Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ατζέντα - φωτιά μπροστά στις κόντρες της επόμενης 30ετίας

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις σε «πολιτικό επίπεδο» (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών κ.λπ.) σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την Κίνα και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλέπε και διπλανή σελίδα), προχωρούν οι προετοιμασίες σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, η πολεμική προπαρασκευή για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ετσι, στις 12 του Γενάρη, στις Βρυξέλλες θα γίνει ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων. Την επομένη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ, όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη (βλ. ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα).

Εκείνες ακριβώς τις μέρες, ωστόσο, 12 και 13/1 συνέρχεται στις Βρυξέλλες και η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του (MCCS), υπό την προεδρία του προέδρου της, Ολλανδού ναυάρχου Rob Bauer, και με τη συμμετοχή των αρχηγών Αμυνας των κρατών - μελών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, συμπεριλαμβανομένου. Παρόντες, να δίνουν τον τόνο, ο Αμερικανός πτέραρχος Tod Wolters, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR), αλλά και ο Γάλλος πτέραρχος Philippe Lavigne, ανώτατος διοικητής στη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Transformation, SACT).

Σημειωτέον, η MCCS συγκαλείται σε επίπεδο αρχηγών Αμυνας δύο φορές τον χρόνο στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μια φορά τον χρόνο στο πλαίσιο Συνεδρίου, η διεξαγωγή του οποίου αναλαμβάνεται από ένα κράτος - μέλος της λυκοσυμμαχίας. Η προηγούμενη συνεδρίαση έγινε, θυμίζουμε, στην Αθήνα, στις 17 - 19/9/21, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργά ρόλο στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Επισήμως, η MCCS συνεδριάζει για να συζητήσει «ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία», τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υποβάλει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ομόφωνες στρατιωτικές εισηγήσεις επί του τρόπου με τον οποίο η Συμμαχία δύναται να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις «προκλήσεις παγκόσμιας ασφάλειας».

Στη συνεδρίαση της επόμενης βδομάδας ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ατζέντα, οι αρχηγοί «θα συναντηθούν με τους επιχειρησιακούς εταίρους τους για να συζητήσουν την αποστολή υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και την αποστολή δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο (Kosovo Force Mission)», θα συναντηθούν «για τελευταία φορά σε αυτήν τη μορφή με τους πρώην εταίρους της επιχείρησης "Resolute Support" για να συζητήσουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το Αφγανιστάν», ενώ - στο θέμα των ημερών - θα έχουν στη συνέχεια την ετήσια συνάντησή τους με τους Γεωργιανούς και Ουκρανούς ομολόγους τους, αντίστοιχα, «για να συζητήσουν την κατάσταση ασφάλειας στα έθνη τους καθώς και τη συνεχιζόμενη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την άμυνα», «μεταρρυθμίσεις» στη δομή άμυνας και τον οπλισμό με βάση τα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο η Στρατηγική του ΝΑΤΟ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Αλλωστε, σε συζήτηση στη σύνοδο της MCCS θα βρεθεί ακριβώς η «Στρατιωτική Στρατηγική σκέψη» και ειδικότερα το «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ» («NATO Warfighting Capstone Consept» - NWCC), τον «μπούσουλα» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια, όπως και η «Αντίληψη για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου (Concept for the Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area)», θέμα που συζητήθηκε και στη σύνοδο της MCCS στην Αθήνα.

Σημειωτέον, για την έννοια αυτής της Αποτροπής, στα σχετικά ευρωατλαντικά κείμενα τονίζεται ότι «η ικανότητα αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από ένα κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων για την υποστήριξη αυτών των δυνατοτήτων και της ευρύτερης δομής δυνάμεων».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της περιλάλητης «ανθεκτικότητας» («Resilience»), όρου που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι ΝΑΤΟικοί, ως «της πρώτης γραμμής αποτροπής και άμυνας». Υπογραμμίζουν δε ότι «η ανθεκτικότητα επηρεάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει τις αποστολές του και να διατηρεί την κινητικότητα των στρατευμάτων και του εξοπλισμού του», εξ ου και «απαιτεί στενή πολιτική - στρατιωτική συνεργασία».

Στην πράξη οι ΝΑΤΟικοί βάζουν θέμα: Πρώτον, μια σειρά από πολιτικές υποδομές, δρόμοι, λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα να κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων προς τα ανατολικά και συνολικότερα προς τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Δεύτερον, υποδομές όπως λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα, μαζί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων αντίπαλων κέντρων, π.χ. σε κινεζικούς κολοσσούς.

Σε ό,τι αφορά το προαναφερόμενο NWCC, αποτελεί κομμάτι της Στρατιωτικής Στρατηγικής του ΝΑΤΟ, η οποία καθορίζει τις στρατιωτικές προτεραιότητές του. Εστιάζει σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία, παρέχοντας στους ΝΑΤΟικούς «τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία» για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις οποίες βλέπουν να ανοίγονται μπροστά.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα αναφέρονται και από τη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, το NWCC λειτουργεί ως «ένας φιλόδοξος "πολικός αστέρας" που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξουν τα στρατεύματά τους ώστε να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους για τα επόμενα 20 χρόνια».

Η τελευταία συνεδρία της MCCS θα επικεντρωθεί «στις στρατιωτικές συνεισφορές στη νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ). Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρυσι τον Ιούνη στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η «ανανέωση» της παρούσας «Στρατηγικής Αντίληψης», με τους ηγέτες - ανάμεσά τους και ο Κυρ. Μητσοτάκης - να καλούν τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» (προγραμματίζεται για φέτος τον Ιούνη στη Μαδρίτη), αφού, όπως λένε, «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή. Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην πορεία μορφοποίησης του νέου κειμένου - δόγματος, οι στρατιωτικοί διοικητές δίνουν τις τελευταίες γνωμοδοτήσεις τους, πριν από τις ερχόμενες συνόδους των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έως τη Σύνοδο Κορυφής, όπου και θα εγκριθεί και επισήμως το τελικό κείμενο - μπούσουλας για την ανάπτυξη και παράταξη δυνάμεων μπροστά στις κόντρες της επόμενης 30ετίας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου