Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Με αυτούς τους τρόπους η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί αντεργατικούς μηχανισμούς στο όνομα της προστασίας των ανέργων!


Αποκαλυπτική απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε Ερώτηση της ευρωκοινουβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ

 

 

O επίτροπος Schmit διαπιστώνει προκλητικά «μείωση της ανεργίας» σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους, αλλά η ανεργία αξιοποιείται ως μέσο έντασης της εκμετάλλευσης, συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω και επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων.

Πάνω σε αυτή την αντεργατική στρατηγική της ΕΕ στηρίζεται και ο νέος αντεργατικός νόμος για τον ΟΑΕΔ που ψηφίστηκε στη χώρα μας πριν από μερικές βδομάδες. Η απάντηση του επιτρόπου για τις λεγόμενες επιδοτήσεις προσλήψεων πιστοποιεί ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε πριμοδότηση τζάμπα εργασίας για τις επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα προβάλλει ένα πλαίσιο αντεργατικών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που εκθειάζει ο επίτροπος, το οποίο συντέλεσε σε νέο χτύπημα στους μισθούς και την πλήρη απασχόληση, αφήνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις απολύσεις μετά το πέρας της περιόδου εφαρμογής του. Αντίστοιχα, προβάλλεται το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο είχε ως προϋπόθεση τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ, στο έδαφος που έστρωσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η κοροϊδία κορυφώνεται με τα δήθεν «μέτρα» της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την ίδια ώρα που τα εργατικά – λαϊκά στρώματα σε όλη την ΕΕ στενάζουν υπό το βάρος των ανατιμήσεων και της αβάστακτης φορολογίας, αστικές κυβερνήσεις και ΕΕ εμφανίζουν ως «ανακούφιση» τη μεταφορά των επιβαρύνσεων από τον γκισέ του ρεύματος σε αυτόν της εφορίας, ενώ κατευθύνονται δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.

Η μόνη δε προτροπή της ΕΕ διά στόματος Schmit «τα κράτη-μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν προσωρινά μέτρα στα απροσδόκητα κέρδη», έγινε ήδη πράξη από την κυβέρνηση της ΝΔ παριστάνοντας ότι αναζητεί τα …«υπερκέρδη» των ενεργειακών ομίλων προκειμένου να τα φορολογήσει

Όλα αυτά την ώρα που η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας εκτοξεύουν τις δυνατότητες ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποφασιστική μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι οργανωμένα και συλλογικά σε ρήξη με τη στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά με ΣΣΕ, μέτρα για ουσιαστική στήριξη των ανέργων, με επιδότηση χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και άλλα πρόσθετα μέτρα στήριξης και παροχές που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση.

Η ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ

Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

Θέμα:  Οξυμένα προβλήματα των ανέργων.

Πρωταθλήτρια” με 39,1% στην ανεργία των νέων στην ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, σε 1.109.366 άτομα ανήλθαν οι άνεργοι τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% από τον Νοέμβριο, χωρίς να υπολογίζονται ως άνεργοι όσοι δούλεψαν έστω και μία ώρα τον μήνα.

H κυβέρνηση ΝΔ δήλωσε ότι θα στηρίξει τη μετάβαση από την “επιδότηση της ανεργίας” στην “επιδότηση της εργασίας”.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αιτιολογεί το γεγονός ότι αντί να επιδοτούνται και να στηρίζονται αποφασιστικά τα θύματα της διογκούμενης ανεργίας, επιδοτείται η μεγαλοεργοδοσία για να συνεχίζει να προωθεί τη γενίκευση ευέλικτων μορφών απασχόλησης που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και αποδεδειγμένα οδηγεί στη διόγκωση και ανακύκλωση της πραγματικής ανεργίας, την αβεβαιότητα, τη χωρίς τέλος εργασιακή περιπλάνηση;

2. Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η γιγάντωση της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης θέτει κατεπείγον ζήτημα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και ότι αποτελεί ζωτική ανάγκη να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους όπως επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο ύψος του 80% του βασικού μισθού και έκτακτο επίδομα ενίσχυσής τους, με αναστολή καταβολής χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε βάρος τους καθώς και κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, με απαγόρευση κάθε διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα νοικοκυριά τους;

Απάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ αντέδρασε στην πανδημία COVID-19 στηρίζοντας τα κράτη-μέλη στην προσπάθειά τους να σώσουν ζωές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την κρίση. Η ανεργία των νέων έχει μειωθεί, αλλά παραμένει μια από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Η ΕΕ έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξει τα κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων και μέσω των ταμείων της πολιτικής για τη συνοχή και του μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο χορήγησε δάνειο ύψους 5,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση του συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επίσης, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προβλέπει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις προσλήψεων και άλλα μέτρα ενεργοποίησης και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση πιλοτικού έργου για την ενίσχυση των παροχών μακροχρόνιας ανεργίας. Τουλάχιστον το 12,5% των συνολικών πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ για την Ελλάδα (περίπου 700 εκατ. ευρώ) θα στηρίξει την απασχόληση των νέων.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την κατοικία του επαρκώς ζεστή μειώθηκε από 29,2% το 2015 σε 16,7% το 2020. Ως αντίδραση στις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές σχεδίασαν έναν νέο αυτόματο μηχανισμό στήριξης. Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη επιδότηση(6), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τις τιμές της Ενέργειας. Η ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο REPowerEU (8) επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατές περαιτέρω δράσεις για τον μετριασμό των τιμών και τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν προσωρινά φορολογικά μέτρα στα απροσδόκητα κέρδη. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει την έγκριση σχεδίου δράσης με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση της ενεργειακής φτώχεiας και θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που στοχεύουν σε ενεργειακά φτωχές κατοικίες». 

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου