Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Με μαζική συμμετοχή το 9ο Εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)



Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο Γεντί Κουλέ,  το 9ο Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία, με σύνθημα: «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς, με θέμα: «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα». Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργαζομένων από μια σειρά κλάδους, όπως το Εμπόριο, τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, τους οικοδόμους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που μετέφεραν την πείρα από την οργάνωση του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. 


Ο Ν. Χριστάνης στην ομιλία του σημείωσε ότι «ανάπτυξη και κρίση έχουν για τους εργαζόμενους το ίδιο ταξικό πρόσημο, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια». Και εξήγησε ότι: «Στη φάση της κρίσης, τα μέτρα έρχονταν για να βγει η οικονομία από την κρίση. Τώρα οι νέες θυσίες ζητούνται για να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Και έρχονται τώρα με το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο να διατηρήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στη φάση της ανάπτυξης, αλλά επιπρόσθετα προβλέπουν κλιμάκωση, νέα επίθεση, πρόσθετη αφαίμαξη του λαού την επόμενη περίοδο.

Ο λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι γιατί ο καπιταλισμός απαιτεί ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Και αυτό με τη σειρά του χρειάζεται φθηνή εργατική δύναμη, ιδιωτικοποιήσεις για να βρεθούν πεδία κερδοφορίας και μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν την κερδοφορία των ομίλων. Και αυτά υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». 

Τόνισε ότι σήμερα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και ο κάθε εργαζόμενος μέσα σ' αυτό έχει ένα κύριο καθήκον. Να συμβάλει ουσιαστικά με τη δράση του, για την ανατροπή αυτού του άδικου σάπιου, ανίκανου να προχωρήσει, τελικά  παρωχημένου κοινωνικοπολιτικού συστήματος, που λέγεται καπιταλισμός. 

Και σ' αυτό το δρόμο κάλεσε τους εργαζόμενους «να βγουν μαχητικά στο δρόμο μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, με γραμμή πάλης που δεν θα αρκείται να αντιμετωπίσει νέα και παλιά μέτρα, αλλά θα φωτίζει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και κάθε κυβέρνησή τους, την πολιτική τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Με γραμμή που θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αποφασιστική αναμέτρηση που θα τους γκρεμίσει και θα τους ρίξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα οικοδομήσει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας, που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των εργαζομένων».

Ακολούθησε η παρουσίαση μουσικού αφιερώματος από το συγκρότημα ΚΚΕ - ΚΝΕ, για την «Άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ». Το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.









902.gr
1 / 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου