Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

ΔΑΝΙΑ : Μια αστείρευτη δεξαμενή φθηνών ή και τζάμπα εργαζομένων


Οι εργοδότες είναι ελεύθεροι να απολύουν ανά πάσα στιγμή και είναι απαλλαγμένοι από τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ανέργων

Κινητοποίηση στη Δανία για τις ΣΣΕ
Κινητοποίηση στη Δανία για τις ΣΣΕ
Στη Δανία η ασφάλιση της ανεργίας είναι ατομική υπόθεση του εργαζόμενου. Οι εργοδότες όχι μόνο είναι πλήρως απαλλαγμένοι από εισφορές υπέρ ανέργων, αλλά έχουν και το δικαίωμα «να απολύσουν τους υπαλλήλους ανά πάσα στιγμή, χωρίς να επιβαρύνονται με κόστος», όπως διαφημίζει η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας (investindk.com), προσπαθώντας να προσελκύσει επενδύσεις. Επιπλέον, σταδιακά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους σε περίπτωση ανεργίας, με «αλμυρά» ασφάλιστρα, κάτι που προωθείται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
 Από το 2013 οι άνεργοι της αναπτυγμένης σκανδιναβικής χώρας έχουν υποστεί περικοπές και αυστηρές προϋποθέσεις. Το επίδομα ανεργίας μειώθηκε στα 2 χρόνια, όμως οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες και ο εξαναγκασμός για μια οποιαδήποτε δουλειά τόσο μεγάλος, που όλο και λιγότεροι τελικά το λαμβάνουν για όλο αυτό το διάστημα. Ανέρχεται στο 90% του βασικού (κατώτατου) μισθού του κάθε κλάδου και όχι των τελευταίων μισθών, που είναι υψηλότεροι. Με δυο λόγια, το επίδομα ανεργίας είναι περίπου το μισό του τελευταίου μισθού, για την πλειοψηφία των δικαιούχων.


Προϋπόθεση για να το πάρει ο άνεργος είναι να είναι μέλος στο Ταμείο Ανεργίας του κλάδου πληρώνοντας υψηλές εισφορές και να έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες εργατοώρες. Για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές για έναν συνεχόμενο χρόνο, για τους υποαπασχολούμενους το διάστημα μεγαλώνει, ανάλογα με τις ώρες που εργάζονται. Η μερική απασχόληση και η ελαστική εργασία στη Δανία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χιλιάδες άνεργοι δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ασφάλισης στο Ταμείο Ανεργίας καθώς η ζωή τους είναι μια διαρκής περιπλάνηση από σύμβαση σε σύμβαση κι από δουλειά σε δουλειά.

Κάθε δουλειά, ακόμη και τζάμπα δουλειά
 
Οταν ο εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του και απευθυνθεί στο Κέντρο Απασχόλησης, πλανάται πάντα η υποψία ότι θέλει να «κλέψει το κράτος» και ότι είναι «τεμπέλης». Εχει αμέτρητες υποχρεώσεις.

Αρχικά ανοίγει μια προσωπική ιστοσελίδα με τα προσόντα και την προϋπηρεσία του, στην οποία έχουν πρόσβαση το Κέντρο Απασχόλησης και οι εργοδότες. Πρέπει να κάνει τουλάχιστον δύο αιτήσεις τη βδομάδα. Να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην υπηρεσία, όπου ελέγχεται η «πρόοδός» του. 
Να παρακολουθεί σεμινάρια. Να μην απομακρύνεται από τον τόπο κατοικίας του. Αν πάρει άδεια, δεν καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας για όσες μέρες λείψει. Αν παραβεί κάποιον κανόνα έχει κυρώσεις, δηλαδή τη διακοπή του επιδόματος.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πίεση να δεχτεί κάθε δουλειά από αυτές που κάνει αίτηση. Διαφορετικά, του κόβεται τελείως το επίδομα. Ο άνεργος προκειμένου να ακολουθεί τον κανόνα των δύο αιτήσεων ανά βδομάδα, στέλνει βιογραφικά και σε δουλειές που δεν τον ενδιαφέρουν, που είναι κακοπληρωμένες, για λίγες ώρες, μακριά από το σπίτι του κ.λπ. Αν όμως τις απορρίψει, δεν θα έχει πώς να ζήσει. Για τους ειδικευμένους εργαζόμενους υπάρχει κάποια ανοχή, όμως για όσους έχουν χαμηλά προσόντα δεν υπάρχει έλεος.

Οι άνεργοι κάτω των 25 ή άνω των 50 ετών υποχρεούνται όχι μόνο να δεχτούν κάθε δουλειά, αλλά και να δουλέψουν τζάμπα για ένα μήνα σε κάποια επιχείρηση, διαφορετικά κόβεται το επίδομα. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να τους απασχολήσει για 4 μήνες, συμπληρώνοντας το επίδομα ανεργίας με ένα μικρό ποσό. Δηλαδή, το ίδιο το κράτος τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις με τζάμπα εργατικό δυναμικό και μετά καλεί τον άνεργο να λογοδοτήσει γιατί δεν έχει δουλειά! Η ειρωνεία είναι ότι μόλις λήξει η παραπάνω περίοδος «ενεργοποίησης», όπως ονομάζεται, ο υπάλληλος της υπηρεσίας συζητάει με τον άνεργο αν ο εργοδότης έμεινε ευχαριστημένος και γιατί πιστεύει ότι δεν τον προσέλαβε! 
Φυσικά ο εργοδότης δεν τον προσέλαβε γιατί περιμένει τον επόμενο άνεργο που θα δουλέψει τζάμπα...

Δουλειά τους είναι να ψάχνουν για δουλειά
 
Περίπου το 25% - 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλάζουν δουλειά κάθε χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Δανέζικης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων. Επίσης, το 58% των νέων 18 - 29 ετών απασχολείται μερικώς, ενώ το 32% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται με διάφορες μορφές εκ περιτροπής και προσωρινής απασχόλησης μέσω ατομικών συμβάσεων, δηλαδή λίγες μέρες τη βδομάδα ή 1 - 2 βδομάδες το μήνα ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Υπάρχουν άνεργοι που ψευτοδουλεύουν και φυτοζωούν για χρόνια παίρνοντας το επίδομα ανεργίας, το οποίο συμπληρώνουν με σποραδικά μεροκάματα. Δουλεύουν για λίγες μέρες, για λίγες ώρες τη βδομάδα και οι εργάσιμες ώρες τους επιμηκύνουν αντίστοιχα την περίοδο καταβολής του επιδόματος.

«Φάε τα τούβλα σου»
 
Αυτή η δανέζικη παροιμία ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους, που μετά το επίδομα ανεργίας πέφτουν στα προνοιακά επιδόματα. Προϋπόθεση είναι να πουλήσουν ό,τι έχουν, το σπίτι που μένουν, το αυτοκίνητο κ.λπ., και η συνολική τους περιουσία να μην ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

Οι μακροχρόνια άνεργοι ή οι εργαζόμενοι με πολύ χαμηλό εισόδημα ελέγχονται ακόμη πιο αυστηρά από τις υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων και σπρώχνονται να δουλέψουν για ψίχουλα και για λίγες ώρες, και πάλι υπό την απειλή της διακοπής του επιδόματος. Τα προνοιακά επιδόματα είναι στο μισό του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή είναι εξευτελιστικά ποσά για την ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, τη Δανία, και εξασφαλίζουν ίσα ίσα την επιβίωση.

Ριζοσπάστης   Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου