Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Στο επίκεντρο η μοιρασιά της λείας - Γκρίνια από την ελληνική κυβέρνηση που «μένει εκτός»

 

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

 

Από την προηγούμενη σύσκεψη για τη Λιβύη (Φωτό αρχείου) 
Από την προηγούμενη σύσκεψη για τη Λιβύη (Φωτό αρχείου)
Πηγή: Associated Press

 

Νέα ώθηση στις ιμπεριαλιστικές διεργασίες και τα παζάρια για τη μοιρασιά της λείας στη Λιβύη αλλά και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να δώσει η νέα διεθνής Σύνοδος για τη Λιβύη που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

Η μονοήμερη σύνοδος συνδιοργανώνεται από την κυβέρνηση της Γερμανίας και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η μεταβατική κυβέρνηση.

Στους βασικούς σκοπούς της δεύτερης αυτής συνόδου του Βερολίνου συγκαταλέγεται το ζήτημα της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, κάτι που, παρότι συμφωνήθηκε στην πρώτη σύνοδο, τη 19η Ιανουαρίου 2020, δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, τον Δεκέμβρη του 2020 στη χώρα της βόρειας Αφρικής δρούσαν κάπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Παράλληλα, οι παραδόσεις όπλων στις αντίπαλες πλευρές επίσης δεν έχουν σταματήσει, παρά το διεθνές εμπάργκο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να παρέμβει στη σύνοδο αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης. Στη Σύνοδο θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκινάει νέο γύρο πολυήμερων επαφών στην Ευρώπη. Μετά τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί επίσημα την Παρασκευή το Παρίσι, όπου θα συναντήσει και τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ακόμα, θα βρεθεί και στην Ιταλία όπου θα συμπροεδρεύσει σε συνεδρίαση του λεγόμενου «Διεθνούς συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», αλλά και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20, ενώ θα επισκεφτεί και το Βατικανό.

«Γκρίνια» από την ελληνική κυβέρνηση για τη μη πρόσκληση

Από τη σύνοδο θα απουσιάζει για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει προσκληθεί.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να εμπλακεί στις εξελίξεις στην πολύπαθη αυτή χώρα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Τουρκία για τη διασφάλιση ενός κομματιού από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Απρίλη, η κυβέρνηση είχε φιλοξενήσει στην Αθήνα τον στρατάρχη Χ. Χάφταρ, με τον υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια να εκφράζει πρόθεση της χώρας μας να συμμετάσχει με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε δύναμη επιβολής «ανακωχής» ή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη την επικίνδυνη για τον λαό εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Ριζοσπάστη»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου