Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Μπίζνες και εμπλοκή, οι δύο όψεις του ίδιου επικίνδυνου νομίσματος

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
 

Μία ακόμα επιβεβαίωση ότι επιχειρηματικά σχέδια και εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς πάνε χέρι - χέρι έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, με την τοποθέτησή του στο «Φόρουμ των Δελφών».

Χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προχωρούν με ταχύ ρυθμό, στάθηκε στους τομείς που έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: «Τα λιμάνια, οι υποδομές, η Ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις», είπε, εστιάζοντας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ σημείωσε και την τοποθέτηση της OΝΕΧ στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας. Παρουσίασε, άλλωστε, την Ελλάδα ως υπόδειγμα ενεργειακής μετάβασης, καθώς ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια.

Εβαλε και τη γεωπολιτική διάσταση τέτοιων «επενδύσεων», τονίζοντας πως το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, το δε στρατιωτικό μέσα από τις δυνατότητες που τους δίνει η νέα Συμφωνία για τις βάσεις. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε εξαιρετικό το κλίμα στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη και δεν απέκλεισε κάποια συνάντησή τους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας πως στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού δεν φοβήθηκε πολεμική σύγκρουση, παρά μόνο κάποιο «επεισόδιο». Ωστόσο χαιρέτισε τις κυβερνητικές προσπάθειες για «ειρήνη και σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή και το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στη διπλωματική οδό» για τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων.

Τέλος, εμφανίστηκε ευχαριστημένος και από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν ξέχασε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, που έκλεισε επί ημερών του, δηλώνοντας μάλιστα εντυπωσιασμένος από το πώς η Συμφωνία άλλαξε, και μάλιστα τόσο γρήγορα, τη γεωπολιτική της περιοχής. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ευαρέσκεια των Αμερικανών για τη Συμφωνία, που ανοίγει παραπέρα τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής.

Ακάθεκτα τα σχέδια για τη «Σούδα του Βορρά»

Στην Αλεξανδρούπολη, στο μεταξύ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, αμέσως μετά την έκτη κατά σειρά επίσκεψη του Πάιατ στην πόλη οι ΗΠΑ φέρονται να ετοιμάζουν τη χρηματοδότηση ενός νέου έργου στο λιμάνι, το οποίο τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται ευρέως για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού στο πλαίσιο της άσκησης - πρόβας πολέμου «Defender Europe 21».

Μετά τη χρηματοδότηση παλαιότερα, από τον αμερικανικό στρατό, της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Ολγα» από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την εκβάθυνση αλλά και την επέκταση της λιμενολεκάνης του νέου προβλήτα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερα πλοία να δένουν στο λιμάνι. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το σχέδιο, το οποίο θα μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε «Σούδα του Βορρά», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, βάζοντας έτσι τη χώρα και την περιοχή ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην περιοχή.

Αλλωστε, μια σειρά στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση, με έδαφος τον «Στρατηγικό Διάλογο» που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπογράφτηκε επί ΝΔ, είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή, καθώς η Αλεξανδρούπολη και συνολικότερα η Θράκη σχεδιάζεται να μην αξιοποιείται μόνο ως άξονας μεταφοράς στρατευμάτων και υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά να «φιλοξενεί» μια πιο μόνιμη παρουσία. Είναι, εξάλλου, μια από τις τοποθεσίες που έχουν μπει στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων μπροστά στην «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις βάσεις, την οποία και θέλουν να κλείσουν μέχρι τέλη καλοκαιριού, προκειμένου η Αλεξανδρούπολη να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμη για «περιοδική μεταστάθμευση δυνάμεων», όπως το παρουσιάζουν, με την υλοποίηση και των αντίστοιχων υποδομών στον λιμένα και ευρύτερα στην περιοχή.

Αλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο της συχνότερης παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Θράκη, στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε από 11 έως 19 Μάρτη κοινή άσκηση τεθωρακισμένων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, με την ονομασία «Thracian Cooperation 21», ενώ στις 19 Μάη, πάλι στο Πετροχώρι, γίνεται η άσκηση «Κένταυρος 2021», όπου θα λάβουν μέρος άρματα μάχης και μηχανοκίνητο πεζικό.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου