Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «ψηφίζει» το ΔΝΤ - Αγωνία Ράις ότι θα «χάσουν τους πελάτες»


Πολύ προσεκτικά διατυπωμένο αλλά μάλλον σαφές ήταν το μήνυμα
που έστειλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα λίγο πριν τις εκλογές, αφήνοντας να φανεί ο προβληματισμός που υπάρχει στην Ουάσινγκτον για το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Πατώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τζέρι Ράις τόνισε χτες ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχει εγκριθεί από την προκάτοχό της σε αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πιστωτών της χώρας αυτής,
"Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος (των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ), και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο κ. Ράις, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει στη χώρα αυτή «μετά τις εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί» δεν έδωσε όμως ημερομηνία για την επιστροφή αυτή.
Αυτό που «καίει» το ΔΝΤ αλλά και τους Ευρωπαίους είναι το ενδεχόμενο να μη μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση τα αποκαλούμενα κόμματα εξουσίας, ενδεχόμενο που ενισχύεται από τις επίσημες αλλά και τις ανεπίσημες δημοσκοπήσεις. Ο... πυρετός στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανεβαίνει και λόγω του ότι φαίνεται ενισχυμένο το αποκαλούμενο «αντιμνημονιακό» μπλοκ, κάτι που είναι προφανές ότι περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αν αναλογιστεί, δε, κανείς ότι στη προεκλογική τους ατζέντα αναφέρονται στη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου ακόμα και Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεται την έντονη ανησυχία των δανειστών.
Η πολιτική... εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν προσθέσει κανείς στο σκηνικό και τις γαλλικές εκλογές, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτη προτεραιότητα του θα είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, δίνοντας έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές. Και είναι ενδεικτική της αμηχανίας που υπάρχει, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ που κλήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γαλλία, αν και απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση, δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία του γι΄αυτό που φέρνει η 7η Μαΐου...
πηγή: blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου