Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι ΗΠΑ «σιγοντάρουν» την επιθετικότητα της Τουρκίας

 

 

Στρουθοκαμηλίζει η κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπιστεί το αφήγημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και φτάνει στο σημείο να λέει «άλλα αντί άλλων» για το σιγοντάρισμα των ΗΠΑ στην προκλητικότητα της Τουρκίας που έστειλε μαχητικά αεροσκάφη μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

«Καταπίνοντας την κάμηλον...» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαφαίνεται η καταδίκη αυτών των ενεργειών πάρα πολύ καθαρά».

Ωστόσο εκείνο που διαφαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι οι ΗΠΑ μιλούν για «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα όρια του εναέριου χώρου! Δηλαδή ρίχνουν «νερό στο μύλο» των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνιστούν ...διάλογο επί αυτών!

Χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Οι ΗΠΑ σπρώχνουν σε διάλογο ακόμα και για τον εναέριο χώρο στον 'Εβρο και στην Αλεξανδρούπολη! Σκοπός τους είναι να προχωρήσουν διευθετήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της συνδιαχείρισης, προκειμένου η Τουρκία, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα που παζαρεύει η 'Αγκυρα, να αποτραβηχτεί από τη Ρωσία.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι ο πρωθυπουργός «είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνομιλίες» προσθέτοντας πως  «υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της καλής γειτονίας και η συναντίληψη για τα όσα γενικότερα συμβαίνουν στον κόσμο και πώς πρέπει να είναι η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και σε αυτή την πτέρυγα της συμμαχίας».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου