Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

«Boyun Egme» («Μη σκύβεις το κεφάλι»)

 

Τώρα και σε «τουρκική έκδοση» επιχείρησε να διαφημίσει ο Αλέξης Τσίπρας την «παράδοση» που έχει χτίσει ο ίδιος και το κόμμα του στην καπηλεία αγωνιστικών συμβόλων, στην καλλιέργεια της σύγχυσης και στον εκφυλισμό τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποίησε σε πρόσφατη ομιλία του σε τελετή του ιδιωτικού πανεπιστημίου «Κοτς» στην Τουρκία το σύνθημα «Boyun Egme», δηλαδή «Μη σκύβεις το κεφάλι»...

Ενα σύνθημα που έγινε σύμβολο των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων του 2013 στη γειτονική χώρα, όταν το είχε χρησιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP), κόντρα στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση και την καταστολή.

Μάλιστα, τότε το TKP είχε αναρτήσει και γιγαντοπανό με το σύνθημα αυτό στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ», το οποίο ο Ερντογάν μέσα στην κατασταλτική υστερία είχε δηλώσει ότι θα κατεδαφίσει.

Από τότε λοιπόν το «Boyun Egme» έγινε σύνθημα στους αγώνες που συγκλόνιζαν την Τουρκία, με χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαία στους δρόμους.

* * *

Επιστρέφοντας όμως στα καλέσματα... αντίστασης, έχει μια αξία να δει κανείς ότι αυτό το σύνθημα το είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, και το οποίο λειτουργεί με δίδακτρα που φτάνουν μέχρι και τα 15.000 ευρώ...

Πρόκειται για τμήμα του τουρκικού επιχειρηματικού κολοσσού «Κοτς», που με πάνω από 110 επιχειρήσεις και 119.000 εργαζόμενους δραστηριοποιείται στην Ενέργεια, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα χρηματοοικονομικά κ.α.

Με τζίρο (2023) πάνω από 54 δισ. δολάρια και έσοδα (1ο τρίμηνο 2024) 14 δισ. δολάρια, ο όμιλος απολαμβάνει διάφορα «δωράκια» από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση της Τουρκίας. Για τη θωράκιση της κερδοφορίας του, έχει κατοχυρώσει φοροελαφρύνσεις και άλλα προνόμια, ταυτόχρονα με εξευτελιστικούς μισθούς για τους εργαζόμενους και εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση (π.χ. είναι απαγορευμένη η απεργία στη βιομηχανία πετρελαίου TUPRAS).

* * *

Σήμερα λοιπόν, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει σε φάση διεργασιών για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς, είπε να «θυμηθεί» μπροστά και στην τουρκική ελίτ το «ψηλά το κεφάλι» ο πρώην πρόεδρός του και πρώην πρωθυπουργός.

Κι αυτό, σε μια ακόμα πινελιά στο ...«rebranding» της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, και ειδικά μιας δύναμης που από το 2012, και με την κυβερνητική θητεία 2015 - 2019, διέπρεψε στα μαθήματα «κάμψης κεφαλιού» προς τον λαό, στην καλλιέργεια της μοιρολατρίας και του «τίποτα δεν αλλάζει», εφαρμόζοντας για λογαριασμό του κεφαλαίου τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων και του δικού του μνημονίου.

Και που σήμερα, αφού έβγαλε με επάρκεια τη «βρώμικη δουλειά», επιχειρεί με τον νέο του αρχηγό, με τα γνωστά παζάρια και τις καρεκλομαχίες να αναβαπτιστεί, μπας και ανακτήσει την ικανότητα εγκλωβισμού του λαού και εξουδετέρωσης του όποιου ριζοσπαστισμού.

Αυτή του η πορεία και η συμβολή επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015, που αύριο συμπληρώνονται 9 χρόνια από τη διεξαγωγή του, του εκβιασμού στον λαό για να αποδεχθεί το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μνημόνιο ΕΕ - ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα είναι λίγο - πολύ γνωστά, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με την ψήφιση και την αποφασιστική εφαρμογή των μνημονίων από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Μέτρα που πήγαν «πακέτο» με τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, την επέκταση των βάσεων και της ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας κ.ο.κ.

* * *

Το «μη σκύβεις το κεφάλι» λοιπόν, όταν ακούγεται ειδικά από τη σοσιαλδημοκρατία, από δυνάμεις που έχουν ματώσει τον λαό, είναι κάθε φορά και μια επιβεβαίωση του θλιβερού της ρόλου στο λέρωμα αγωνιστικών αξιών και αρχών.

Είναι κάθε φορά και ένα επεισόδιο στη θλιβερή προσπάθεια να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» στον εμπαιγμό των εργαζομένων, για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής είτε από κυβερνητικές είτε από αντιπολιτευόμενες θέσεις.


Δ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου