Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ «Κόφτες» δαπανών για λαϊκές ανάγκες μέχρι το 2028!

 

Ξεκίνημα με τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές που δημιουργεί η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων

 

Μεγάλες καταστροφές σαν αυτές της Θεσσαλίας, περνάνε πλέον από τον «κόφτη» της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων

Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές σαν αυτές της Θεσσαλίας, περνάνε πλέον από τον «κόφτη» της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων
Τους «κόφτες» δαπανών με τους οποίους οριστικοποιείται το κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων χρόνων, που φέρει τον τίτλο «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο» για την περίοδο 2025 - 2028, στέλνει το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τις κατευθύνσεις της ΕΕ που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι αυτό προβλέπει το καθεστώς των διαρκών μνημονίων, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εκφράσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι ...«βγήκαμε από τα μνημόνια».

Στον πυρήνα του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου βρίσκονται:

- Η κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ.

- Η παραπέρα καθήλωση των μισθών.

- Η ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών με «πράσινα» χαράτσια.

- Η ένταση των πλειστηριασμών και των απειλών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται σιγά σιγά οι συγκεκριμένοι «κόφτες» δαπανών και, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ένα πεδίο στο οποίο θα πέσει χοντρό «μαχαίρι» είναι οι αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, αυτό που έχουν διαμηνύσει από την Κομισιόν είναι ότι εάν υπάρξει καταστροφή για παράδειγμα ανάλογη με αυτή της Θεσσαλίας, πολύ απλά δεν μπορούν να υπάρξουν κρατικές αποζημιώσεις. Αυτός άλλωστε είναι ένας ακόμα λόγος που η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, ώστε να μην υπάρξει κρατική αποζημίωση για σπίτια ή αγροτική γη που θα καταστραφεί.

Εκτός από αυτό, ετοιμάζουν κι άλλη εναλλακτική. Να φτιάξουν δηλαδή ένα νέο αποθεματικό Ταμείο είτε από πρόσθετα χαράτσια είτε από νέες εισφορές, ώστε με λεφτά του λαού να δίνονται μεν κάποιες αλλά πενιχρές αποζημιώσεις... Οπως ανέφερε μάλιστα πρόσφατα σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, «ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αξιολόγηση των κινδύνων και στη δημιουργία ικανών αποθεμάτων διαχρονικά, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στήριξης της οικονομίας σε περιόδους κρίσης». Επιπλέον, να μην ξεχνάμε ότι το λεγόμενο Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές διπλασιάστηκε πέρσι στα 600 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία...

Δίνουν ένα, παίρνουν δύο...

Σύμφωνα με τα κείμενα της Κομισιόν για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, «η ανάδειξη του κανόνα δαπανών σε λειτουργικό κανόνα παρακολούθησης και συμμόρφωσης συνεπάγεται ότι τυχόν δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιείται είτε για τη δημιουργία αποθεματικού είτε για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ οποιοδήποτε έκτακτο δημοσιονομικό μέτρο στην πλευρά των δαπανών θα πρέπει να χρηματοδοτείται από μέτρο ισόποσης αύξησης των εσόδων».

Πώς μεταφράζεται πρακτικά αυτό;

Οτι οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» - μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές - ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Δηλαδή θα δίνουν - αν δίνουν... - ένα από τη μία τσέπη και θα παίρνουν δύο από την άλλη!

Από το 2025, με την εφαρμογή και των νέων κανόνων, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα θεωρείται ότι δημιουργεί - αυτό που λένε - δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες δαπάνες. Και έτσι μόνο η επιβολή ενός νέου φόρου μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τα ψίχουλα που μοιράζει κατά καιρούς η κυβέρνηση.

Είναι γνωστό ότι στον στόχο της «δημοσιονομικής σταθερότητας» συναντιούνται όλα τα κόμματα της ΕΕ! Γι' αυτό θεωρούν δεδομένο ότι οι κρατικές δαπάνες για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες θα ξύνουν τον πάτο του τσουκαλιού και τσακώνονται για το ποιος έχει το πιο κοστολογημένο πρόγραμμα, που δεν βάζει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η Κομισιόν εδώ και περίπου δέκα μέρες έχει στείλει τη σχετική απόφασή της για τους κόφτες δαπανών στην ελληνική κυβέρνηση, που θα ισχύσει στην Ελλάδα για την 4ετία 2025-2028, με τον πήχη να τίθεται κατά μέσο όρο στο 3%.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ότι «οι στόχοι καθαρών πρωτογενών δαπανών που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο περιλαμβάνουν μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια αύξηση καθαρών πρωτογενών δαπανών ύψους κατά μέσο όρο 3% ετησίως για την περίοδο 2025-2028», υπενθυμίζοντας ότι «ο αντίστοιχος στόχος για το 2024 ήταν 2,6%».

Τις επόμενες βδομάδες θα ακολουθήσει μια κάποια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με το ύψος του κόφτη, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη, προκειμένου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσει το φθινόπωρο το 4ετές πλάνο. Με βάση αυτούς τους στόχους θα καθοριστούν τα περιθώρια εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Επί της ουσίας, οι επόμενοι 4 προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση τα προαναφερθέντα όρια δαπανών.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου