Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Επιτακτικά αναγκαίος ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας - 14.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν θετικοί

 

  Πηγή: Eurokinissi

Ακριβώς όπως έκλεισαν, με τα πρωτόκολλα που μετέτρεψαν τις πολυπληθείς τάξεις σε εστίες υπερμετάδοδης και με μπάχαλο, όσο αφορά το μόνο επιπρόσθετο μέτρο που πήρε το υπουργείο Παιδεία, άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, αφήνοντας στο έλεος της τύχης του μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα σχολεία και τις οικογένειές τους. Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Όμικρον», προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία με εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς να προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας.

Θυμίζουμε ότι τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα είναι ένα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές κι εκπαιδευτικούς και κάποιες αλλαγές στον αριθμό των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Συγκεκριμένα, μείωσε το διάστημα των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος από 7 σε 5 μέρες, διατήρησε τα δύο rapid tests που έκαναν όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης και πρόσθεσε ένα self test επιπλέον των εβδομαδιαίων, ώστε όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές να έχουν καθημερινό έλεγχο στο πενθήμερο κι όχι μόνο αυτοί των διπλανών θρανίων (του λεγόμενου «σταυρού») όπως ίσχυε πριν για το εφταήμερο.

Παραλαβή των self test από τα σχολεία

  Πηγή: Eurokinissi

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ούτε το μοναδικό πρόσθετο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση, δεν είχε εξασφαλιστεί. Από το Σάββατο, οπότε ήταν και η τελευταία ημέρα για την προμήθεια των self test από τα φαρμακεία, υπήρξαν ελλείψεις, σύμφωνα και με καταγγελίες.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και μεταθέτουν στα σχολεία το ζήτημα της προμήθειάς τους σήμερα το πρωί. «Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας», σημειώνεται. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωνε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ότι είναι ευθύνη των γονέων η διενέργεια των τεστ.

Να ικανοποιηθεί το αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, ζητά το ΚΚΕ

Σημειώνεται πάντως πως πάνω από 14.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί δεν θα πάνε στο σχολείο σήμερα, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και αυτό πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, με τα γνωστά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης. 

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για ασφαλή σχολεία και Πανεπιστήμια

Πέρα από τα επιπλέον τεστ, στη λογική κόστους - οφέλους, η κυβέρνηση επέλεξε και πάλι να μην πάρει κανένα από τα στοιχειώδη μέτρα για την αποτροπή της διασποράς στη σχολική κοινότητα, όπως ζητούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς από την εκδήλωση της πανδημίας. Τα αιτήματα αυτά διεκδικούν αγωνιστικά, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για μέτρα προστασίας της υγείας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, εκπαιδευτικά σωματεία, οι γονείς, οι μαθητές με παρεμβάσεις που προγραμματίζουν αυτή την εβδομάδα.

Καταγγέλλουν την άρνηση της κυβέρνησης να ακούσει τις αγωνίες και τα αιτήματα που διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια για αραίωση των μαθητών στις τάξεις και ανάκληση των συγχωνεύσεων, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να καλυφθούν τα κενά, μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, στήριξη των μαθητών, να μην εφαρμοστούν τα αντιδραστικά μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία. 

Στην Αττική

Στην Αθήνα, σε κινητοποίηση την Τρίτη 11 Γενάρη στις 5.30 το απόγευμα καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικήςπρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στο πλαίσιο πολύμορφων δράσεων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές καλούν τη Δευτέρα 10 Γενάρη σε έκτακτες συνεδριάσεις 15μελών και 5μελών, ενημερώσεις σε όλες τις τάξεις, συνελεύσεις σχολείων. Επίσης, καταλήψεις, αποχές, καθιστικές διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις στους διευθυντές, στις Δευτεροβάθμιες, σε δήμους - περιφέρειες. ΕΛΜΕ και Σύλλογοι καλούν τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. σε  συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΟΕ για την αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης στα σχολεία και σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 13 Γενάρη μαζί τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής. Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί η "Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών".

Στη Θεσσαλονίκη

Καθημερινές κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:

- Δευτέρα 10/1 στις 2 μ.μ.  συγκέντρωση  των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στη Διεύθυνση Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και των ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Β΄/βαθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής  της Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 11/1 στις 3 μ.μ. συνέντευξη τύπου μαθητών και γονιών για την κατάσταση στα σχολεία.

Πέμπτη 13/1 στις 6.30 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Μακεδονίας Θράκης από μαθητές, γονείς και εργατικά σωματεία.

Σε άλλες πόλεις

Παρεμβάσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων προγραμματίζονται και αύριο Δευτέρα σε διάφορες περιοχές. Στο Ηράκλειο, η  Ένωση Συλλόγων Γονέων καλεί στη 1 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Ηρακλείου. Στην Κέρκυρα, σε συγκέντρωση στη 1.30 το μεσημέρι, στη Νομαρχία, καλούν από η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας μαθητών κι εκπαιδευτικών στα σχολεία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που ανοίγει τα σχολεία με τα ίδια σχεδόν μέτρα με τα οποία έκλεισαν.  Σε κινητοποίηση καλεί την Τρίτη η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς.

Κάλεσμα του ΜΑΣ

Κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων  απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, που «χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Όπως τονίζει, «ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: Την εφαρμογή "ανοσίας της αγέλης" στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία! Εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας διεκδικούμε και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών μας. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί "κόστος". Αντίθετα αξιοποίησε όλο το χρόνο και το χρήμα που είχε, για να νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, να προωθεί νέα σχέδια καταστολής των αγώνων μας!», σημειώνει, τονίζοντας πως οι φοιτητές με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλουν τα αυτονόητα αιτήματά τους για προστασία της υγείας και τους κατάλληλους όρους πραγματοποίησης της εξεταστικής.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου