Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Ανέδειξε τις αιτίες που υπονομεύουν την ανακύκλωση απορριμμάτων

 

Θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση συζήτησε χτες το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Είναι γνωστό ότι η ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γιατί δεν υφίσταται κεντρικό σύστημα χρηματοδότησης και οργάνωσης της ανακύκλωσης και γιατί οι εταιρείες παραγωγής ανακυκλώσιμων δεν επιτελούν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις τους. Στην τοποθέτησή του ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης, o οποίος έχει ζητήσει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την οργάνωση της ανακύκλωσης συσκευασιών κεντρικά με πλήρη κάλυψη του κόστους, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες, με βάση τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Γενάρη, είπε: «(...) Εχετε όλοι την εισήγησή μας για αυτό το θέμα της διαχείρισης του τομέα της ανακύκλωσης. Θα πρέπει να ορίσουμε ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακουστεί προηγουμένως.

Το πρώτο θέμα είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι "φλέβα" χρυσού για τους ομίλους. Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η στρατηγική που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εάν η στρατηγική η οποία υπάρχει είναι ότι θα γίνει ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή καύση, καταλαβαίνουμε ότι εμείς αν έχουμε βάλει κεντρικό στόχο ότι θα πάμε για καύση, τότε τι σόι ανακύκλωση να κάνεις; Λέμε ότι θα φτιαχτούν 7 εργοστάσια, αυτά θα καούν, εμείς τώρα πρέπει να δουλεύουμε για την παραγωγή προϊόντων από τη διαχείριση των απορριμμάτων για να τα στέλνουμε για καύση».

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τέτοια σκανδαλώδης εύνοια απέναντι σε κάποιους οι οποίοι θέλουν να κάνουν μπίζνες στην πλάτη του λαού μας, των δήμων και γενικότερα. Πώς γίνεται και ενεργοποιείται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ γι' αυτά τα συμφέροντα και εμείς το παρακολουθούμε και σφυρίζουμε αδιάφορα; Δηλαδή, τι κάνει η κυβέρνηση. Δεν πηγαίνει να πάρει μέτρα απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κάνουν μπίζνες; Και εμείς ερχόμαστε μετά και ως εκ τούτου έρχεται το αποτέλεσμα και σου λέει: Πάρ' τα δήμε να διαχειριστείς εσύ το θέμα της ανακύκλωσης.

Ποιανού ευθύνη είναι αυτό; Δεν είναι νομοθετικά προσδιορισμένο ότι οι παραγωγοί των συσκευασιών θα πρέπει αυτοί να έχουν όλη την ευθύνη για να συγκεντρώσουν αυτά που παράγουν; Αυτοί δεν πρέπει να πληρώνουν; Και γιατί τυγχάνουν ασυλίας; Ποιοι είναι αυτοί; Αν είναι απλός άνθρωπος τρέχουμε να τον φάμε. Κι αν είναι οι όμιλοι να τυχαίνουν ασυλίας; Αρα, λοιπόν, έχουμε σημαντικά ζητήματα.

Ερχόμαστε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Εμείς εδώ δεν ερχόμαστε να περιγράφουμε. Το θέμα είναι ότι όλοι ξέρουμε την αιτία του και τα προβλήματα. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχιστεί αυτό. Δηλαδή, όταν θα τελειώσει αυτή η συνεδρίαση θα έχουμε αποφάσεις. Λέει ο γγ ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Πλην όμως αυτό το θέμα μας απασχολεί πολλά χρόνια. Μακάρι, λοιπόν, να δούμε το τι θα έχουμε τον Σεπτέμβρη. Θα λυθούν αυτά τα ζητήματά μας; Θα παρθούν μέτρα; Σε όλο αυτό το ζήτημα που έχουμε μπροστά μας, εμείς καλούμε την κυβέρνηση και το λέμε και στην εισήγησή μας να εφαρμόσει τη νομοθεσία που η ίδια και οι προηγούμενες ψήφισαν για να σταματήσει η ασυλία των εταιρειών, να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης, να θέσει σε άμεση εφαρμογή αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της υψηλής φοροδιαφυγής, να καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης της εταιρείας ανακύκλωσης, η εταιρία ανακύκλωσης να αναλάβει τη συνολική ευθύνη υλοποίησης των υποχρεώσεων των παραγωγών, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών».

Κλείνοντας, σχετικά με το τέλος ταφής σημείωσε: «Τα χρήματα αυτά είναι ένα χαράτσι απαράδεκτο, το οποίο μπαίνει, και μπαίνει πάλι για τα ίδια συμφέροντα. Εαν συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν πάρουμε μέτρα σαν ΔΣ, αρχίζουν και μπαίνουν ορισμένα ζητήματα. Εμείς εδώ τι ερχόμαστε και κάνουμε; Εκφράζουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Αρα να τελειώσουμε. Ηρθε η ώρα των αποφάσεων. Να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να δούμε όσοι είναι οι κρίκοι οι οποίοι εμποδίζουν τον ορθολογισμό, αυτά που λέει ο κοινός νους για να λύσουμε ένα θέμα».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου