηση με την καθυστέρηση σε διαγνώσεις και θεραπείες που γενικεύτηκε την περίοδο της πανδημίας, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους και αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες θεραπείες.

Οπως αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, «συχνές είναι τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες (...) από ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα.

Με δεδομένο ότι τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν άλλες λύσεις είναι πολύ μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων καταχρηστικής υποχρέωσής τους να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών, που δικαιούνται δωρεάν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιώτες ζητούν έξτρα πληρωμές επικαλούμενοι διάφορα (την κατηγορία του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος κ.ά.). Να σημειωθεί ότι η σχετική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που υπογράφτηκε πριν από 8 χρόνια, προβλέπει ότι οι ιδιώτες «δεν πρέπει ν' αξιώνουν καμία επιπρόσθετη οικονομική απαίτηση από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», αφήνει όμως ανοιχτά «παραθυράκια».

Για παράδειγμα, επιβάλλει μια σειρά από κριτήρια που λειτουργούν ως «κόφτες», όπως «βασικά πακέτα» για συνταγογράφηση ακτινοθεραπειών, περιορισμένο «αριθμό συνεδριών», συγκεκριμένη αποζημίωση για μηχανήματα (π.χ. 3d μαστογράφο), ενώ προβλέπει την εξολοκλήρου πληρωμή από τον ασθενή της «αμοιβής ιατρού» για όλους τους τύπους ακτινοθεραπείας, πλην της στερεοστατικής ακτινοχειρουργικής.

Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφτηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, διατηρήθηκε στο ακέραιο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις χιλιάδες καταγγελίες που γίνονται τα τελευταία οκτώ χρόνια. Την ίδια ώρα, η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις οργανώνουν φιέστες για να διαφημίσουν τις «δωρεές» σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση λειτουργεί μόνο σε μια βάρδια καθημερινά, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Το φαινόμενο των έξτρα πληρωμών στις μεγάλες επιχειρήσεις της Υγείας δεν είναι βέβαια καινούργιο, «καθώς επί σειρά ετών ακολουθείται "σιωπηρά" και με την ανοχή του συστήματος μία ανήθικη (...) πρακτική από μέρους του ιδιωτικού τομέα (που) λειτουργεί επιβάλλοντας πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και μη έχοντας άλλες επιλογές τελικά υποκύπτουν», καταγγέλλει η Ομοσπονδία...

Ριζοσπάστης  Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου