Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ»


Με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με εκπροσώπους από την Πρωτοβουλία των 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων, ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας.
 
 Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών και συντονίστηκε από τον Μάριο Παλάντζα, δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από: Τον Σύλλογο Πολιτών Καρατάσου, τον Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, την Ενωση Πολιτών Μετεώρων, την Ενωση Ποντίων Πολίχνης, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), την Ενωση Μακεδονίας Ευκαρπίας, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη», Φαρμάκου - Καλλυντικού, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας κ.ά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας επεσήμανε: «Το ζήτημα που αφορά τη βιομηχανική δραστηριότητα του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία δεν είναι κάτι καινούριο. Απασχολεί διαχρονικά και ιδιαίτερα τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς μιλάμε για μια βιομηχανική μονάδα ακριβώς δίπλα στον πολεοδομικό ιστό και με δραστηριότητα η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα ρύπανσης στην περιοχή. 

 Αυτός ο σχεδιασμός είναι μια εξέλιξη που είναι κομμάτι συνολικότερων σχεδιασμών της αστικής τάξης στην περιοχή». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι εξέλιξη που φέρνει τη σφραγίδα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παλαιότερα), με τη ΝΔ να παίρνει άξια τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για παράδειγμα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει πάνω από 30 νόμους και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια για να στρωθεί το έδαφος στην καύση. Και οι μισές, εδώ που τα λέμε, είναι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την καύση απορριμμάτων ως εργαλείο κερδοφορίας
 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες η καύση απορριμμάτων αποτελεί εργαλείο κερδοφορίας και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας για τους τσιμεντοβιομηχάνους και τα μονοπώλια του τσιμέντου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών. Μια τέτοια τσιμεντοβιομηχανία είναι και ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ», που έχει παγκόσμια δραστηριότητα και στην Αμερική και στην Αφρική και στην Ευρώπη.Επίσης, ανέδειξε ότι όλες οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και οδηγίες, συνολικά η περιβαλλοντική νομοθεσία, προσαρμόζεται στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, αντικειμενικά.

Αναφέρθηκε, όμως, και στον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων, που πολλές φορές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και την κερδοφορία τους προχωρούν και στο «λάδωμα».

«Λαδώνουν δυστυχώς και ανθρώπους που είναι μέσα στις κυβερνήσεις και στον κρατικό μηχανισμό, για να βγάζουν διάφορες αποφάσεις που λένε "ε, τέλος πάντων οι ρύποι δεν είναι τόσο υπερβολικοί" ή "τέλος πάντων δεν υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντολογικό στην περιοχή, εδώ, της Δυτικής Θεσσαλονίκης" και άλλα τέτοια». Διευκρίνισε ότι το Κόμμα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία, όταν αποκτήσει και τέτοια στοιχεία θα τα καταγγείλει.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και για την αξιοπιστία της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων της, ιδιαίτερα στην εκτίμηση που γίνεται για τις εκπομπές και τη διασπορά των ρύπων. Καθώς, όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι οι ρύποι, που παράγει το εργοστάσιο, έρχονται να προστεθούν ως ποσότητα στο σύνολο αυτών που υπάρχουν ήδη στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Γιατί όσοι ρύποι υπολείπονται των διάφορων δήθεν επιτρεπτών ορίων, έρχονται και τους συμπληρώνουν οι ρύποι που παράγονται από τη γειτονική βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη, επειδή ακριβώς είναι επιβαρυμένη από αυτούς τους ρύπους και επειδή όπως και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας την έχει στις πιο ρυπογόνες και μολυσμένες περιοχές ως πόλη, είναι ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να μας κάνει να τους πιέσουμε, να κινητοποιηθούμε παντού. Και μέσα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και εδώ στην περιοχή και σε όλη τη χώρα, με αλληλεγγύη από άλλους κατοίκους, έτσι ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Για τη διαπάλη μέσα στο κίνημα
 
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στη διαπάλη που γίνεται μέσα σε αυτό το μαζικό κίνημα, σε όσα λέγονται, ότι π.χ. μέσα στο Συντονιστικό δεν πρέπει να αναδεικνύονται τόσο οι αιτίες, οι ευθύνες των κυβερνώντων ή του κρατικού μηχανισμού, ότι πρέπει να περιοριστεί η κριτική και να συμβιβαστούμε με την υπάρχουσα κατάσταση. Το ΚΚΕ διαφωνεί με μια τέτοια προσέγγιση, καθώς όπως είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται και διαπάλη και οι διαφορετικές απόψεις μέσα στο κίνημα και στους συλλόγους, σ' αυτούς τους 130 φορείς που έχετε εσείς, να συζητάτε ανοιχτά ακόμη τις διαφωνίες σας, τους διαφορετικούς προβληματισμούς και για την ουσία και για τις ευθύνες. Για μας αυτό είναι υγεία και μόνο έτσι προωθείται το κίνημα, παρά να μη μιλάμε, να μη λέμε την άποψή μας, ακόμη και τη διαφορετική, επειδή μπορεί να ενοχλούνται η Περιφέρεια, η κυβέρνηση, κάποιος υπουργός ή δεν ξέρω τι, κάποιος βιομήχανος ή κάποιος όμιλος και εργοστασιάρχης. Εμείς είμαστε μακριά από αυτή τη λογική, μας ξέρετε, μιλάμε καθαρά όπως και τώρα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε ακόμη στη λεγόμενη «διαβούλευση» μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του ομίλου, τονίζοντας ότι αποτελεί «τυρί στη φάκα» για τα λαϊκά συμφέροντα και επέστησε την προσοχή, γιατί, όπως είπε, «το 'χουν προσπαθήσει κι άλλες φορές».

Ξεκαθάρισε ότι η πιο μαζική, η αγωνιστική συμμετοχή, η δράση, η ενότητα των εργαζομένων είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα, για να προχωρήσουν μπροστά. Και σημείωσε ότι «αν αναδεικνύουμε την αιτία και πάμε σε βάθος τον προβληματισμό μας, τη σκέψη μας και τις προτάσεις μας, δεν γινόμαστε ουτοπιστές. Είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Γιατί άμα αρχίσουμε ως κίνημα, ως αγωνιστές, ως πολίτες να βάζουμε τον πήχη όλο και πιο χαμηλά, τότε είναι που θα μας ενσωματώσουν, θα μας ρουφήξουν και θα κάνουν τη δουλειά τους πάρα πολύ καλά.

Εμείς πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, όλοι εσείς, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες, οι λαϊκές οικογένειες που ζείτε σ' αυτήν την περιοχή και σας αφορά άμεσα το πρόβλημα, έτσι καθαρά πρέπει να τα θέτετε τα ζητήματα. Κι αν πάει το μαχαίρι ως το κόκαλο, θα αναδείξουμε ότι η αιτία βρίσκεται σε αυτό το σύστημα, το οποίο δεν προστατεύει το περιβάλλον. Η αιτία βρίσκεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εκλέγονται, υποτίθεται από το λαό για να εκπροσωπήσουν λαϊκά συμφέροντα στη Βουλή και μετά εκπροσωπούν συμφέροντα των λίγων, των ομίλων και φέρνουν νόμους, νομοθετικά διατάγματα και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Υπουργικές Αποφάσεις που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και ενάντια στο περιβάλλον, στη ζωή, στην υγεία όλων των ανθρώπων και των παιδιών μας».

Για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ
 
Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. «Εμείς λέμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Μέσα από αυτόν θα λυθεί και το πρόβλημα της καύσης των απορριμμάτων. Αμα πάμε στην πεπατημένη, μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος, μέσα σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στον καπιταλισμό, τότε λίγα πράγματα να περιμένουμε, όχι μόνο να κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά να περιμένουμε και χειρότερα να έρθουν.

Γι' αυτό και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των καπιταλιστών, αλλά να γίνει στοιχείο της πάλης των εργαζομένων, του εργαζόμενου λαού, για την εργατική εξουσία, την ανατροπή των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τα υπηρετούν.

Με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και το ξερίζωμα της λειτουργίας της οικονομίας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις γι' αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Στο έδαφος των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της εργατικής εξουσίας, όλες οι αποφάσεις για το τι θα παραχθεί, πώς και πόσο θα παραχθεί, πού και πόσο θα παραχθεί, θα λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική ευημερία.

Και όχι με γνώμονα πώς κάποιος ιδιώτης θα κερδοφορήσει και πώς θα εκμεταλλευτεί τον κόσμο, για να κάνει τη δουλειά του χωρίς να υπολογίζει ούτε το περιβάλλον ούτε την υγεία των κατοίκων. Αυτήν την πρόταση έχουμε εμείς. Μέχρι εκεί πρέπει να πάμε τον αγώνα.

Φυσικά, σήμερα, παλεύουμε κι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και για χρηματοδότηση και για να υπάρχει ένα σχέδιο συνολικής διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης και ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, που είναι εγκληματική ενέργεια για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και πρέπει να αποκλειστεί οπωσδήποτε από χέρι.

Και βεβαίως, αυτά τα θέματα, μαζί με άλλες προτάσεις που έχουμε για το εργατικό δυναμικό, για το πώς πρέπει να φτιαχτούν περιβαλλοντικοί έλεγχοι που χρειάζεται κι εδώ προσωπικό να έχουν και οι Περιφέρειες και οι δήμοι και το κράτος το ίδιο, σε αυτές τις συνθήκες λέμε, στο κράτος του καπιταλισμού. Κι αυτά τα ζητήματα τα παλεύουμε. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι αφαιρούμαστε από την πραγματικότητα που υπάρχει τώρα και τις διεκδικήσεις που έγκειται, να μην τα αναφέρω. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις, θα τις καταθέσουμε και στη Βουλή με προτάσεις νόμου, Αναφορές και Ερωτήσεις και με οτιδήποτε άλλο ζητήσετε κι εσείς ή μας προτείνετε να κάνουμε. Αλλά η ουσία είναι ότι πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας να πάμε - θεωρούμε εμείς - τον αγώνα μέχρι τέλους».

Παρεμβάσεις από εκπροσώπους των φορέων
 
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων.

Ο Μιχάλης Σπάσος, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, ανέδειξε ότι το έγκλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής είναι διαχρονικό και οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι η άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στην «ΤΙΤΑΝ» να καίει τα απορριμματογεννή καύσιμα RDF/SRF και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν, αφορούν όλη την πόλη, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν έχει σύνορα. Θύμισε ότι «η "ΤΙΤΑΝ" επιδιώκει την καύση εδώ και χρόνια, ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια καίει ΠΕΤ ΚΟΚ», ενώ αναφέρθηκε στην πείρα από τον Βόλο, σημειώνοντας ότι ο λαός της περιοχής είναι αποφασισμένος να μην γίνει «το δεύτερο πείραμα» της Ελλάδας, αλλά και στο διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων.

Ο Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτών Καρατάσου, αναφέρθηκε στα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τους αγώνες που έχουν ξεδιπλωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην ανάγκη να εγκαταλειφθεί η επιλογή της καύσης και να ενισχυθεί η πολιτική της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, επανάχρηση, κομποστοποίηση κ.λπ. Και τόνισε ότι «αυτός ο εφιάλτης που έρχεται στη γειτονιά μας δεν θα αφήσουμε να ολοκληρωθεί».

Ο Ακης Σακισλόγλου, κάτοικος της Ευκαρπίας, δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στην επιθετική πολιτική της εταιρείας, στο «φακέλωμα» όσων πρωτοστατούν στον αγώνα που θίγει τα συμφέροντα της εταιρείας, αλλά και στο ψευτοδίλημμα που προβάλλεται στους κατοίκους για το ποιο καύσιμο είναι προτιμότερο να καίνε οι τσιμεντοβιομηχανίες.

Ο Ν. Παπαδόπουλος, από την Ενωση Πολιτών Μετεώρων, ζήτησε να γίνουν επιστημονικές μελέτες που θα τεκμηριώσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκύψει από την καύση των απορριμμάτων.

Ριζοσπάστης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου